Belföld

Rétvári Bence: Jövőre közel hétmilliárd forintra emelkedik a szünidei gyermekétkeztetés kerete

Az idei az első őszi szünet, amikor a rászorulóknak elérhető az ingyenes étkeztetés

Jövőre 6,6 milliárd forint jut szünidei gyermekétkeztetésre, az összeg mintegy két és félszer annyi, mint 2010 előtt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Rétvári Bence elmondta, hogy a 2010-es kormányváltás előtt 2,6 milliárd forint volt ez a keret, tavaly már 4,5 milliárd forint, idén pedig 5,3 milliárd forint. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nem csupán az összeget növelték, de a hozzájutás feltételeit is javították. Eddig az önkormányzatoknak kellett pályázniuk, aminek elmulasztása esetén a rászoruló gyermekek kimaradtak az ingyenes étkezés lehetőségéből. Idéntől viszont ez már nem történhet meg, mert a családoknak kell igényelniük az ellátást, amelyet az állam minden nélkülözőnek biztosít, az önkormányzatok csak közvetítő szerepet játszanak - tette hozzá.

Rétvári Bence arról is beszélt: most van az első olyan őszi szünet, amikor elérhető az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorultaknak, így a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetűeknek.