Belföld

Pártpénzek postafordultával

Újabb részletek tárultak fel a Jobbik zűrös finanszírozási gyakorlatáról

A Jobbik korábbi kampányaiban bevett szokás volt, hogy Szabó Gábor pártigazgató irányításával a pártvezetés által megbízhatónak tekintett emberek százezres összegeket kaptak, amelyeket aztán a politikus kérésére postán kellett befizetni a párt számlájára – mondta az Origo.hu-nak egy neve elhallgatását kérő volt jobbikos.

Jobbik
Z. Kárpát Dániel és Vona Gábor egy korábbi fórumon. Kormányt nem váltottak (Fotó: Ficsor Márton)

Az elosztás központja a párt Fő utcai irodája volt, és ő is többször kapott száz–kétszázezer forint körüli összegeket, hogy befizesse azokat – idézte fel. A volt Jobbik-tag a napokban a Jobbikban történt pénzosztásokról megjelent híreket látva értette meg, hogy tettével esetleg bűncselekmények részesévé válhatott. Közölte, ha bíróságra kerül az ügy, hajlandó tanúskodni is.

Ismert, Szabó Balázs, a Jobbik feloszlott szekszárdi alapszervezetének volt vezetője arról beszélt, Szabó Gábor pártigazgató keze alatt kilenc regionális igazgató dolgozott, akik választókerületekhez vitték a tőle kapott pénzeket, ahol a tagságon és a tagság barátain keresztül kerültek a támogatás címszó alatt a pártkasszába. Egy alkalommal felsőbb utasításra ő is befizetett a párt számlájára háromszázötvenezer forintot, de amikor a pénzek eredetéről kérdezte a pártvezetést, nem kapott válaszokat, ezért visszautasította a további befizetésekre vonatkozó utasításokat.

A politikus korábban alapszervezete feloszlatását bejelentő közleményében azt írta, „most vált biztossá, hogy Lajos által csomagolt rántott hús volt a Szaszi nylon zacskójában”, utalva ezzel arra, hogy Simicska Lajostól érkezhetett pénz Szabó Gáborhoz. Megkérdeztük a Jobbikot, szerintük mit jelent ez a mondat, kapott-e a párt pénzt Simicskától, és igaz-e, hogy a tagokkal fizettették be a párt számlájára az említett összegeket? Arra is kíváncsiak voltunk, indítanak–e pert Szabó Balázs ellen. Kérdéseinkre a Jobbik sajtóosztálya szűkszavúan annyit reagált: „Szabó Balázs képtelen vádjai miatt megtesszük a szükséges jogi lépéseket.”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom