Belföld

Századvég: A demokratizmus durva megsértése történt

„A törvényhozási körülményeket nem züllesztik kocsmahangulatúvá”

Az ellenzék a parlamentarizmus demokratikus szabályainak durva megsértésével próbálja támadni a fennálló alkotmányos rendet – derült ki a Századvég Alapítvány legújabb elemzéséből.

Az elmúlt napokban rég nem látott erőszakos események zajlottak a magyar Országgyűlés falai között, ezért a Századvég megvizsgálta, milyen következményekkel jár a nyugati demokráciákban, ha képviselők vétenek a házszabály ellen. Rend a lelke mindennek, ez az elv mindenütt fennáll, hogy a törvényhozás zavartalan és rendezett körülmények között folyhasson. Alapvető európai érték, hogy a Házat és annak elnökét tisztelik, a képviselők követik a rendszabályokat. Képviselői minimum, hogy a törvényhozási körülményeket nem züllesztik kocsmahangulatúvá és kaotikussá.

Ez az általánosan elfogadott és tiszteletben tartott norma, amely feltételez egy bizonyos határt. Ezt lépte át a magyar ellenzék az őszi ülésszak utolsó napjaiban. Ezzel nemcsak a házszabályt, de saját szavazóikat is megsértették, hiszen semmibe vették a magyar demokrácia egyik legfontosabb alappillérét, a parlamentarizmust.

Az amerikai alkotmányban foglaltak alapján a törvényhozás mindkét házában büntetéssel sújthatók a rendbontók, és a képviselők kétharmados hozzájárulásával kizárás is foganatosítható. A német törvénykezés lehetőséget biztosít arra, hogy kisebb rendbontás vagy a ház méltóságának megsértése esetén az elnök ezer euró büntetést szabjon ki a rendbontóra. A Bundestag elnöke felfüggesztheti a képviselőt akár előzetes figyelmeztetés nélkül is, ha az súlyosan rendbontó magatartást tanúsít. A francia Nemzetgyűlésben is keményen járhat el a házelnök a helytelenül viselkedő képviselőkkel szemben, továbbá szigorúan tilos bármilyen demonstráció és rendbontás a francia Nemzetgyűlés épületében.