Belföld

Palkovics László: Világszínvonalú intézmény válhat a Corvinusból

Az egyetem új működési modelljéről vitáztak a parlamentben

Egy vagyonkezelői alapítványhoz kerülnek július 1-jével a Corvinus Egyetem fenntartói jogai - közölte Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter kedden az Országgyűlésben az alapítvány létrehozásáról és a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatok együttes általános vitájában. A Fidesz vezérszónoka azt emelte ki: nem új és nem is unikális a felvetés, amely a rugalmasabb, versenyképesebb működést szolgálja. Az ellenzéki pártok bírálták a törvényjavaslatot, szerintük az az egyetemi autonómia csorbulását okozza és hozzájárulhat a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséhez.

Palkovics: Világszínvonalú intézmény válhat a Corvinusból

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter szerint az államiból magánegyetemmé váló budapesti Corvinus Egyetem új működési modellje a világszínvonal elérésére képes intézmény létrejöttéhez vezethet.
Palkovics László Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány létrehozásával kapcsolatos törvényjavaslatok vitájában megerősítette: a kormány célja, hogy a Corvinus 2030-ra Európa száz, a világ kétszáz legjobb egyeteme között legyen szakterületén, a gazdaság- és társadalomtudományok területén.

"Az szeretnénk, ha a Corvinus Egyetem olyan tudást adna hallgatóinak, amellyel azok a világ minden pontján megállják a helyüket. Ehhez a kormány kész egy igen komoly befektetéssel hozzájárulni: egy befektetéssel az egyetem és ezen keresztül a gazdaság és a társadalom irányába elkötelezett és érdeklődő fiatalok jövőjébe" - fogalmazott. Hozzátette: az állam fenntartói jogait 2019. július 1-jével átadja az erre a célra létrehozott Maecenas Universitatis Corvini Alapítványnak és vagyont bocsát a rendelkezésre, amely biztosítja az egyetem hosszú távú fenntartható működését.

Az egyetem alapítványi fenntartású közhasznú felsőoktatási intézmény lesz, ezzel a Magyarországon működő egyetemek sorában a nem állami egyetemek közé fog tartozni - ismertette. Palkovics László azt mondta, a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány célja az oktatási intézmény, kiemelten a Corvinus Egyetem alapítói, fenntartói jogának gyakorlása, működési feltételeinek biztosítása, intézményfejlesztési céljainak megvalósítása.  Közölte, az alapítvány a magyar felsőoktatás gazdasági, társadalmi és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében oktatási, tudományos, kutatási, hallgatói, tanulói, oktatói, kutatói és további kiválóságokat is támogat, rászorultságalapú támogatást biztosít és tehetséggondozó programokat biztosít.

palkovics ogy corvinus
Vadai Ágnes és Varju László (fent) DK-s képviselők, valamint Ungár Péter, az LMP képviselője az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szél Bernadett: A Fidesz megszorít a felsőoktatásban

Szél Bernadett (független) szerint a Fidesz a saját korabeli önmaga ellen hoz törvényjavaslatot a Corvinus átalakításával. Ha a fideszes versenyképességről beszél, az azt jelenti, rabolni akar, az autonómia esetükben pedig valójában fideszes kontrollt takar - fogalmazott. A Fidesz megszorít a felsőoktatásban és férőhelyeket vesz el, csökkent a diplomások száma, "Magyarország zuhan az oktatás tekintetében" - jelentette ki. Szerinte a Fidesz sem a tudósokat, sem az értelmiségieket, sem a tanárokat, sem pedig a diákokat nem tiszteli.

DK: Miért akarják megakadályozni, hogy a hozzám hasonlók bejussanak a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemre?

Vadai Ágnes (DK) azt mondta, a Fidesz egy avítt világot teremt, pedig valójában a digitalizációról, a környezetvédelemről, a kihívásokra való felkészülésről kellene tárgyalni. Milyen versenyképességről beszélnek, amikor a függetlennek mondott állami szervezetek élén fideszes politikusok ülnek? - tette fel a kérdést. Azt is kérdezte: "miért akarják megakadályozni, hogy a hozzám hasonlók bejussanak a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemre?" Ezután a közgazdaság-tudományi egyetemen csak egy szűk kör, nyilván a Fideszhez közel állók tanulhatnak majd - fogalmazott Vadai Ágnes.

LMP: Mi ez, ha nem tandíj? 

Ungár Péter (LMP) azt a kérdést tett fel: mi az, ha nem tandíj az a pénz, amelyet az egyetem beszed a diákoktól? Miben különbözik ettől az önköltség? És ez hogyan viszonyul a korábbi fideszes népszavazáshoz? Ez mennyiben más, mint a megelőző kormányok által kivetett tandíj? - sorolta kérdéseit, bírálva, hogy szerinte a Fidesz épp az ellenkezőjét mondja a kérdésben, mint ellenzékben tette. 

Párbeszéd: Jelenlegi formájában megszűnik a Corvinus 

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint a Corvinus jelenlegi formájában megszűnik, a modellváltás az eddigi értékek felszámolásával jár. Úgy ítélte meg: ebben a hatalom és a pénz megszerzése motiválja a kormányzatot.  Szoros pártutasítás alá fogják rendelni az egyetemet - vélekedett -, hiszen minden fenntartói jogot a kuratórium kap.   Fideszes pártkatonák döntenek majd a Mol és a Richter közgyűlésén, mint az állam képviselői - sorolta kifogásait -, az egyetemi oktatók lelkiismereti szabadsága szerinte megszűnik. 

Jobbik: Silány munkából soha nem lesz siker 

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint nem kellene változtatni az egyetem struktúráján ahhoz, hogy fejlődjön, "ha nem fosztogatnák a közpénzt". Feltette a kérdést: ki garantálja, hogy a konglomerátumba átkerülő vagyon hatásos lesz?  Szerinte Orbán Viktor körét helyezik majd el különböző állásokba az intézményben. Az egyetem nem lesz siker, "mert silány munkából soha nem lesz siker" - mondta.

DK: A Fidesz szembeköpi a 2008-as tandíjról szóló népszavazását

Hajdu László (DK) az ellenzék bizalmatlanságát hangsúlyozta a kormány felé többek között a december 12-én elfogadott "rabszolgatörvény", a CEU-val és az Magyar Tudományos Akadémiával történtek miatt. Hasonlóságot vélt felfedezni a közoktatás átszervezése, a Klik létrehozása és a Corvinus Egyetem új működési modellje között.

Gréczy Zsolt (DK) szerint az egyetem átalakítása után kevesebb magyar diák fog az intézménybe járni. Úgy vélte, "a Fidesz most köpi szembe" 2008-as a tandíjról is döntő népszavazását és beismeri azt, hogy csődbe vitte a magyar oktatást. Szemfényvesztés, ingatlanpanama - vont mérleget az átalakításról, majd úgy folytatta: néhány fideszes megint gazdagabb lesz, a családok pedig olyan helyzetbe kerülnek majd, hogy a gyerekek nem tud bejutni az egyetemre.

Az elnöklő Latorcai János az együttes általános vitát lezárta.
    
Cseresnyés Péter: Az ellenzék a vita során vagy csúsztatott, bohóckodott, vagy hazudott

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az ellenzék vagy csúsztatott vagy bohóckodott, vagy hazudott, "stand up comedyt" csinált a vitából. A felszólalások nem szakmaiak, hanem politikaiak voltak - mondta.

A cél az, hogy a hallgatói létszám ne változzon - hangsúlyozta, hozzátéve: azt is szeretnék, ha más forrásokat is be tudnának vonni az egyetem finanszírozásába. Visszautasította azt, hogy ingatlanpanamáról lenne szó.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom