Belföld

Rangot ad a fogyatékosbarát jelző

A jelentkező cégeknek vállalniuk kell egy olyan fejlesztést, amely valamilyen módon elősegíti a munkahelyi esélyegyenlőséget

Presztízst, büszkeséget és elkötelezettséget jelent a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerés megszerzése és az azzal járó logó a cégeknek, szervezeteknek – mondta lapunknak Pulay-Virág Borbála, a program vezetője. Négy év alatt körülbelül ötven munkahely szerezte meg az elismerést, amelyre megint lehet pályázni.

tollkeszites
Nem kell nagy beruházásokra, költségekre gondolni, hiszen apró lépéseket is lehet tenni az ügyért (képünk illusztráció) (Fotó: MH)

Szeptember 22-ig lehet pályázni a Fogyatékosságbarát Munkahely elismerésre, amelyet 2010-ben a Salva Vita Alapítvány azzal a céllal vezetett be, hogy segítse egymásra találni az álláskereső fogyatékos embereket és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatókat. Az elismeréssel egy logó is jár, amely azt jelzi: itt a munkáltató örömmel fogadja a fogyatékos emberek jelentkezését, és érdeklődik képességeikről. Azt is jelenti, hogy az adott munkahelyen elkötelezettek a fogyatékos munkatársak iránt, és fontosnak tartják az esélyegyenlőséget. A munkavállalóknak pedig a logó azt üzeni, hogy értékelik őket, és ez akkor is így lesz, ha a munkaképességük csökken.

Összességében a Fogyatékosságbarát Munkahely logó emeli a cég vagy szervezet presztízsét – tájékoztatta lapunkat a program vezetője. Pulay-Virág Borbála elmondta, a jelentkezőknek vállalniuk kell egy olyan fejlesztést, amely valamilyen módon elősegíti a munkahelyi esélyegyenlőséget. Ilyen például, ha egy cég deklarálja, hogy fogyatékos embert szándékozik foglalkoztatni, ezért a kollégáknak és a vezetőknek felkészítő tréninget szervez arról, hogy mit jelent együtt dolgozni egy fogyatékos munkatárssal. A pályázó vállalhatja azt is, hogy fizikai vagy infokommunikációs akadálymentesítést végez mondjuk értelmi vagy hallássérült kolléga fogadására, vagy kijelentheti, hogy az üres állásokat fogyatékos embereket célzó portálokon is meghirdeti. Ilyen vállalás lehet az is, hogy jeltolmácsot biztosítanak, amikor hallássérült jelentkezőt hívnak interjúra, vagy ha a munkát kereső kerekes székes, akkor akadálymentes épületben találkoznak vele. Hasonlóképpen a jelentkezők elhatározhatják, hogy irányelveket dolgoznak ki arra, hogyan tarthatják meg fogyatékossá vált alkalmazottaikat.

Pulay-Virág Borbála beszámolója szerint a vállalások teljesítését a díj adományozói nyomon követik. A programfelelős szerint nem kell nagy beruházásokra, költségekre gondolni, hiszen apró lépéseket is lehet tenni az ügyért, mindig az adott cég aktuális helyzetéhez igazodva. Valójában főként a hozzáállás megváltoztatásáról van szó. Évente körülbelül tizenkét-tizenöt munkahely kapja meg a logót, amelyet két éven át használhat. A díjazottnak ezután – amennyiben a logó használatát hosszabbítani szeretné – újabb vállalásokat kell tennie arról, hogy miként alakítja még inkább fogyatékosbaráttá a munkahelyet.

Mostanáig körülbelül ötven munkahely kapta meg az elismerést, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen ad át. Kezdetben főként multinacionális cégek pályáztak, mostanra azonban egyre több kis- és középvállalkozás, önkormányzat, iskola és egyetem is jelentkezik. A pályázat feltételeiről, részleteiről a program honlapján (fbm.hu) tájékozódhatnak.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom