Belföld

Rogánra támadt, majd felsült Portik

Értelmet nyert, hogy mit jelentett a volt energolos a baloldalnak tett hűségesküje a Laborcz Sándorral történt találkozóin

Bizalmaskodó hangnemben, súlyos utalásokkal beszélt a volt belvárosi polgármester, Rogán Antal köreivel kötött állítólagos egykori üzleteiről Portik Tamás tanúként abban a polgári perben, amelyet Rogán indított Juhász Péter, az Együtt 2014 alelnöke ellen. A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleményében támasztotta alá, hogy Portik állításai hazugságok.

Tízmillió forintnak megfelelő eurót vitt el személyesen öt-hat évvel ezelőtt Rogán Antalnak a Fidesz Aulich utcai pártirodájába, miután az akkor még V. kerületi polgármesterként tevékenykedő Rogán egy nagy értékű, korábban bérleményként kiadott belvárosi önkormányzati ingatlan áron aluli értékesítésében működött közre – állította pénteken a Fővárosi Törvényszéken tanúként meghallgatott Portik Tamás. A kilencvenes évek olajügyeiből ismert, több maffialeszámolással öszefüggésbe hozott, és a húsz esztendeje elkövetett Prisztás-gyilkosság miatt két hete már jogerősen elítélt férfit a Rogán Antal által a Juhász Péter, az Együtt 2014 alelnöke ellen indított személyiségi jogi perben idézte be a bíróság. Az eljárást a jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjeként dolgozó Rogán azért indította Juhász ellen, mert az alperes nyilvánosan állította, hogy a Belváros volt polgármestere számos önkormányzati ingatlan átjátszásában vett részt, miközben bűnözőkkel is rendszeresen üzletelt.

A több mint másfél esztendeje tárgyalt perben Rogán Antal még nem jelent meg az előtt a bíróság előtt, amely pénteken Portikkal kívánta szembesíteni. Rogánt ügyvédei képviselték, akik elmondták, hogy a felperes halaszthatatlan, közérdekű külföldi útja miatt nem tudott részt venni a tárgyaláson, amit a bíró nem fogadott el érvként. A Fővárosi Törvényszék nem tartotta indokoltnak a felperes azon indítványának teljesítését sem, amely ugyancsak tanúként idézte volna be a Terrorelhárítási Központ rendőrtisztjét, aki Portik őrizetbe vételét irányította négy éve, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőjét. A felperes szerint a tanúi igazolhatnák Portik szavahihetetlenségét, a bíróság szerint azonban egy szembesítést nem lehet tanúvallomásokkal kiváltani. A Rogán Antalt képviselő jogászok a korábbiakhoz hasonlóan ellenezték Portik meghallgatását, a bíróság szerint azonban annak különös jelentősége lehet a per kimenetele szempontjából.

Portik Tamás csaknem három órás meghallgatásán számos, a Belváros korábbi vezetése által elkövetett állítólagos ingatlanmutyira is utalt, ezeket azonban nem tudta alátámasztani, inkább csak következtetett azokra. A tanú ugyanakkor személyeskedő hangnemben beszélt vallomásában a szerinte az ingatlanüzletekben érintett politikusokról, közéleti szereplőkről, az általa említett becenevekhez pedig csak a bíró kérésére kötött konkrét személyeket.

Portik azt állította, a kérdéses időszakban Pápa Marienn üzletasszony élettársa volt, aki szerinte komoly vagyont halmozott fel a belvárosi ingatlanok adásvételével. Az üzlet alapja az volt, hogy a drága üzlethelyiségekre bérleti szerződést kötöttek az önkormányzattal, majd az akkor kedvező helyi szabályokat kihasználva félárnál is olcsóbban megvásárolták az ingatlanokat, amelyeket busás haszonnal adtak el. Pápa Marianne korábban a sajtó útján közölte, hogy semmilyen kapcsolatban nem állt Portikkal.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte, hogy Rogán Antal nem ismeri sem Portik Tamást, sem Pápa Marianne-t, s velük semmilyen üzleti kapcsolatban nem állt. A felperes ezt továbbra is tanúkkal kívánja igazolni, egyúttal felhívta a figyelmet, hogy szerinte épp Portik és Juhász között van kapcsolat. A közlemény szerint Portik vallomásának hátterében egyebek mellett az áll, hogy 2008-ban két alkalommal is ajánlatot tett Laborcz Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjének jobboldali politikusok lejáratására, egyúttal megígérte, sohasem üzletel a jobb oldalhoz köthető emberekkel.

A felperes jogi képviselői idéztek a történtek után évekkel nyilvánosságra került, addig eltitkolt Portik-Laborcz találkozók jegyzőkönyveiből, amelyek így ellentmondanak Portik Tamás állításainak, amelyek szerint kifejezetten jó viszonyt ápolt a Rogán vezette belvárosi fideszes önkormányzattal. Portik kisebb zavar után vonakodva elismerte, hogy milyen ajánlatot tett Laborcznak, ugyanakkor kijelentette: nagyon sok jó barátja van a Fideszben is, ám ennek hátterét nem akarta részletezni. Az említett jegyzőkönyvek tanúsága szerint Portik nemcsak üzleti kapcsolatban állt a baloldallal, hanem világnézete is hozzájuk kötötte őt, miközben – saját akkori bevallása szerint – ő mozgatta az MSZP féllegális-illegális pénzeinek nagy részét.

A Portik-Laborcz találkozók teljes háttere máig sem teljesen tisztázott, az azokat vizsgáló parlamenti albizottság azonban megállapította, hogy azokat Laborcz Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere tudtával és kérésére hajtotta végre.


rogán mélymagyar lead
Rendkívüli ülésnapon vizsgáltatná ki Portik állításait a Jobbik
A Jobbik kezdeményezi, hogy hívjanak össze rendkívüli parlamenti ülésnapot, amelyen a kormány választ adhatna Portik Tamás vallomására, amely szerint tízmillió forintnak megfelelő összegű kenőpénzt adott át Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda jelenlegi vezetőjének. A párt egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is javasolja.

Szilágyi György, a Jobbik képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormánya tagjait, hogy utazzanak haza a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságról, majd egy rendkívüli parlamenti ülésnapon adjanak választ arra, mi az igazság Portik Tamás kijelentéseiben. A politikus úgy fogalmazott, el kell mondaniuk miért alakulhat ki az a kép, hogy ma Magyarországon egy maffiakormány uralkodik.
A Jobbik azt is kezdeményezi, hogy egy vizsgálóbizottság teljes körűen tárja fel az ügy hátterét - tette hozzá.
Az ellenzéki képviselő azt mondta, ha Rogán Antal nem tud választ adni a kérdésekre, akkor le kell mondania miniszteri posztjáról és képviselői mandátumáról.