Belföld

Szijjártó: meg kell védeni az európaiakat

„Nem sért jogállami előírásokat Magyarország”

Ideje lenne végre a valósággal foglalkozni, ugyanis az európai embereket meg kell védeni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

Német államminiszter: az EU-nak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat
Az Európai Uniónak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat a migránsok tekintetében - jelentette ki Michael Roth német külügyi államminiszter. A terrorizmus elleni harc pedig nem mosható össze a migránskérdéssel, még Magyarország esetében sem - tette hozzá. Elmondta, hogy a párizsi merényletek nyomán Európának egységesnek kell maradnia, hiszen ha ez a támadás az európai értékek ellen történt, akkor ezeket az értékeket meg kell védeni. A migrációs kérdéssel kapcsolatban az államminiszter azt hangsúlyozta, hogy továbbra is a szolidaritásnak és a humánumnak kell vezetnie a döntéshozókat.

A tárcavezető arra reagált közleményében, hogy Michael Roth német külügyi államminiszter kedden kijelentette: az Európai Uniónak Magyarországon is érvényesítenie kell a jogállami előírásokat a migránsok tekintetében. A terrorizmus elleni harc pedig nem mosható össze a migránskérdéssel, még Magyarország esetében sem - tette hozzá. A német államminiszter szerint a múlt pénteki párizsi merényletek után Európának egységesnek kell maradnia, hiszen ha ez a támadás az európai értékek ellen irányult, akkor ezeket az értékeket meg kell védeni. A migrációs kérdéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy továbbra is a szolidaritásnak és a humánumnak kell vezetnie a döntéshozókat.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban azt mondta: "Michael Roth szavainak ezúttal sincs sok köze a valósághoz". Magyarország jogállam, amely akkor is betartja az európai közös szabályokat, amikor más országok nem - magyarázta. Közölte: Magyarország a közös európai szabályoknak megfelelően mindent megtesz, hogy megvédje saját és a schengeni zóna külső határát, és elérte, hogy illegális bevándorlók azonosítatlan tömegei nem vándorolnak keresztül a területén. 

A külügyminiszter kiemelte: "mi nem azt mondjuk, hogy minden bevándorló terrorista. Mi azt állítjuk, hogy senki sem tudja megmondani, hogy a migránsok között hány terrorista érkezett Európába, és hány érkezik még nap mint nap." Hozzátette: "ideje lenne a homályos ideák helyett a valósággal foglalkozni, ugyanis az európai embereket meg kell védeni". 

Azoknak pedig, akiknek háború miatt el kellett hagyniuk a szülőföldjüket, a hazájukhoz a lehető legközelebb kell emberhez méltó körülményeket teremteni, hogy a háború lezárása után visszatérhessenek szülőföldjükre - közölte. Hozzátette: nem az a dolgunk, hogy "új, európai életet adjunk ezeknek az embereknek, hanem az, hogy segítsünk visszakapni a régi életüket".

Takács Szabolcs: nem sért jogállami előírásokat Magyarország

Sem migráns-, sem más kérdésben nincs az unióban Magyarországgal kapcsolatosan a jogállamiságot megkérdőjelező álláspont az Európai Bizottság néhány hete nyilvánosságra hozott közleménye szerint - jelentette ki kedden Brüsszelben Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

Migrációs kérdésben Magyarországnak az az álláspontja, hogy az EU külső határainak önálló, külső segítség nélküli védelmét kell tekinteni a legfőbb  prioritásnak. Ez Európa erejének és magabiztosságának alapvető feltétele - fogalmazott Takács Szabolcs az EU-országok uniós ügyekben illetékes tárcavezetőinek brüsszeli tanácskozása után. Hozzátette: egyre többen ismerik el az EU-ban, hogy amit Magyarország a migrációval kapcsolatban mond és tesz, annak létjogosultsága van. A magyar államtitkár véleménye szerint a külső határvédelem nélkül a válság nem fog megoldódni. A határvédelem célja az, hogy a migrációt ellenőrizhető keretek közé lehessen terelni - tette hozzá. "Magyarország nem a migránsok, hanem az illegális migráció ellen van" - mondta Takács Szabolcs.