Belföld

Szélesíti a parlament az idegenrendészeti hatásköröket

Kontrát Károly: A migrációs nyomás a nemzeti jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát teszi szükségessé

Migrációs tárgyú törvények módosításáról tárgyalt csütörtökön az Országgyűlés.  

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára expozéjában azt mondta: a migrációs nyomás a nemzeti jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát teszi szükségessé. Annak érdekében, hogy a migrációs kihívásoknak magas szinten tudjanak eleget tenni, szélesítik az idegenrendészeti hatásköröket - közölte.
A javasolt változtatások közül kifejtette: bővül az idegenrendészeti és menekültügyi hatóság ellenőrzési jogköre a külföldiek magyarországi tartózkodásával kapcsolatos visszaélések megelőzése, felderítése, az ellenőrzések hatékonyabbá tétele érdekében.
Az előterjesztés emellett bővíti az elektronikus ügyintézési lehetőséget is.

Az indítvány rögzíti továbbá, hogy a magyar állampolgárok harmadik országbeli családtagjai a továbbiakban nem bírnak a szabad mozgás és tartózkodás jogával, ehelyett rájuk - más uniós államok rendelkezéseivel összhangban - a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályokat kell majd alkalmazni.

Szabályozzák továbbá a menekültügyi és az idegenrendészeti hatáskörök közötti átfedéseket. A menedékjogi törvény szerinti tartózkodási jogcímét visszavonják annak, aki más jogcímen tartózkodási engedélyt szerez - ismertette Kontrát Károly.

Fidesz: Fontos az emberek biztonsága és a határvédelem 
Kósa Lajos (Fidesz) fontosnak nevezte az emberek biztonságát, a határok megvédését, és azt, hogy "közösen döntsünk arról, kikkel akarunk együtt élni". 
Rámutatott: mind a kormány, mind az Országgyűlés elkötelezett híve az uniónak, betartja a nemzetközi szabályokat, akkor is, amikor migránsválságról van szó. Ahogy fogalmazott, "senkit nem engedünk be Európába, akinek nincs oda belépési engedélye". 
Hangsúlyozta: a Fidesz és a KDNP mindig következetesen támogatta a kormányt abban, hogy a jog eszközeivel is védje az ország önállóságát és az emberek biztonságát. 
    
Jobbik: a javaslat indokolt 
Varga-Damm Andrea (Jobbik) indokoltnak tartotta a változtatást és természetesnek nevezte, hogy pártja támogatja a migrációs törvények módosítását, ugyanakkor kifogásokat is megfogalmazott. 
Kibúvónak nevezte, hogy tartózkodási engedélyt kaphat az a harmadik országbeli, akinek Magyarországi befektetései teszik ezt indokolttá. Utalt a letelepedésikötvény-konstrukcióra, amelyet már megszüntettek, és az előterjesztésben szereplő megfogalmazást túl tágnak értékelte. 
Kifogásolta azt a szakaszt is amely szerint egyes iratok akár egy nyilatkozattal is pótolhatók.  
    
A KDNP is támogatja az előterjesztést  
Móring József Attila (KDNP) közölte: frakciója támogatja a javaslatot. 

MSZP: valóban a biztonság a legfőbb érték? 
Harangozó tamás (MSZP) kételkedett abban, hogy a kormány a biztonságot tartané a legfőbb értéknek. Utalva a Magyarországon tartózkodó, elítélt egykori macedón kormányfő ügyére vitatta, hogy valóban az emberek döntenének arról, kik jöhetnek be az országba. 
Hogyan fordulhat elő, hogy elítélt bűnöző útlevél nélkül érkezzen az országba egy olyan országból, amelyet Magyarország biztonságosnak ítél? - tette fel a kérdést. Mi alapján akar a Belügyminisztérium a jelen helyzetben támogatást kérni? 
Szólt arról is, hogy miközben egy bűnözőt segítenek, magyar állampolgárokat "kergetnek" - utalt a hajléktalantörvényre. 
Rámutatott arra is: magyar állampolgároktól is jogokat vesznek el azzal, hogy nehezítik a harmadik országbeli rokonaik itt tartózkodását. 

DK: álságos és értelmetlen a javaslat 
Arató Gergely (DK) is a macedón miniszterelnök ügyéről beszélt, és azt kérdezte: hol törölték el a szabályt, hogy menedékkérelmet csak tranzitzónában lehet benyújtani? A kiskorúakat tranzitzónákba zárják - kifogásolta -,  "ehhez képest vannak itt migránsok, akiknek minden szabad". 
Szerinte "lepattant mellékhelyiséggé" tették a magyar menekültügyi rendszert, amit csak szépítgetnek a változtatással. 
Álságosnak és értelmetlennek ítélte a javaslatot, amíg a kormány nem ad választ az elítélt volt macedón miniszterelnökkel kapcsolatos kérdésekre. Addig hiteltelen a menekültügyi rendszer és "az önök tevékenysége" - mondta a kormányoldalhoz fordulva. 

Jobbik: miért pótolhatók az iratok egy "sima nyilatkozattal"? 
Z. Kárpát Dániel (Jobbik) emlékeztetett: sokszor hivatkozott a kormányoldal, hogy megbízhatatlanok a szóban előadott adatok, ezért kifogásolta, hogy "egy sima nyilatkozattal" pótolhatók iratok. 
Kijelentette azt is: befektetői érdekek mentén osztogatják az állampolgárságot és a letelepedési jogot. 
    
LMP: nem hoz biztonságot az előterjesztés 
Demeter Márta (LMP) szerint, bár a javaslat egyes részei támogathatóak, a magyar emberek ettől biztonságban nem lesznek. 
Azt várta a kormánytól: számoljanak el a 2013-as migrációs stratégia megvalósulásával. 

Vállalhatatlannak nevezte, hogy szerinte újranyitják a letelepedési kötvény konstrukcióját. Most azonban még konkrét befektetési összeget sem határoznak meg - kifogásolta -, ezzel bűnözőknek szolgáltatják ki az országot. 

Közölte: pártja kivezetné az előterjesztésből ez utóbbi passzust, egy másikkal pedig jövő év végéig megszüntetnék az összes olyan tartózkodási engedélyt, amelyet a konstrukcióval adtak ki.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom