Belföld

Szemléletváltást szorgalmaz Áder

Elkerülhetetlen a vízhasználat megváltoztatása – hangoztatja az államfő

A jövő heti budapesti víz-világtalálkozón a vízgazdálkodásban is el kell érni azt a szemléletváltást, amelyet a párizsi klímacsúcs eredményezett az éghajlatváltozás kezelésében – hangsúlyozta tegnap Áder János köztársasági elnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A szakemberek szerint – figyelembe véve a népességnövekedést, az eddigi vízhasználatot és annak növekedését – ha nem változtatunk a vízzel való eddigi felelőtlen bánásmódon, tizenöt-húsz év múlva vízválság is bekövetkezhet – mondta Áder János a közrádióban. Az államfő fővédnökségével, a kormány és a Víz Világtanács által szervezett rendezvényt a jövő héten tartják a Millenáris Parkban. A köztársasági elnök emlékeztetett, a három évvel ezelőtti, budapesti víz-világtalálkozó fő célja az volt, hogy jövőképet vázoljanak fel, és segítséget nyújtsanak ahhoz, hogy az ENSZ által elfogadandó fenntartható fejlődési célok keretében a víz kitüntetett szerepet kapjon. Ezt sikerült is elérni, s már a vízzel kapcsolatos kérdéseket egyenrangúan kezelik olyan ügyekkel, mint például a szegénység felszámolása vagy a nők helyzetének javítása.

Mint folytatta, a jövő heti konferenciára meghívták a víz, a vízhigiénia és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ-intézményeket és más szakmai nemzetközi szervezeteket. És jelen lesznek a politika, az üzleti és a tudományos élet képviselői is. Áder úgy foglalta össze az esemény célját, hogy összekapcsolják a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a civil szférával. Emellett inspirálóan próbálnak hatni a 2015–2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és a párizsi klímamegállapodás vízügyi vonatkozásainak gyakorlati megvalósítására, továbbá segíteni kívánják az ezekhez szükséges intézményi reformokat.


KDNP: Óvni kell természeti kincseinket

A víz stratégiai fontosságú természeti kincs, hazánk pedig azzal büszkélkedhet, hogy mind a felszín alatti, mind a felszíni vízkészlete jelentős – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a víz-világtalálkozóval kapcsolatban tartott tájékoztatóján. Kiemelte, fontos feladat a vízkészlet megőrzése és a víztisztaság biztosítása, ebben más államoknak a nemzetközileg is elismert magyar vízügyi szakemberek komoly segítséget tudnak nyújtani. Soltész Miklós, a KDNP alelnöke, egyházügyi államtitkár a vízkészlettel kapcsolatos magyar kormányintézkedések közül kiemelte az árvízi tározók építését, Budapest szennyvíztisztításának megvalósítását és a vízügyi humanitárius segítségnyújtást világszerte.