Belföld

„Stratégiai fontosságú a fiatalok életminőségének javítása”

Az Új Nemzedék Plusz 2013-ban indult

A fiatalok foglalkoztatása, életminőségének javítása stratégiai fontosságú Magyarország jövője szempontjából - mondta Schanda Tamás János.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára szerdán Szegeden, az Új Nemzedék Plusz program projektzáró sajtótájékoztatóján szólalt fel. A kormányzati ifjúsági stratégia keretprogramja az Új Nemzedék Plusz projekt, amely 2013-ban indult és most fejeződik be - ismertette a helyettes államtitkár.

A program egyik eredményeként értékelte azt, hogy a magyar fiatalok 19,3 százalékos munkanélküliségi mutatója jobb mint az uniós átlag, amely 20,7 százalék.

Tájékoztatása szerint a program a fiatalok foglalkoztatásának előmozdítása érdekében valósult meg. Kiemelte, hogy a projekt eredményeként valamennyi megyeszékhelyen létrejöttek a kontaktpont irodák, amelyeken keresztül több mint nyolcvankétezer fiatalt értek el. Közlése szerint ezeregyszáz rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak, amelyek a pályaválasztásról, az életpálya-tervezésről, és -tanácsadásról szóltak.

Schanda Tamás János hozzátette, hogy a program nem fejeződik be: ősszel indul a Komplex Ifjúsági Fejlesztések - Új Nemzedék Újratöltve című emberi erőforrás operatív programból megvalósuló kiemelt projekt.

"Abban szeretnénk segíteni a magyar fiataloknak, hogy az igényeiknek, a szükségleteiknek megfelelő információkkal, a pályaválasztáshoz szükséges tudással, készségekkel rendelkezzenek" - fogalmazott.

A helyettes államtitkár szólt a kormány által 2015-ben elindított Ifjúsági Garancia Programról, amelynek első szakaszában - 2017 végéig - a legalább hat hónapja regisztrált munkanélküli fiataloknak nyújtanak segítséget képzésben vagy abban, hogy garantált foglalkoztatásban vehessenek részt. Ebben az időszakban legalább harminchatezer huszonöt év alatti fiatal részesül majd foglalkoztatási és képzési garanciában, amelyre célzottan harminchatmilliárd forint uniós forrást különítettek el - tette hozzá.

Ismertetése szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2015. július végéig negyvennégyezer fiatalnak ajánlotta fel az Ifjúsági Garancia Programban való részvételt. Az érdemi ajánlat előkészítő szakaszba tizenegyezer fiatal lépett már be, közülük kilencezer-hatszáz meg is kapta az ajánlatot.

Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője szerint az új nemzedék programmal elindult egy olyan ifjúságszakmai, közösségi tevékenység, amely korábban nem létezett Magyarországon.

Beszámolt arról, hogy a program kezdete óta a kontaktpontok munkatársai ezerkétszáz, közvetlenül az ifjúsági korosztálynak szóló rendezvényt szerveztek vagy kapcsolódtak be már meglévő kezdeményezésekbe, amelyeken keresztül 35 ezer fiatalt vontak be az Új Nemzedék projektbe.