Belföld

Perel a nemzetpolitikai államtitkárság az Index cikke miatt

Emellett bizonyítékokat is várnak az Indextől, melyek alátánasztják a keddi cikkük hitelességét

Az Index szerint maffia épült a kettős állampolgárságra és tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. A nemzetpolitikai államtitkárság megdöbbenését fejezte ki az írással kapcsolatban, ahol a szerző "az egyéni tapasztalatok általánosítása és a gyakran alapot nélkülöző nagyságrendek valóságként történő bemutatásával kívánja" az egyszerűsített honosítást lejáratni. Wetzel Tamás nemzetpolitikai helyettes államtitkár kedden az MTI-vel azt közölte: az államtitkárság jogi lépéseket kezdeményez a közzétevő médiummal szemben.

Az Index cikkében kedden azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.

Mint a helyettes államtitkár közleményében kifejtette: a cikk nem nélkülözi egyszerűsített honosítási eljárásra vonatkozó jogszabályi és gyakorlati ismeretek hiányára utaló megjegyzéseket, annak szakmai tartalmát minősítve. A cikkben foglaltakat közzétevő médiummal szemben jogi lépéseket kezdeményeznek, egyúttal várják az Index tételes bizonyítékait, hogy igazolja a leírtakat. 

Az államtitkárság eddig sem titkolta, hogy az egyszerűsítetthonosítással összefüggésben tapasztalhatóak visszaélések, de az érintett szervek azok megelőzése és felderítése során a lehető legnagyobb körültekintéssel kiválasztott eszközöket alkalmazzák. Ennek eredményeképpen jelentős emelkedés tapasztalható a jogosulatlan kérelmezők elutasításában és a csalárd módon megszerzett állampolgárságok visszavonásának kezdeményezésében. Emellett az eljáró szervek indokolt esetben a nyomozó hatóságok és nemzetbiztonsági szolgálatok felé megkereséssel élnek, amely alapján szintén emelkedés figyelhető meg a megindított eljárások számában - mutatott rá Wetzel Tamás.

Wetzel Tamás
Wetzel Tamás

Hozzátette: az elmúlt időszakban több intézkedés is született annak érdekében, hogy a visszaélések lehetőségét kizárják. A nyelvtudás ellenőrzése során az ügyintézők a szakmai iránymutatások figyelembevételével a lehető legalaposabban járnak el. Felhívják a figyelmet arra, hogy az eljárás során több alkalommal is sor kerül a nyelvi készségek vizsgálatára.  

A visszaélések megelőzése érdekében az eljáró hatóságok többnyelvű tájékoztató felhívásokban informálják a leendő kérelmezőket arról, hogy mind a nyelvismeret, mind pedig a kérelem személyes benyújtása elengedhetetlen feltétele a kérelem pozitív elbírásának.

Kiemelte, hogy több olyan visszajelzés is érkezett a magyar közigazgatás szervei felé, hogy az egyszerűsített honosítás intézményének megkérdőjelezését külföldi titkosszolgálatok vagy politikai erők generálták, annak érdekében, hogy esetenként elijesszék a jogszerű kérelmezőket az magyar állampolgárság megszerzésétől, vagy politikai tőkét kovácsoljanak a valótlan tények állításából - írta a helyettes államtitkár.  

Semjén: A legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett zajlik a honosítás
A kormányfő kereszténydemokrata helyettese az MSZP és a DK keddi, sajtótájékoztatójára reagálva kiemelte: amikor a honosítási eljárással kapcsolatban visszaélés vagy visszaélési kísérlet történt, akkor az elkövetőket letartoztatták, mint az a nyilvánosság előtt is ismert.
Akinek visszaélésről van tudomása, annak feljelentési kötelezettsége is van - jelentette ki Semjén Zsolt.
Rámutatott: több esetben nyilvánvaló volt, hogy az ilyen provokációk és híresztelések mögött ellenérdekű titkosszolgálatok álltak, akik el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.
Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra: a külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködés hazaárulás.
Felidézte azt is, hogy Vadai Ágnes és az MSZP annak idején ellenezte és a akadályozta a határon túliak honosítását, és Gyurcsány Ferenccel együtt "elkövették azt, hogy 2004. december 5-én a külhoniak állampolgársága ellen agitáltak.
A miniszterelnök-helyettes elgondolkodtatónak nevezte, hogy az Index keddi cikkét, amely a baloldal összehangolt akcióját kiváltotta, pontosan a szlovák Alkotmánybíróság döntésének idejére időzítették.

 

Forrás: MTI