Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország nem tűri a kettős mércét

Jean-Claude Juncker szavait kérte számon a külügyminiszter

Magyarország nem tűri a kettős mércét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

A miniszter közleményében arra reagált, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottsági elnöke az Európai Parlamentben mondott beszédében megdöbbentőnek nevezte a Hollandiának címzett török kijelentéseket, hangsúlyozva, az Európai Unió sosem fog elfogadni a nácizmus és egy jelenlegi kormány közötti összehasonlítást.

Jean-Claude Juncker arra utalt, hogy vasárnap indulatos vita bontakozott ki Törökország és Hollandia között, miután Hága nem engedte meg két török miniszternek, hogy részt vegyen a török alkotmánymódosításról szóló népszavazáshoz kötődő rotterdami kampányrendezvényen. Ezt követően Recep Tayyip Erdogan török államfő "náci maradványnak" nevezte és "állami terrorizmussal" vádolta a holland kormányt.

Szijjártó Péter azt írta: vártuk Jean-Claude Juncker felháborodását akkor is, amikor Magyarországgal kapcsolatban "Európa legsötétebb korszakát" emlegették, pusztán azért, mert az ország nemzetközi előírásokat betartva megvédi a magyar határt, és ezzel védi Európát is az illegális bevándorlással szemben. 
A brüsszeli vezető felháborodása akkor elmaradt - tette hozzá.
"Nemzeti ünnepünkön is szeretném világossá tenni, hogy nem tűrjük a kettős mércét. Magyarország sorsáról csak a magyar emberek dönthetnek" - hangsúlyozta a miniszter.