Belföld

Sipos Imre: Nyitottság jellemezte a köznevelési kerekasztalt

Megkezdődött az országos igazgatói konferenciasorozat

"Nyitottság és strukturálás" jellemezte a köznevelési kerekasztal munkáját - mondta a köznevelésért felelős helyettes államtitkár kedden Székesfehérváron, az országos igazgatói konferenciasorozat első állomásán.

 Sipos Imre a Fejér és Veszprém megye oktatási vezetői számára rendezett konferencián arról beszélt, hogy a köznevelési kerekasztal szakértői munkacsoportját a lehető legtágabbra nyitják, és az oktatás valamennyi aktuális kérdését megvitatják.
A szakszervezetekkel folyó tárgyalásokról elmondta: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete 12 pontjáról - mivel nem fogadták el a köznevelési kerekasztalt - külön zajlanak az egyeztetések, a Pedagógusok Szakszervezete 25 pontja közül viszont "sokban szövegszerű megoldási javaslat készült".
Folynak az egyeztetések a sztrájkbizottsággal arról, mi minősül elégséges szolgáltatásnak, és azokat hol kell biztosítani - mondta Sipos Imre. Kifejtette, abban, hogy mi az elégséges szolgáltatás, nincs vita a felek között: a személy- és vagyonvédelem, a gyermekek biztonsága, felügyelete, illetve a tanulók ellátása, étkeztetése.
Azonban arról, hogy ezt hol kell teljesíteni, már különböznek a vélemények. "A mi álláspontunk az, hogy minden köznevelési intézményben teljesíteni kell az elégséges szolgáltatást, a szülőt nem lehet abba a helyzetbe hozni, hogy ne tudja, hova viszi a gyermekét" - fogalmazott a helyettes államtitkár.
Sipos Imre közölte: a köznevelési kerekasztal munkatervében áprilisban és májusban olyan kérdésekről lesz szó, mint a tankönyvellátás, a pedagógusképzés és továbbképzés, az alapkompetencia-fejlesztés, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás, júniusban pedig a testület elé kerülhet az állami intézményfenntartó központ új struktúrája is.
Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere arról beszélt, hogy a város negyven oktatási intézményében közel húszezer fiatal tanul. Hozzátette, idén másfél milliárd forintot fordítanak felújításokra, és a Modern városok program keretében új középiskolai kampusz is épülhet a városban.