Belföld

Rogán: Egyeztetni kell a terrorellenes fellépésről

A frakcióvezetőkkel tanácskozna a kormánypárti politikus

Az országgyűlési frakcióvezetők tanácskozását kezdeményezi a jövő hétre Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, hogy a terrorellenes fellépésről egyeztessenek. Ezt az egyik televíziónak maga a politikus mondta pénteken. A találkozó január 14-én lesz. Az LMP és az MSZP közölte, részt vesznek a frakcióvezetők egyeztetésén.

Rogán Antal a Jobbik elnökének kezdeményezésére reagált. Vona Gábor ugyanis egy, a parlamenti frakciókból álló terrorellenes szakpolitikai egyeztető fórum azonnali összehívását javasolta. A nemzeti radikális párt kezdeményezné a magyar katonák ázsiai hadszínterekről történő hazahívását, a halálbüntetés visszaállítását, valamint a bevándorlással szembeni zéró toleranciát. 
Rogán Antal a konkrét javaslatok közül messze nem ért egyet mindegyikkel, többek között azért, mert úgy látja, egy öngyilkos merénylőt halálbüntetéssel fenyegetni "nem biztos, hogy a legcélszerűbb megoldás".
Azonban a frakcióvezető fontosnak tartja, hogy a terrorellenes fellépéséről egyeztessenek a parlamenti pártok, legyen közös álláspont, és ebben legyen konszenzus, "határozott támogatás a kormány háta mögött". Ezért kezdeményezi a frakcióvezetők megbeszélését a jövő hétre - közölte.

Az LMP is részt vesz a terrorellenes fellépésről szóló jövő szerdai ötpárti egyeztetésen

Schiffer András közölte, a szabad kereskedelemre alapozott globalizáció folyamatosan újratermeli többek között a terrorizmust, így a rendészeti megoldások legfeljebb tűzoltásra jók, a valódi megoldás szerinte a globális egyensúlytalanságok felszámolásában rejlik. A politikus úgy látja, a terrorizmus elleni fellépés így "több Európát kíván" és szerinte Magyarország azért sem sodródhat az európai értékközösség peremére, mert így könnyen terrorcsoportok fészkévé válhat. Schiffer András hozzátette, a tanácskozásnak akkor látja értelmét, ha a párizsi terrorcselekményeket egyik párt sem olcsó politikai haszonszerzésre akarja felhasználni. "Ha valakinek a mártírhalálra elszánt fanatikusokról a halálbüntetés visszaállítása ugrik be, annak nagyon elmentek otthonról" – fogalmazott az LMP társelnöke. 

 

Az MSZP részt vesz a frakcióvezetők egyeztetésén

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ott lesz Rogán Antal által kezdeményezett, a terrorellenes fellépésről szóló egyeztetésen. Budai Bernadett elmondta, példátlan és semmivel sem igazolható az, ami Franciaországban történt. „A magyarországi helyzet teljesen különböző a franciától, ugyanakkor a magyar emberek biztonsága rendkívül fontos” - indokolta részvételüket az MSZP szóvivője.