Belföld

Rétvári Bence: Mindig elbukott, aki az emberi jellem rossz oldalára épített

A Gulágkutatók VII. Nemzetközi Konferenciáján szólalt fel az államtitkár

A történelem megismerése optimizmussal is eltölthet, hiszen Magyarországon minden elnyomó rendszer megbukott végül - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Gulágkutatók VII. Nemzetközi Konferenciáján.

Rétvári Bence az Országos Széchenyi Könyvtárban megrendezett tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte: aki az emberi jellem rossz oldalára épített, az együttműködés helyett a besúgásra, az igazság kimondása helyett az elhallgatására és a hazugságra, az mindig elbukott, afölött végül mindig diadalmaskodott az élet és az igazság.

Az államtitkár kitért arra: azért kell hetven év múltán is emlékezni és emlékeztetni azokra, akiket a Gulágra hurcoltak, hogy a valódi emberi kiállás legyen a példakép a fiatalok előtt. Hozzátette: csak amelyik ország tiszteli a hőseit, annak lesznek új hősei.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy mindig vannak olyan nemzedékek, amelynek tagjai életüket adják a szabadságért vagy a saját sorsukból, rabságukból tanulják meg az értékét. Utánuk azok következnek, akiknek a szabadság adottság, természetes, mint a levegő, és ők sokszor ezt nem is értékelik eléggé. A történelemből láthattuk, milyen nagy veszély leselkedik ilyenkor az egyén és a nemzet szabadságára is - mondta.

Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke köszöntőjében felidézte: a társaságot civil kezdeményezésre alapította 2009-ben a Leuveni Katolikus Egyetem két magyar származású oktatója, Várdy Huszár Ágnes és Várdy Béla, valamint Zsiros Sándor iskolaigazgató.

A társaság célja, hogy feltárják és széles körben ismertté tegyék az 1944 után a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok, hadifoglyok és internáltak történetét. „Fontosnak tartjuk, hogy ez a téma bekerüljön az egyetemekre, az iskolákba és a kutatóintézetek műhelyeibe” - fűzte hozzá.

A konferencián megosztotta emlékeit két Gulág-túlélő, Berghoffer Róbert és Fóris Kálmán, akiknek Rétvári Bence, a konferencia fővédnöke átadta a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának emléklapját.