Belföld

Pad Ferenc a vörösiszap közelében

Öt megbízatása is van az MSZP tapolcai országgyűlési képviselőjelöltjének

A 2010-es, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa idején is a Mal Zrt. felügyelőbizottságában dolgozott Pad Ferenc, az MSZP tapolcai képviselőjelöltje, akinek összesen öt munkahelye van. Veszprémben Némedi Lajos, a Fidesz–KDNP jelöltje ígéretének megfelelően négymilliárdból megépül a város új uszodája.

Pad Ferenc az áprilisi tapolcai időközi országgyűlési választáson indulhat az MSZP képviselőjelöltjeként. A leendő indulónak öt felelősségteljes megbízatása is van. A cégadatok szerint a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal) értékesítési menedzsere, szakszervezeti elnök és a vállalat felügyelőbizottsági tagja. Padnak mindezek mellett időt és energiát kell szánnia az ajkai önkormányzati képviselőségére és a helyi távhőcég fb-tagságára is.

Pad akkor is tagja volt a Mal Zrt. fb-nek, amikor 2010 októberében tíz halálos áldozatot követelt az ipari katasztrófa. A tisztség azért is fontos beosztás, mert az fb az ügyvezetés tevékenységét ellenőrzi a tulajdonosok érdekeinek védelmében. Az fb-t az ellenőrzési előírások és az alapszabály kifejezett felhatalmazása alapján ügydöntő hatáskör is megilleti.

A Jobbik Rig Lajost, Tapolca alpolgármesterét indítja az április 19-i választáson – ezt jelentette be tegnap Vona Gábor pártelnök. Szerinte egy jó programmal és egy hiteles jelölttel győzni tudnak az időközi választáson. Hozzátette, ezt valószínűsíti, hogy októberben meglepetésre ők nyerték a polgármester-választást. A Fidesz a napokban dönt képviselőjelöltje személyéről.

A Magyar Hírlap – cáfolva az addigi sajtóértesüléseket – a hét elején megírta, hogy az ellenzék pártjai nem jelölnek közös indulót Tapolcán. Az együttes indulást korábban az LMP indítványozta. Arról, hogy ez miért nem teljesül, az MSZP-s Gőgös Zoltán és az LMP-s Szél Bernadett egymással szállt vitába.

Gőgös szerint a Jobbikkal nem tudnak együttműködni a közös indulásban. Erre Szél azt mondta, nem ezt kezdeményezték, hanem azt, hogy olyan jelöltet találjanak, aki minden ellenzéki szavazó számára megfelelő lenne. Gőgös azt várná az LMP-től, hogy Veszprémben léptesse vissza indulóját az általuk támogatott Kész Zoltán javára. Az LMP erre nem hajlandó, mert közlésük szerint nem fognak szembemenni saját elveikkel, és nem fognak olyan embert támogatni, aki kiáll az egykulcsos adó mellett, privatizálná a rendőrséget és az úthálózatot. Schiffer András, a párt másik társelnöke korábban szabadpiaci fundamentalistának nevezte Készt.

A jelölt előéletéből azt a következtetést lehet levonni, hogy az amerikai neoliberálisok, a Republikánus Párt és a Tea Mozgalom által vallott elvek mellett elkötelezett. Megírtuk, az általa alapított Szabad Piac Intézetet amerikai, a republikánusokhoz kötődő szervezetek hatására hozta létre. Előadásain az amerikai neoliberálisok elképzeléseit hirdette. Szerinte nincs szükség állami támogatásra az oktatásban és az egészségügyben. De azt is megvallotta, nem adna szavazati jogot annak, aki nem adózik. Emellett nem hisz az esélyegyenlőségben és a segélyezésben sem. Az MSZP annak ellenére kitart a jelölése mellett, hogy ezek teljesen ellentétesek a saját elveikkel.

Kész tegnap meghirdette programját. Elmondta, független jelöltként mindennap emlékeztetni fogja a Fideszt arra, hogy a pártnak nincs kétharmada. Hozzátette, „Orbán Viktor nem lesz kétharmaddal megválasztott, köztársaság nélküli köztársasági elnök”. Emellett országos mozgalmat indítana a tisztességes adózásért, és korrupcióellenes hálózatot hozna létre.

Azonban a házszabály szerint Kész független képviselőként még napirend előtt sem szólalhatna fel a parlamentben, kérdéssel sem fordulhatna a miniszterekhez, illetve a miniszterelnökhöz. Abban is téved, hogy kétharmad kellene a köztársasági elnök megválasztásához, az alaptörvény szerint csak a szavazás első fordulójában szükséges az ilyen szavazatarány, később már elég az egyszerű többség is a döntéshez.
A Nemzeti Választási Bizottság tegnap esti határozata szerint egyébként Kész Zoltán valótlan tényállítással megtévesztette a választókat, ugyanis a jelölt azt mondta, hogy a Fidesznek valójában tizenegy jelöltje van, csak „különböző mezben”.

A kormány úgy döntött, hogy négymilliárd forintot fordít a veszprémi uszodaépítésre. Némedi Lajos, a Fidesz–KDNP veszprémi képviselőjelöltje a lapunknak adott januári interjúban jelentette be, hogy programjának része az uszodaépítés.

Közben Porga Gyula (Fidesz–KDNP), a város polgármestere sajtótájékoztatón bejelentette, sem működési, sem fejlesztési hitelt nem kell felvennie a veszprémi önkormányzatnak a költségvetéshez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom