Belföld

Rétvári Bence: Keddre hívja össze az Emmi a köznevelési kerekasztalt

Pártcélokra használja az ellenzék a pedagógusok ügyét +VIDEÓ

Február 9-ére hívja össze a köznevelési kerekasztalt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - jelentette be a tárca parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Az ellenzéki pártok bírálják a kormány oktatáspolitikáját és a Kliket.

Rétvári Bence elmondta: a hétoldalú megbeszélésre várják a köznevelés szakmai szervezeteit, a munkavállalói érdekképviseletet, a szülők, a diákok, a munkaadók képviselőit. A kerekasztal résztvevői között szerepelnek még az állam, a fenntartó és a tudományos élet, a pedagógusképzés képviselői. 
Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztal ülésén szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor hozzátette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. A sajtótájékoztató és a köznevelési kerekasztal leendő helyszínén elhelyezett névtáblák alapján a tanácskozásra meghívást kap a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet, az Eszterházy Károly Főiskola, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Országos Köznevelési Tanács, a Pedagógusok Szakszervezete, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Nemzeti Pedagógus Kar, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, az MTA Közoktatási Elnöki Bizottság, és Nagycsaládosok Országos Egyesülete. 
A lehető legszélesebbre nyitották az ajtókat, nem volt még olyan egyeztetés Magyarországon, amelyre minden iskolát meghívtak - utalt a parlamenti államtitkár a 198 tankerületben a héten záruló konzultációkra. Hozzátette: eddig 32 helyszínen, 336 iskolával, illetve intézményvezetővel konzultáltak, és volt ahonnan 8-10-en is eljöttek a fórumra. 

Fidesz-KNDP: A bukott baloldal pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat
A Fidesz-KDNP-nek a gyermekek érdeke a legfontosabb, miközben "a bukott baloldal" csak pártpolitikai célokra használja a pedagógusokat, elégedetlenséget szít közöttük - mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A kormánypárti politikus úgy indokolt: kiderült, hogy a nap folyamán tartandó, "oktatásinak álcázott" vidéki tüntetések mögött több városban is "a bukott baloldal képviselői állnak".
Hollik István a Fidesz-KDNP nevében felszólította a baloldali pártokat, hagyják békén a pedagógusokat, és ne zavarják meg a kormány kezdeményezésére az oktatásról elindult párbeszédet. A pedagógusokat arra emlékeztette, hogy ezek a baloldali politikusok vették el tőlük a 13. havi bérüket 2010 előtt.
Hollik közölte: Sopronban Jakál Adrienn, a Párbeszéd Magyarországért helyi elnökhelyettese a tüntetés szervezője, Győrben a LMP vesztes polgármesterjelöltje, Nógrádi László szervezi a tüntetést, amelyet az ugyancsak LMP-s Jenei Ferenc jelentett be. A veszprémi tüntetés szervezője Katanics Sándor, aki 2006-2010 között MSZP-s országgyűlési képviselő volt, jelenleg a DK politikusa. A kormánypárti politikus azt is szóvá tette, hogy Ercse Krisztina, aki jelen volt a szombati országos tantestületi értekezleten, elfelejtette közölni, hogy ő nem egy egyszerű szülő, aki tiltakozik a kormányzati köznevelési politika ellen, ugyanis korábban a médiában a Hívatlanul hálózat tagjaként mutatkozott be, valamint az Együtt oktatáspolitikusa, aki 2012-ben együttműködési megállapodást kötött Bajnai Gordonnal - közölte Hollik. 

Így használja fel pártcélokra az ellenzék a pedagógusok ügyét
Kiderült, hogy a mai napra bejelentett vidéki tüntetések mögött rendre a baloldali pártok helyi szereplői, illetve pártaktivistái állnak. Sopronban például az a Jakál Adrienn a tüntetés bejelentője, aki a Párbeszéd Magyarországért (PM) baloldali párt helyi elnökhelyettese. Jakál Adrienn 2014-ben az önkormányzati választásokon az MSZP, a DK, az EGYÜTT és a PM közös jelöltje volt. A soproniak akkor nem választották meg képviselőjüknek.
Győrben az LMP 2014-es vesztes polgármester-jelöltje szervezi a tüntetést, Nógrádi László öt jelölt közül az utolsó helyen végzett. A demonstráció bejelentője pedig szintén LMP-politikus, Jenei Ferenc, aki ugyancsak sikertelenül indult a 2014-es helyi választáson.
A veszprémi tüntetés szervezője szintén régi ismerős arc a baloldalról, hiszen Katanics Sándor 2006 és 2010 között szocialista országgyűlési képviselő volt. Ilyen minőségében maga Katanics is felelős a pedagógusok 13. havi bérének elvételéért és a 2002 és 2010 közötti liberális oktatáspolitikáért. Katanics jelenleg helyi Gyurcsány-párti képviselő, 2014-ben sikertelenül indult Veszprémben az MSZP, a DK és Együtt közös polgármesterjelöltjeként. Katanics most civil színekbe öltözött, a demonstrációt a Világos Veszprémért Mozgalom nevében szervezi.
Pécsett is egy ellenzéki párt helyi tagja, pártaktivistája a tüntetés főszervezője, Ágoston Andreáról a Liberálisok, azaz a Magyar Liberális Párt képviselőjeként ír a helyi baloldali sajtó. Budaörsön Wittinghoff Tamás és Juhász Péter helyi híve szervezi a tüntetést, de a korábban SZDSZ-es, liberális polgármester szintén mozgósít az interneten, sőt, beszédet is mond a demonstráción.
Szegeden a tüntetés bejelentője Tóth Sándor a sokatmondó elnevezésű Köz-hasznáért mozgalom egyik vezetője. A kormányellenes, baloldali mozgalom az LMP volt országgyűlési képviselőjéhez, Vágó Gáborhoz köthető. Békéscsabán a szervező Hrabovszki-Megay Oktávia. 2014-ben a békéscsabai ellenzéki pártok (az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Liberálisok) pártaktivistája volt. Hrabovszki-Megay egy helyi ellenzéki csoport vezetője, férje Hrabovszki István pedig a DK önkormányzati képviselőjelöltje volt.
Miskolcon az egyik főszervező Pilz Olivér a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője. Pilz a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában lévő Vadaspark igazgatója volt a bukott szocialista városvezetés időszakában. A szintén baloldali Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a helyi demonstráció egyik fő szervezője. A SZEF 2009-ben nem tüntetett annak ellenére sem, hogy a hozzájuk több szálon is kapcsolódó szocialisták 2009-ben csökkentették a pedagógusok fizetését.
Végül érdekes még kitérni Ercse Krisztina esetére. A legutóbbi időben az ellenzéki médiában aktív Ercse Krisztina jelen volt szombaton a liberálisok által szervezett Országos Tantestületi Értekezleten is. Ercse korábban az ATV-ben a tüntetésszervezésben aktív Hívatlanul Hálózat tagjaként mutatkozott be, de a Szülői Hálózatnak is tagja. Valójában azonban Ercse Krisztina nem egy egyszerű tiltakozó szülő, hanem Bajnai Gordon oktatáspolitikusa, aki 2012-ben együttműködési megállapodást kötött Bajnai Gordonnal, illetve 2013. július elsején az Együtt szakpolitikusaként tűnt fel az ATV-ben.  

Az államtitkár hangsúlyozta nyitottságukat, és kiemelte: a kerekasztalon szeretnék a problémákat megoldani, a felmerült, "jó szándékkal feltett" kérdéseket megvitatni. Ugyanakkor rögzítette: a rendszer előnyeit is szeretnék megtartani. 
A politikus a szerdai demonstrációkról azt mondta: ma Magyarországon mindenki számára garantált, hogy a véleményét, álláspontját békésen elmondhassa, ez fog történni a tüntetéseken is. Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt még Gyurcsány Ferenc lovasrohamot vezényelt a békésen ünneplő emberekre. Megjegyezte: azt látják, hogy bukott politikai erők képviselői igyekeznek a demonstrációkon újra reflektorfénybe kerülni.  Arra szólított fel, hogy ne használják fel a pedagógusokat politikai céljaikra.
Rétvári Bence kérdésre arról, hogy Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke már sztrájkhangulatot vetített elő, azt mondta: tapasztalataik szerint különböző vélemények, különböző vérmérséklettel jelentek meg a fórumokon. Sok kérdést, témát kell majd megvitatni országrésztől és településszerkezettől is függően.
Az államtitkár kitért arra is, hogy folytatni kívánják a pedagógus-béremelést. Kifejtette: ennek első évében 32 milliárddal, 120 milliárddal költöttek többet e célra, mint az azt megelőző években. A tavalyi növekmény 34 milliárd volt, és idén is ennyit különítettek el, így összességében bőven 230 milliárd feletti az az összeg, amit a pedagógusok bérének emelésére fordítottak. Ezzel átlagosan mintegy 40 százalékkal nőtt a bérük - mutatott rá. Ezt a folyamatot nem szeretnék megállítani és nem szeretnének semmilyen olyan kompromisszumba belemenni, ami visszafordítaná az idő kerekét és visszaállítaná a 2010-es vagy az azt megelőző állapotokat. A béremelés jövőre is folytatódik - erősítette meg.

DK: Adják vissza az iskolát a pedagógusoknak és a gyermekeknek!
A Demokratikus Koalíció azt követeli, hogy adják vissza az iskolákat a pedagógusoknak és a gyermekeknek, döntsenek a tanárok és az iskolák arról, hogy milyen könyvekből, milyen oktatási rendszerben tanítanak - ismertette az ellenzéki párt követelését szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Oláh Lajos.
A független képviselő úgy fogalmazott: a Fidesz-kormány nem csak "trafikokat, földet, kaszinót lop", hanem ellopja a gyermekeink jelenét és jövőjét, valamint a tanárok értelmes munkába vetett hitét is.
A gyerekeknek irdatlan óraszámban kell iskolában ülniük, a menzareform ehetetlen ételeit eszik, a kötelezően előírt tankönyvekből kell tanulniuk, miközben nincs értelmes nyelvoktatás, a tanárok pedig azon szörnyülködnek, hogy miből kell tanítaniuk és könyörögniük kell a krétáért - mondta.
Hozzátette, mára az ország minden pontját elérte az elégedetlenség, a DK pedig szolidaritást vállal a demonstrációkon részt vevő tanárokkal, diákokkal és szülőkkel. A politikus a megmozdulásokon való részvételre buzdított mindenkit, egyúttal azt kérte a DK tagjaitól, hogy ne vigyenek pártzászlókat, -logókat az ilyen rendezvényekre.
Oláh Lajos - aki szerint a kormány elárulta a tanárokat és a diákokat, szétverte az oktatást - Balog Zoltán miniszter lemondását és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ felszámolását sürgette.

Azt mondta, hogy a baloldali kormányok egyhavi bért vettek el a pedagógusoktól és többször söpört végig iskolabezárási hullám, 381 iskolaépület ajtajára került lakat. Ezért hozták létre a központi intézményfenntartást, amelyet a gyakorlatban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végez, és amelyet fontosnak tartanak.
Az iskolabezárás minden esetben tömeges pedagógus-elbocsátást is eredményezett, ezt szintén a központi fenntartással tudták megállítani - jegyezte meg a parlamenti államtitkár. Rétvári Bence felidézte, hogy az elmúlt években összesen 120 milliárd forintot fordítottak 500 iskolában fejlesztésekre. Megjegyezte: a korábbi fenntartói rendszer óriási költségvetési lyukat hordozott magában.
A parlamenti államtitkár felidézte még az ingyenes tankönyvellátás és az ingyenes étkeztetés kibővítését, és megemlítette, hogy a Klebelsberg ösztöndíjnak köszönhetően másfélszeresére nőtt a pedagógus pályára jelentkezők száma. Kitért a Kliknél végrehajtott változtatásokra, arra, hogy csökkent a budapesti központ feladat- és hatásköre, nőtt a megyei tankerületeké és megteremtették a kincstári kártya jogi alapját. A pedagógusok papírmunkája egyharmadára csökkent, hogy több idejük legyen a gyerekekkel foglalkozni.
A kincstári kártyáról az MTI kérdésére azt mondta: ezt már az első félévben szeretnék biztosítani, és a rajta szereplő összeg az intézmény méretétől, dologi kiadásaitól függ majd. Az iskolák vezetői havonta fix összeggel gazdálkodhatnak a tervek szerint - jelezte.

