Belföld

Pozitívan értékelik a magyarok Orbán Viktor bejelentéseit

Századvég-felmérés: Az új intézkedéseket a nagy többség támogatja

A miniszterelnök évértékelőjét figyelemmel kísérők 73 százalékának kedvező véleménye van a beszédről – derül ki a Századvég lapunknak eljuttatott friss felméréséből.

A magyarok 94 százaléka üdvözli a bölcsődei ellátás kiteljesítését, 84 százalék pedig a fiatal házasok számára elérhető 10 millió forintos kedvezményes kölcsön bevezetését. Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délután tartotta 21. évértékelő beszédét a Várkert Bazárban. A miniszterelnök amellett, hogy összegezte az elmúlt időszak eredményeit és a jövő kihívásait, fontos bejelentéseket is tett.

Az elhangzottak alapján hétpontos családvédelmi akcióterv indul, továbbá a középiskolások külföldi nyelvtanulását is támogatni fogja a kormány. A Századvég a beszédet követő órákban gyors közvéleménykutatást végzett annak érdekében, hogy felmérje, hogyan értékelik a magyarok a beszédet, és mi a véleményük a frissen bejelentett intézkedésekről.

A megkérdezettek 35 százaléka a hírekben hallott vagy olvasott a miniszterelnök évértékelő beszédéről, további egynegyedük a közvetítést is figyelemmel kísérte, míg 40 százalék nem nézte a beszédet és nem is hallott az elhangzottakról. Azok többsége, akik figyelemmel kísérték az évértékelőt, vagy értesültek róla a híradásokban, kifejezetten pozitív véleménnyel voltak a beszédről. 57 százalék teljes mértékben kedvező, 16 százalék inkább kedvező véleményt formált róla, és csak 19 százalék nyilatkozott negatívan. 2. oldal A kutatás alapján a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket a magyarok jelentős többsége üdvözli. A családvédelmi akcióterv elemei közül a legmagasabb támogatottsága a bölcsődei ellátás kiteljesítésének van, mellyel a válaszadók 94 százaléka értett egyet.

A megkérdezettek 92 százaléka támogatja a CSOK kiterjesztését használt lakásokra is, 88 százalék üdvözli a nagyszülői GYED bevezetését, 87 százalék pedig a nagycsaládosoknak szóló jelzáloghitel-támogatást. Hasonlóan magas az egyetértés a fiatal házasoknak szánt 10 milliós kedvezményes kölcsönnel (84 százalék), a négygyermekes nők SZJA-mentességével (78 százalék) és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával (77 százalék). A középiskolások külföldi nyelvtanulásának támogatását a válaszadók 90 százaléka támogatta.

A beszéd más elemeit, üzeneteit is kedvezően fogadták a válaszadók. A magyarok elsöprő többsége (93 százaléka) osztja a miniszterelnök nézeteit azzal kapcsolatban, hogy bevándorlók helyett magyar gyermekek születésére van szükség hazánkban a népességfogyás megállításának érdekében.

Emellett a lakosság többsége (60 százaléka) egyetért Orbán Viktor azon állításával is, mely szerint a soron következő európai uniós választások tétje az, hogy sikerül-e megállítani Brüsszel bevándorláspárti politikáját.

Hasonló felmérést végzett a Nézőpont Intézet, ennek eredményét itt tudja megtekinteni!

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2019. február 10-én (az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjét követő órákban), amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.