Belföld

Saját támogatóikkal is szembemennek az ellenzéki pártok

Fidesz: Egy platformra került Vona és Gyurcsány

„A baloldalról kezdettől tudjuk, hogy migránspártiak, a Jobbik azonban cserben hagyta a szavazóit” – értékelte az alaptörvény-módosítás elmaradása utáni helyzetet Halász János Fidesz-szóvivő.

A magyarok többsége szerint is felelőtlen az ellenzék, hogy megakadályozta az ország alkotmányos védelmét a migránsok betelepítésétől – utalt a Századvég legfrissebb kutatásának lapunk által már tegnap ismertetett eredményeire tájékoztatóján Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. A felmérés szerint a magyarok többsége az országra nézve kockázatosnak tartja, hogy az ellenzék nem szavazta meg a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatos alaptörvény-módosítást kedden a parlamentben. Az előterjesztés így nem kapta meg az elfogadásához szükséges kétharmados többséget.

Halász János emlékeztetett, az október 2-i kvótanépszavazáson több mint 3,3 millió ember utasította el a kényszerbetelepítést. A referendum után beterjesztett módosításnak az volt a célja, hogy érvényesítsék a magyarok akaratát, és megtiltsák a migránsok betelepítését. Ezt azonban nem vette figyelembe az ellenzék, így nem sikerült elfogadni az előterjesztést. Rámutatott: a Jobbik ugyanúgy megakadályozta ezt, mint például az MSZP és a DK. „A baloldalról kezdettől tudjuk, hogy migránspártiak, a Jobbik azonban cserben hagyta a szavazóit, és egy platformra került Gyurcsány Ferenccel” – magyarázta a kormánypárti politikus, aki szerint az ellenzéki pártok totálisan szembekerültek a választók elvárásával.

A Századvég szerint egyébként a jobbikos szavazók hetven százaléka is azt várta a parlamenttől, hogy átmegy az alaptörvény-módosítás. Halász úgy összegzett: a magyaroknak is egyértelművé vált, hogy a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben csak a kormányra és a kormánypártokra számíthatnak. „A történtektől függetlenül mindent el fogunk követni, hogy érvényesítsük a magyar emberek akaratát, és megvédjük az országot a migránsok betelepítésétől, a veszély ugyanis nem múlt el, a kötelező betelepítési kvóta továbbra is Brüsszel napirendjén van” – emelte ki.


Belső elégedetlenség a Jobbikban

Saját pártjában is egyre többen tartják árulónak Vona Gábort, szerintük Gyurcsány Ferenc oldalára állt, amikor nem szavazta meg az alaptörvény-módosítást, ez derül ki a közösségi médiában megjelenő bejegyzésekből. Egyeseknek az sem tetszik, hogy Vona korábban a határokon túli magyarok állampolgársága ügyében is „elfelejtett” gombot nyomni. Pete Róbert, a Jobbik távozó Zala megyei elnöke azt írta: „Az a baj, hogy pártkérdést csináltak egy nemzeti ügyből. A Jobbiktól mást vártak az emberek!” Vona tegnap bejelentette, várhatóan több százezren küldik vissza a „valódi nemzeti konzultációs” kérdőíveiket, amelyet november 30-ig lehet kitölteni.