Belföld

Példaértékű antiszegregációs lépés

Még a kormánykritikus alapítványi vezető, L. Ritók Nóra is csatlakozott a református egyház és állami szereplők összefogásához

A bihari térségben született példaértékű helyi összefogás az iskolai szegregáció ellen, a közös munkát az egyház, a tankerület és az érintett önkormányzatok is vállalták, de csatlakozott a szándéknyilatkozathoz a kormányt romaellenességgel vádoló civil szervezet is. A hazánk ellen törvénytelen elkülönítés gyanújával indított, de hamarosan megszűnő uniós kötelezettségszegési eljárás miatt különös jelentősége lehet az ilyen, illetve ehhez hasonló kezdeményezéseknek.

Új recept született az iskolai szegregáció elleni fellépésre, ráadásul egy helyi együttműködés révén, amelyben azonban a kormány is aktív szerepet vállal. A bihari térségben a minap került sor az erről szóló megállapodás aláírására, a szándéknyilatkozatot Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Nagy Zsolt, az egyházkerület Bihari Egyházmegyéjének esperese, a három érintett település, vagyis Biharkeresztes, Berettyóújfalu és Komádi polgármesterei, valamint Kapornai Judit, a Berettyóújfalui Tankerület vezetője látta el kézjegével. A lépés jelentőségét erősíti, hogy az összefogáshoz csatlakozott L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója is, aki a szakmában igen nagy tiszteletnek örvend, ám a kormányt lépten nyomon kritizálja, az évek óta szakmai szervezetek részvételével működő Antiszegregációs Kerekasztalt is otthagyta már.

Nem tett jót ugyanakkor a „függetlenségének”, hogy az Együtt-vezér Juhász Péterrel közösen támadták a magyar oktatási rendszert. Juhász a Facebook-on számolt be találkozójukról, s egyebek mellett azt írta, az alapítványt nem támogatja a kormány. Ez nem igaz – 2010 óta összességében mintegy százhetvenötmillió forintot kapott a szervezet által működtetett, több száz hátrányos helyzetű gyermekkel foglalkozó iskola. Ráadásul amikor a Buda-Cash-botrány kapcsán az Észak-magyarországi Regionális Bank működési engedélyének visszavonása miatt nem jutottak hozzá az állami forrásokhoz, a jegybank is besegített negyvenmillió forinttal, hogy folytatni tudják a működést.

Ami a mostani megegyezést illeti, azt Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár szintén aláírta. A távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy a térségi szándéknyilatkozat egy egyszeri komoly problémából és annak megoldásából nőtte ki magát: 2015 elején „nagyon rossz visszhangja volt annak, hogy a református egyház Komádiban iskolát nyitott”, és az Igazgyöngy Alapítvány nyílt levelére válaszként, a minisztérium és az egyház kezdeményezésére egyeztetés indult az egyház, az államtitkárság és a civil szervezet, valamint a tankerület részvételével. Arra jutottak, mindenkit be kell vonni, aki a térségben a gyerekekért és az ott élő családokért felelős, és minden döntést, amely őket érinti, a társadalmi beilleszkedésüket segíti vagy hátráltatja, „azt meg kell beszélni”.

A kezdeményezés alapvető célja, hogy a térségi összetartás már a gyerekeknél elkezdődjön. A szegregáció ugyanis nem az iskolában indul, sokkal mélyebben gyökerezik. Hamarabb kell segítséget nyújtani. Langerné egyedülállónak nevezte a sokszínű és széles körű összefogást, amelynek következő lépése, hogy legkésőbb 2017 januárjában felállítanak egy munkacsoportot, ez kidolgozza az intézkedési tervet. Addig is – hangsúlyozta -, a lehető legtöbb fórumon példaként szeretnék állítani ezt az együttműködést az ország többi nehéz helyzetű térsége elé, hogy hasonló módon fogjanak össze, és a saját életükért, térségükért kezdjenek el közösen gondolkodni, dolgozni.

L. Ritók Nóra írásban kommentálta a megegyezést, hangsúlyozva, továbbra is türelmetlen lesz, mert gyors változást szeretne a szegregáció visszaszorítása tekintetében, melyet szerinte erősít az egyházi iskolák térnyerése a térségben, de országosan is. Megjegyezte ugyanakkor, a probléma iránt mégis Fekete Károly püspök tűnt a legérzékenyebbnek. „Ám nyilván türelmes is leszek, ha látok szándékot a változásra” – jegyezte meg. Korábban egyébként arról beszélt, a probléma gyökere az, hogy a jobban szituált vagy nem roma szülők átviszik gyermeküket a felekezeti intézményekbe. Ehhez ugyanakkor a szabad iskolaválasztás miatt teljes mértékben joguk van.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom