Belföld

Szijjártó Péter: Megszakítjuk a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatot Hollandiával

A holland külügyminiszter elhatárolódott a Magyarországot bíráló kijelentésektől

Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A holland külügyminiszter elhatárolódott a Magyarországot bíráló kijelentésektől
Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy európai uniós tagállam és a terroristák módszerei között, hibás. "Szeretnék elhatárolódni az ilyen tartalmú kijelentésektől" - jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken.
A holland tárcavezető a minisztérium által délután közzétett nyilatkozatában hangsúlyozta: nyilvánvaló, hogy a magyar kormány cselekedetei nincsenek kapcsolatban a terrorizmussal. Magyarország szövetséges és társtagállam az Európai Unióban - húzta alá.


Sok alaptalan vád, méltatlan rágalom és visszautasítandó kijelentés hangzott el 

Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között - jelentette be Szijjártó Péter.
"Ez a diplomáciában az egyik legradikálisabb lépés" - tette hozzá.

Holland külügyminiszter: semmiféle kapcsolat nem áll fenn a terrorizmus és a magyart kormány fellépése között
Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül - jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken Hágában, a holland minisztertanács ülése előtt tett nyilatkozatában.
Koenders Szijjártó bejelentésére reagálva elmondta: nem tudja elképzelni, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a diplomáciai feszültséget kiváltó interjúban az említett utalást "így értette volna". Az elhangzottak értelmezéséhez Koenders várja a magyarul megjelent interjú pontos holland nyelvű fordítását. 
Hozzáfűzte, a megjelent kijelentések nem tükrözik kormánya álláspontját.
Koenders azt is értésre adta, hogy túlzó intézkedésnek tartja Szijjártó Péter döntését. Hozzátette, nem tudja, hogy bocsánatot fog-e kérni az eset miatt, de úgy vélekedett, nem szabad, hogy elhatalmasodjon a diplomáciai ellentét a két ország között.
A miniszter ígéretet tett arra, hogy a következő napokban fel fogja hívni a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, hogy formálisan is tudassa vele: a holland kormány elutasítja, hogy bármiféle kapcsolat fennállna a magyar kormány és az Iszlám Állam terrorszervezet között.
Elmondta, Hollandia valóban aggódik bizonyos magyarországi fejlemények miatt, mint a civil szervezeteket érintő törvény, a külföldi egyetemeket érintő szabályozás, a jogállamiság kérdése és a menekültek kvóták szerinti elosztási rendszerének elutasítása.
Mindezekkel kapcsolatban jogosan fogalmazhat meg kritikát a nagykövet - tette hozzá.
Hozzátette, Gajus Scheltema búcsúinterjút akart adni a magyar hetilapnak, és elismerte: miniszterként felelős a nagykövet kijelentéseiért.
Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője is reagált a nagyköveti interjúra: Twitter-üzenetében "idiótának" nevezte Gajus Scheltemát, és pártja nevében kérdéseket intézett a holland külügyminiszternek, amelyekben egyebek között arra kereste a választ, hogy Koenders ismeri-e a holland nagykövet "undorító" kijelentéseit.
Azt kérdezte, egy távozó nagykövet milyen jogon fogalmaz meg kritikát a magyar kormánnyal szemben, amely olyan, a társadalmat destabilizáló problémák ellen lépett fel, mint a tömeges migráció és az iszlamizáció. 
A holland nagykövet vajon a holland kormány nevében beszélt-e, és Koenders undorítónak és elvetendőnek tartja-e, hogy a nagykövet egyenlőségjelet tett a magyar kormány fellépése és a terroristák közé, akik ártatlan embereket gázolnak halálra és robbantanak fel - írta Wilders.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: arra utasította az ideiglenes ügyvivőt, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban személyesen a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot a holland külügyminisztériumban arra, hogy mik állnak a kijelentések hátterében, a holland nagykövet vajon központi mandátum alapján, vagy a saját elhatározásából cselekedett így.

"Nem elégszünk meg zárt ajtók mögötti magyarázattal" - szögezte le.

A távozó holland nagykövet, Gajus Scheltema a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Hollandia budapesti nagykövete a diplomáciai szokásokat semmibe vevő, messze túllépő, Magyarországot méltóságában és szuverenitásában is megsértő nyilatkozatot tett, amely nagyon ritkán fordul elő, és a dolog súlya miatt újabb diplomáciai lépéseket volt kénytelen tenni.

"Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben" - fogalmazott.

A külügyminiszter elmondta: sok alaptalan vád, méltatlan rágalom és visszautasítandó kijelentés hangzott el az interjúban, de ezek közül is legsúlyosabbnak azt tartja, amikor Magyarország és a terroristák közé gyakorlatikag egyenlőségjelet tesz a holland nagykövet.

"Magyarország álláspontja világos, meg akarjuk védeni az országot, a magyar embereket, Európát és az európai embereket, nem engedjük be az illegális bevándorlókat" - jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter bírálta a holland nagykövetnek azt a kijelentését is, amely szerint autós merénylet bárhol megtörténhet.

"Ennél kegyeletsértőbb és érzéketlenebb nyilatkozatot nehéz tenni. Mi soha nem fogjuk elfogadni, hogy Európa olyan kontinens legyen, ahol bárhol előfordulhat autós merénylet, emberek halálát okozva" - jelentette ki.

Addig nem fogadják a nagykövetet, amíg nem adnak hivatalos magyarázatot

Szijjártó Péter közölte azt is: a Magyarországra érkező új holland nagykövetet semmilyen minisztériumban és semmilyen állami intézményben nem fogják fogadni mindaddig, amíg a holland kormány nem ad hivatalos magyarázatot a kijelentésekre.

Menczer: A holland kormány elhatárolódik a nagykövet szavaitól
A holland külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy kormánya elhatárolódik a távozó budapesti nagykövet azon állításától, amely egyenlőségjelet tesz a terroristák és a magyar kormány közé - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke.
Menczer Tamás elmondta: Bert Koenders telefonon felhívta Szijjártó Pétert, és leszögezte, amit a távozó budapesti holland nagykövet nyilatkozott, az nem a holland kormány álláspontja.
A külügyminiszter elmondta, holland kormány nem gondolja, hogy bármilyen összefüggés lenne a terrorizmus és a magyar kormány tevékenysége között - tudatta a sajtófőnök.

 

Kérdésre válaszolva a külügyminiszter jelezte: ha bebizonyosodik, hogy az interjúban nem a nagykövet magánvéleménye jelent meg, ha a hollandok nem tesznek megfelelő elnézést kérő nyilatkozatot nyilvánosan, akkor a Hollandiába akkreditált magyar nagykövet hazarendelése hosszú távú lesz, illetve megteszik a még szükségessé váló diplomáciai vagy politikai lépéseket.

Szintén kérdésre válaszolva közölte: mostanáig zárt ajtók mögött, nem nyilvános magyarázatot sem kapott Magyarország.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország több mint ezer éves államisággal rendelkező ország, "nem egy bokszzsák", és "bőven vége van" annak az időszaknak, amikor egyes külföldi állami vezetők "kitölthették a dühüket" Magyarországon.     
Felidézte: 2015-ben az egykori osztrák kancellár "nácizta" Magyarországot, majd szárnyas kapukat építettek a saját határaikra, a horvát miniszterelnök "gyalázta Magyarországot", aztán néhány nap alatt összeomlott az ellátórendszerük az illegális bevándorlók nyomása alatt és "meglehetősen messze kerültek" a schengeni tagságtól, a román külügyminiszter pedig autistának bélyegezte Magyarországot. 
Egyikük sincs már hivatalban - jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.