Belföld

Századvég: A polgárok zöme egyetért a drogteszttel

A többség túlságosan megengedőnek tartja a törvényeket

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a lakosság döntő része egyetért az önkéntes iskolai kábítószertesztek ötletével.

A Századvég kutatása rámutat: a polgárok többsége támogatja a kormány drogtesztekkel kapcsolatos elképzelését. A válaszadók 57 százaléka egyetértene azzal, ha önkéntesen, szülői kérés alapján, a fiatalkorúak esetében lehetővé tennék az iskolákban a drogtesztek végrehajtását. A mintába kerültek 40 százaléka ellenzi az ötletet. Ugyanakkor a megkérdezettek 61 százaléka támogatja azt a kormányzati javaslatot, mely alapján bizonyos szakmák esetében kötelezővé tennék a drogteszteket. 
A Századvég közleménye szerint a felnőttkorú magyar lakosság körében ezer véletlenszerűen kiválasztott ember telefonos kérdőíves kutatás eredménye szerint a megkérdezettek közel kétharmada nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi törvények túl megengedőek. Minden negyedik lakos érzi éppen megfelelőnek az aktuális szabályozást, és mindössze 5 százalék szerint túl szigorúak a törvények. A felmérés során kiderült az is, hogy a magyar társadalom jelentős többsége (86 százaléka) továbbra is a könnyű drogok legalizálása ellen van.