Belföld

Szilágyi György bort iszik és vizet prédikál

A kormányfőt számon kérő jobbikos többmilliós ajándékutat fogadott el Rióba

Szilágyi György, a Jobbik alelnöke a minap a parlamentben külföldi útjai kapcsán faggatta a kormányfőt, azt viszont nem említette meg az Országgyűlésben, hogy egy cégnek, a Budapest 2024 kft.-nek köszönhetően utazhatott el a riói olimpiára, ahol minden rendezvényen VIP-belépővel lehetett jelen. Az út több millió forintba került.

Cáfolja az ajándékút elfogadását Szilágyi György
"Orbán Viktorral és a maffiakormánnyal ellentétben nem jutalomúton, luxusvadászaton, vagy a túlárazott közbeszerzési visszaosztásainak hálájából fakadó magánrepülős ajándékúton vettem részt a 2016-os riói olimpián, hanem egy hivatalos magyar küldöttség tagjaként" - fogalmazott az ellenzéki politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hozzátette: a megjelent sajtóhírrel szemben nem business-, hanem turistaosztályon utazott és nem ötcsillagos szállodában szállt meg.
"A Jobbik sportért felelős politikusaként, meghívás alapján tagja voltam az Olimpiai Védnökök Testületének. Ez megtiszteltetés volt számomra, hiszen volt olimpiai bajnokokkal, neves sportvezetőkkel, sportdiplomatákkal és közéleti szereplőkkel dolgozhattam együtt a testületben" - írta.
Hangsúlyozta: a testület legfontosabb feladata, Magyarország 2024-es olimpiai pályázatához kapcsolódóan a különböző olimpiai rendezéshez kapcsolódó tervek, elképzelések véleményezése, az olimpiai pályázat népszerűsítése és sportdiplomáciai feladatok ellátása volt.
Fő feladatukként a sportdiplomáciai rendezvényeken való részvételt említette, "hogy erősítsük Magyarország esélyeit az olimpiai pályázatnál".

Szilágyi György a 2016-os riói nyári olimpiára nem a saját anyagi forrásait felhasználva jutott el, az útját a Budapest 2024 kft. finanszírozta. A jobbikos politikus business osztályon repült, és egy elegáns szállodában töltött 10 napot töltött Rióban, luxuskörülmények között. Az origo.hu kiszámolta, hogy mindez mennyibe is kerülhetett. A portál közölte: Rióba egy hónap múlva business osztályon oda-vissza 850 ezer forintért lehet eljutni. Mivel az olimpia idején ennél lényegesen drágábbak voltak a jegyek, ezért legalább 50-75 százalékkal többet kellett fizetni értük, mint a mostani a 850 ezer forint. Rióban egy elegáns szállodában 10 napra a luxusért nagyjából 850 ezer és 1,2 millió forintot kell fizetni – viszont az olimpia idején ezek a költségek is mintegy 50-75 százalékkal voltak magasabbak. Lényegében tehát a jobbikos politikus riói látogatása 2-3 millió forintot tett ki – ha viszont nem egyedül utazott, az ár a 4-4.5 milliót is elérhette. Vagyonnyilatkozatában viszont Szilágyi ezt az utat nem említi.

De ha már vagyonnyilatkozat, az origo.hu felderítette azt is, hogy Szilágyinak semmilyen ingatlana nincsen, csupán 6,2 millió forintnyi megtakarítása és 1 millió forintnyi követelése, valamint egy 2012-ben gyártott Volkswagen Passatja.

Szilágyi tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy veréssel fenyegette meg Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát. A Jobbik képviselője korábban ismert futballhuligán volt, a Fradi igazi keménymagjának tagja, aki több nagyobb balhéban is részt vett.