PM: Meg kell szüntetni a Klik-et!
A Párbeszéd Magyarországért támogatja a pedagógusok szerdai demonstrációit - közölte az ellenzéki párt elnökségi tagja, aki szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetésére és a tanárok bérének emelésére szólított fel.
Erőss Gábor úgy fogalmazott: az oktatásban zajló drámai folyamatok elérték az ingerküszöböt. A problémákat soroló politikus azt mondta a Klik, úgy ahogy van, meg kell, hogy szűnjön, mert csak megkeseríti a diákok és a tanárok életét.
Egyúttal felszólította a kormányt, hogy adja meg a pedagógusoknak a korábban beígért, de nem teljesített béremelést, illetve, hogy szüntesse meg azokat az adminisztratív terheket, amelyek elvonják a pedagógusok figyelmét a tanítástól.
A PM politikusa kiállt az esélyteremtés mellett, hivatkozva arra, hogy a kormány a fizetőssé tett egyetemi szakokkal és a gimnáziumok számának csökkentésével szerinte tudatosan szűkíti a mobilitási csatornákat. Jelképes jelentőségű intézkedésként kérte, hogy a tankötelezettség korhatárát állítsák vissza 18 évre.
Erőss Gábor arra bíztatta a pedagógusokat, hogy álljanak ki keményen a jogaikért és ha kell, sztrájkkal érvényesítsék azokat.

MLP: Önálló oktatási minisztériumra van szükség
Az oktatási rendszer gyökeres átalakítására és egy önálló oktatási minisztérium létrehozására szólított fel szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Liberális Párt ügyvivője.
A pedagógusok megmozdulásai mellett kiálló Bősz Anett úgy fogalmazott: az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) "kettőszáz év dohszagától bűzlik", Balog Zoltán miniszter pedig nem érti, miről szól a 21. századi tudásfogalom, és semmi keresnivalója az oktatásügyet is irányító mamutminisztérium élén.
A politikus szerint az oktatási rendszerből "technikai analfabéták tömegei" kerülnek ki, a gyerek nem értik, hogy mit olvasnak, nem tudnak egybefüggő szöveget alkotni és képtelenek csapatban együttműködni.
A pedagógusok a legmagasabb közalkalmazotti fizetést érdemelnék, de ehelyett a tanárok "álla felkopik", miközben teljesíthetetlen adminisztratív terheket rónak rájuk - fogalmazott Bősz Anett.
Az ellenzéki politikus jelezte, hogy részt vesz a délutáni, miskolci pedagógustüntetésen, és bízik abban, hogy a demonstrációk olyan "földrengést" indítanak el azoktatási rendszerben, amelyek gyökeres változásokat eredményeznek. Pártja teljes mellszélességgel oda tud állni a pedagógustüntetések mögé - mondta.

Helyettes államtitkár: jelentősen csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei

Jelentős csökkennek az önértékelési és tanfelügyeleti folyamatokban a pedagógusok adminisztrációs terhei - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára szerdán Pécsett, újságírók előtt. Pölöskei Gáborné az Országjárás az oktatásról programsorozat pécsi fórumát követően jelezte, a miniszteri döntéssel csökkent a tanfelügyeletek, illetve a minősítések száma is. Kitért arra is: "tovább folytatódik a párbeszéd a pedagógusok és az oktatási tárca között, aminek célja, hogy rendszerbe tudjuk foglalni a tanárok problémafelvetéseit".

A helyettes államtitkár közölte, ezek között szerepeltek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) érintő, a működéssel és fenntartással kapcsolatos kérdések, valamint szó volt a pedagógusok minősítő- és felügyeleti rendszeréről is. A pécsi fórumon részt vevő pedagógusok hozzáállását konstruktívnak nevezte, hozzátéve, hogy a február 9-ére összehívott köznevelési kerekasztal adja meg az alapot a közoktatást érintő további döntések meghozatalához.

Objektum doboz