Belföld

Schiffer szerint dönteni kell, hogy mi ellen küzdünk

Az LMP társelnöke Zágrábban járt

Az Európai Unión belül nagyon fontos, hogy minden ország eldöntse, a terrorizmus vagy a bevándorlás ellen akar-e küzdeni - mondta kedden zágrábi sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP társelnöke, miután tárgyalt a horvát zöld párt, az ORaH vezetőivel.

schiffer-KövesdiAndrea576x356
Fotó: Kövesdi Andrea - Magyar Hírlap

Schiffer András hangsúlyozta, hogy a kelet-európai országoknak nagyobb problémát jelent a kivándorlás, mint a bevándorlás. Hozzátette: horvát partnerei (köztük Mirela Holy, az ORaH elnöke)  felhívták a figyelmét, hogy a nyugat-európai kormányoknak és Magyarországnak nem a bevándorlókkal kell riogatniuk, mert sokkal súlyosabb biztonsági fenyegetést jelentenek azok a folyamatok, amelyek például Bosznia-Hercegovinában zajlanak.
A fontos biztonsági kérdések mellett a tárgyalások során a felek az energiapolitikának is nagy teret szenteltek. 
Az LMP szerint kulcsfontosságú számunkra, hogy az LNG cseppfolyósított földgázterminál mielőbb megépüljön, és hogy a magyar- horvát gázvezetéken a visszaáramlás biztosított legyen. Schiffer szerint ez nemzetstratégiai kérdés Magyarország számára, de meggyőződése, hogy Horvátország számára is. 
A tárgyalások során a Mol-INA ügy is  napirendre került. A magyar politikus aggasztónak tartaná, ha Mol  részesedése az INA-ban orosz kézbe kerülne. 
Ehhez kapcsolódóan Gordan Crmecki, az ORaH zöld párt elnökségi tagja elmondta: Horvátország számára nagyon fontos, hogy az INA ne zárja be a sziszeki finomítót, amely horvát kőolajat dolgoz fel. Hozzátette:  nem csupán a munkahelyek miatt, hanem mert annál sokkal fontosabb energetika stratégiai kapacitása Horvátország számára, minthogy hogy egy vállalat igazgatóbizottsága döntsön a bezárásáról. 
A tárgyalópartnerek beszéltek a kisebbségek jogi helyzetéről mindkét országban.