Belföld

Soltész Miklós: A Jobbik méltatlanná vált az idősek képviseletére

A kereszténydemokrata politikus szerint Vonának bocsánatot kell kérnie

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint a Jobbik méltatlanná vált az idősek képviseletére. A kisebbik kormánypárt képviselője pénteken bocsánatkérésre szólította fel Vona Gábort, a Jobbik elnökét az idősek mellett több társadalmi csoport nevében is.

  Soltész Miklós budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Vona Gábor időseket, nyugdíjasokat sértő kijelentései után ahelyett, hogy bocsánatot kérne, továbbra is kitart botrányos mondatai mellett. Többek között a Jobbik elnökének azon közlését idézte, miszerint "ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".
A KDNP-s politikus felszólította a Jobbik elnökét, hogy kérjen bocsánatot a túlélőktől és hozzátartozóiktól, akik megszenvedték a 20. század nemzetiszocialista és internacionalista-szocialista diktatúráját. Azoktól, akik a két pusztító világháborúban özvegyen, árván maradtak, megsebesültek, fogságból fizikailag-lelkileg sérülten tértek  haza - tette hozzá.

Soltész Miklós szerint Vonának bocsánatot kell kérnie a szenvedő zsidó emberektől, cigány honfitársaktól, akik "nem felhörgik", hanem fájdalommal emlékeznek a világ eddigi legnagyobb, 20. századi népirtásáról, szeretteik elvesztéséről; a gazdálkodó és parasztemberektől, akiket szorgalmuk miatt tettek kuláklistára, illetve a keresztény családoktól, akiket hitükért üldöztek, börtönöztek be az 50-es, 60-as években. Vona Gábor kérjen továbbá bocsánatot a forradalom hőseitől, akiknek küzdelme segítette a mai szabadságunkat, nemzetiségi honfitársaktól elsősorban a németektől, akiknek rokonait, barátait üldözték el, rájuk fogva a második világháború minden bűnét, a Felvidékről erőszakosan kitelepített magyaroktól, az innen elüldözött szlovákok rokonaitól! - szólított fel a KDNP-s politikus.

Szerinte az, hogy Vona Gábor méltó-e pártja vezetésére, az a Jobbik belső ügye, de őket minősíti, ha nem lépnek.
A képviselő kérdésre a jobbikos Dúró Dóra választójogi cenzussal kapcsolatos azon felvetéséről, hogy aki szellemileg friss, el tudja végezni az általános iskolát, azt mondta: ezzel folytatódik az a cinizmus, amit Vona Gábor elkezdett.

A budakalászi idősek otthonában történtekről - szintén kérdésre - Soltész Miklós azt mondta: minden ember tragédiája megérdemli a tiszteletet, azt, hogy ne nyissanak politikai vitát a vizsgálat végéig. Soha olyan mértékű megújítása az idősek otthonainak ugyanakkor nem volt még, mint az elmúlt években - jegyezte meg.