Belföld

Száz év alatt sem lehetne helyrehozni egy elhibázott migrációs politikát

Tuzson Bence: Ha valaki a választók véleménynyilvánítási szabadságát úgy állítja be, mintha gyűlöletkeltés lenne, az minden józanul gondolkodó emberben kételyeket ébreszt

Az idei választások tétje, hogy Magyarországnak olyan kormánya lesz-e, amely képes az országot megvédeni és megakadályozni, hogy bevándorló országgá váljon, vagy olyan kabinet alakul, amely megnyitja az országot a migráció előtt – mondta a lapunknak adott interjúban Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Tuzson-Bence
Azok, akik Magyarországot támadják, a gyökereit akarják kitépni tövestül – fogalmazott az államtitkár (Fotó: Ficsor Márton)

– Mikorra dolgozzák fel a nemzeti konzultációs kérdőíveket?

– A végleges számok január végén lesznek ismertek, de az eddigi eredmények alapján már most látható, hogy az emberek nagy többsége a Soros-tervvel szemben foglalt állást. A magyarok kiálltak amellett, hogy Magyarország ne változzon meg, és erőt adtak a kormánynak abban, hogy képes legyen ellenállni a brüsszeli nyomásgyakorlásnak. A küzdelem jelenleg is folyik, hiszen a bevándorláspárti erők továbbra is többségben vannak, de a változások az európai társadalmakban már elindultak. Reméljük, hogy ez a soron következő választásokon megmutatkozik.

– A politikai vitákon kívül jogi érvként is fel tudják mutatni a konzultációt?

– A brüsszeli bürokraták állandóan megpróbálják a politikai kártyákat a jogi kártyák közé keverni. Ez a jellemző, amikor bírósági küzdelmekről van szó, de akkor is, amikor az uniós támogatásokat a bevándorlással kapcsolatos állásponttól akarják függővé tenni. Minden politikai érvnek van jogi súlya. Ha egy ország Brüsszelben le tudja tenni az asztalra kétmillió-háromszázezer ember véleményét, akkor az érvei is sokkal nagyobb nyomatékkal bírnak. A konzultáció egyelőre arra volt elég, hogy a kötelező betelepítés kérdésében ne szülessen döntés Brüsszelben. Ugyanakkor a bevándorláspárti erők már készülnek a következő, márciusban esedékes csúcsra. A mi feladatunk, hogy megpróbáljuk építeni a bevándorlásellenes tagállamok szövetségét Európán belül.

– Mit szól ahhoz, hogy Soros György megszólalt és tájékoztató kampányba az őt ért vádak kapcsán?

– Azok, akik Magyarországot támadják, a gyökereit akarják kitépni tövestül. Ezt a kezet kell lefognunk és megállítanunk. Soros Györgyöt sokkal inkább jellemezte az őszinteség akkor, amikor pontról pontra elmondta, hogy milyen intézkedésekre lenne szükség a bevándorlással összefüggésben. Lehet ezt utólag takargatni és azt a játékot folytatni, mint ha a korábbi elképzelései nem léteztek volna. A helyzet azonban mégis csak az, hogy az amerikai milliárdos Magyarországra jött kampányt indítani, ennek részeként pedig a magyar választásokba akar beavatkozni. Ezt bizonyítja az is, hogy kampányirodát akar nyitni Pécsen. A magyar emberek azonban józanok, pontosan látják, hogy hova vezet Soros György politikája.

– A kormányt sokszor vádolják azzal, hogy a nemzeti konzultáció és a Soros-tervvel kapcsolatos kommunikációja gyűlöletkeltő. Hogyan látja, van ennek igazságalapja?

– A tényeket nem szabad elhallgatni. Ha van egy ügy, amely túlmutat a választásokon és a politikai pártokon, egy kormány akkor jár el helyesen, ha kikéri az emberek véleményét. A bevándorlás egy olyan kérdés, amelyről korábban választáson még nem tudtak állást foglalni a magyarok, ezért fontos a nemzeti konzultáció. Ha valaki a választók véleménynyilvánítási szabadságát úgy állítja be, mint ha az gyűlöletkeltés lenne, az minden józan, demokratikus érzékkel rendelkező emberben kételyeket ébreszt fel.

– Tavaly jelentették be, hogy az idei a családok éve lesz. Milyen intézkedések várhatók?

– Már eddig is számos, a magyar családokat segítő intézkedést hozott a kormány. Megerősítettük a lakástámogatási rendszert, eddig százhetvenhét milliárd forintot fordítottunk családi otthonteremtési kedvezményre. Utóbbit hatvanháromezer család vette igénybe. Tovább kell menni ezen az úton, hiszen a legfontosabbak a családok, és az, hogy a fejük felett fedél legyen. Éppen ezért most egyszerűbbé tesszük az eddigi szabályozást, így a sok adminisztrációs munka helyett a továbbiakban a nyilatkozati elv fog érvényesülni. Vagyis aki úgy nyilatkozik, hogy megfelel a feltételeknek, az igénybe veheti a kedvezményt, és csak egy esetleges ellenőrzés során kell az iratokat bemutatni. A cél, hogy minél több család élhessen ezzel a lehetőséggel. Ezenkívül kiterjesztjük a családi adókedvezményt a kétgyermekes családok esetében, havi harmincötezer forintra nő, sőt, 2019-ben már negyvenezer forint lesz. Szintén nagy segítség, hogy három gyermek felett a jelzálog hitelekből is le lehet írni egy-egy millió forintot gyermekenként.
A közétkeztetés területén is nagyot léptünk előre. Korábban huszonhétmilliárd forint, ma már viszont hetvenkilencmilliárd forint jut közétkeztetésre, így a gyerekek nagy többsége ingyen tud étkezni. A rezsicsökkentés is a családokat segítette. Míg korábban a magyaroknak kellett a legnagyobb rezsit fizetni, mostanra a bérekhez viszonyítva nálunk a legalacsonyabbak a rezsiköltségek Európában.

– Több területen zajlanak béremelések, ugyanakkor nem mindenki elégedett. Mit gondol, milyen mértékben sikerült előre lépni a bérek rendezését illetően? Milyen további intézkedések segíthetik a reálbérek növekedését?

– A közszférában több területen életpályamodelleket indítottunk el, például a rendvédelmi dolgozóknak első lépésben harminc százalékkal, azóta pedig öt-öt százalékkal emelkedik a bérük. A pedagógusbérek mára ötven százalékkal magasabbak, mint 2013-ban, és az egészségügyben is jelentős előrelépés történt. Az ápolók bére 2016 és 2019 között hatvanöt százalékkal emelkedik, a mentősöké ennél is nagyobb mértékben, a szakorvosok és szakgyógyszerészek bére két év alatt kétszázhétezer forinttal nőtt. Több pénzt kapnak a rezidensek, a védőnők, a háziorvosok és házi gyermekorvosok is. A mostani béremelésekkel együtt 2012 óta a kormány eddig négyszázmilliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók béremelésére. Ezenkívül a kormány az iparban a munkáltatók és a munkavállalók közötti megállapodást tudja elősegíteni, ami legutóbb meg is történt. A hatéves béremelési és járulékcsökkentési programnak köszönhetően jelentős mértékben megnőtt a minimálbér a múlt évben, ami idén is folytatódni fog. Elmondható, hogy Magyarországon az utóbbi időszakban 12,8 százalékkal nőttek a bérek, ami lényegében azt jelenti, hogy minden magyar ember egy havi bérrel többet visz haza. A legfontosabb cél az volt, hogy aki akar és képes dolgozni, annak legyen munkája. Sokat léptünk előre, hiszen a munkanélküliség tizenkettőről négy százalékra, rekord alacsonyra esett vissza 2010 és 2017 között.
A munkaalapú társadalom kiemelt programja a kormánynak, természetesen sokat kell még haladnunk, és amíg nincs mindenkinek munkája, nem állhatunk meg.

– Szintén gyakran elhangzó kritika, hogy a fiatalok külföldre vándorolnak. Mennyire jelent ez súlyos problémát?

– Méltánytalannak tartom a fiatalokkal szemben, ha a szemükre hányjuk azt, hogy kimennek külföldre új lehetőségeket keresni. Ne vitassuk el tőlük azt a jogot, hogy külföldön szerezzenek tapasztalatot. Vannak persze olyanok, akik kint találják meg a számítá­saikat, de ne felejtsük el, tavaly már volt olyan időszak, amikor többen jöttek vissza Magyarországra, mint amennyien kimentek. Fontos, hogy a magyar gazdaságnak olyan szereplői legyenek, akik külföldi tapasztalattal rendelkeznek, mert ez fontos alapja lehet a későbbi  fejlődési lehetőségeinknek, az innovációnak is.

– Az utóbbi hónapokban minden a bevándorlásról és a nemzeti konzultációról szól, az elmúlt évek eredményei kevésbé jelennek meg a kormány kommunikációjában. A választási kampányban mire helyezik a hangsúlyt?

– Általában a választások tétje négy évre szól. Ha egy kormány elront valamit, természetesen kell idő a rendbetételre, ilyen volt például a szocialista kormányzást követően a devizahitelesek ügye. Ugyanakkor a legtöbb probléma – nehézségek és kemény munka árán –, megoldható öt-tíz éves távlatban. Ma viszont egyetlen egy olyan kérdés van, amely hosszú távon sem oldható meg, ha rossz politikát folytatunk, ez pedig a migráció. A mostani választások tétje, hogy Magyarországnak olyan kormánya lesz, amely képes az országot megvédeni és megakadályozni, hogy bevándorló országgá váljon, vagy olyan kabinet alakul, amely megnyitja az országot a migráció előtt. Utóbbi hibát száz év alatt sem lehetne helyrehozni.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom