Belföld

Századvég: Az emberek 83 százaléka elutasítja az utcai erőszakot

A lakosság többsége elfogadhatatlannak tartja az ellenzék parlamenti akcióját

A megkérdezettek többsége nem tartja elfogadhatónak az ellenzék szerdai parlamenti akcióját, amely a parlament munkájának megakadályozását célozta. A jelentős többség elítéli az elmúlt napok tüntetésein tapasztalt agressziót és rendőrökkel szemben tanúsított erőszakot – derült ki a Századvég legfrissebb felméréséből.

Mint ismeretes, szerdán ellenzéki politikusok fütyüléssel, sípolással és a házelnök fizikai akadályozásával próbálták meggátolni az Országgyűlés munkáját. Az elmúlt napokban emellett több demonstráció is zajlott. A békésnek induló tüntetések szerda estére a tüntetők agresszivitásának következtében erőszakba torkollottak. A tüntetők megpróbáltak betörni a Fidesz Lendvay utcai székházába, a Parlamentbe, megkísérelték felgyújtani az Ország Karácsonyfáját, a rendőrök ellen fordultak, melynek eredményeképpen több rendőr megsérült.

A Századvég friss felmérése az ellenzék akciójának és a tüntetéseken történtek társadalmi megítélését vizsgálta. A megkérdezettek 92 százaléka hallott arról, hogy ellenzéki politikusok a szerdai ülésen megpróbálták megakadályozni az Országgyűlés munkáját. A kutatási eredmények emellett arról tanúskodnak, hogy a magyar lakosság többsége (60 százaléka) nem tartja elfogadhatónak, hogy az ellenzék ilyen módon próbálta akadályozni a parlamenti munkát. A tüntetésekkel kapcsolatban kiderült, hogy a válaszadók jelentős többsége elítéli a tüntetők agresszivitását. A megkérdezettek 83 százaléka nem tartja elfogadhatónak az utcai erőszakot és a rendőrök ellen irányuló agressziót egy ilyen tüntetésen. Az agressziót nem csak a magukat jobboldalinak, hanem a magukat baloldalinak vagy középen állónak valló választók döntő része is elítéli (a jobboldaliak 89, a baloldaliak 73, középen állóknak pedig a 82 százaléka ítéli el az erőszakot).

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett december 13-án és 14-én, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt polgárának megkérdezése eredményezett volna.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom