Belföld

Óvatosan a kilencosztályos iskola ötletével

A Fidesz kezdeményezése hullámokat vet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, nem kérték ki szakemberek véleményét és nem egyeztetettek a kilenc évfolyamos általános iskoláról, amelyről a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett ülésén tárgyalnak majd a kormánypárti képviselők.

A PDSZ nehezményezi, hogya kilenc évfolyamos általános iskoláról, amelyről a Fidesz kihelyezett ülésén tárgyal, előzőleg nem kérték ki szakemberek véleményét, nem egyeztetettek, illetve, hogy a kezdeményezést nem előzte meg hatásvizsgálat - jelentette ki Mendrey László, a PDSZ elnöke. Mendrey emlékeztet, hogy a jelenlegi iskolarendszer a nyolcvanas évek második felétől alakult ki, s az elmúlt csaknem három évtized alatt egyértelműen kikristályosodtak annak előnyei, és megkerülhetetlenné váltak hátrányai. A különböző felmérések, a közoktatás szereplőinek és a szakma képviselőinek jelzései egyértelműsítették, hogy változásra van szükség - tette hozzá.

A Magyar Nemzet szerdai számában írt arról, hogy a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyal a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja szerdán kezdődő évadnyitó ülésén, Mezőkövesden. A lap idézte Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét, aki elmondta: a frakció elvárása a kormánnyal szemben, hogy emelkedjen a közoktatásban a képzés színvonala, valóban szakmát és boldogulást adjon a szakképzés, és csökkenjen a lemorzsolódás az egyetemeken és főiskolákon. A képviselők megvitatják Napirenden lesz Pokorni Zoltán indítványa is, aki aki felvetette, hogy érdemes lehet meghosszabbítani az általános iskolai képzés idejét egy évvel. 

"Ugyanakkor a Rogán-féle kezdeményezést ismereteink szerint nem előzte meg hatásvizsgálat, arról nem kérték ki a szakemberek véleményét, s nem egyeztettek még azzal sem, akit pedig a törvény egyértelműen előír" - állítja Mendrey, aki szerint fontos, hogy a döntéshozók felismerték a lépéskényszer szorító szükségét. A kezdeményezők azonban immár sokadszor fordítva ülnek a lovon. Az utólagos egyeztetések rendszere – hosszú évek gyakorlata igazolja – nem fejt ki érdemi hatást a politikai akarat versus szakértelem polémiában - fogalmazott a PDSZ elnöke. 

LMP: Jó a nyom, hosszú az út
Az LMP egy átgondolt koncepció keretében támogatja az alapképzés erősítését, de ehhez számos lépésre van még szükség - olvasható a párt közleményében, amely kiemeli: "jó jel, hogy Rogán Antal végre tanulmányozza más országok oktatási gyakorlatát", de figyelmeztet is, hogy a koncepció nélküli átalakítások, ötletszerű módosítások eddig se vezetettek jóra az oktatáspolitikában sem. Az iskolaszerkezet megváltoztatása együtt kell, hogy járjon a tantervi reformmal és a tankötelezettségi korhatár növelésével.
Mindeközben az LMP határozottan támogatja az alapképzés erősítését. Nagy szükség lenne arra, hogy a diákok alapkészségeinek kialakítására, fejlesztésére a jelenleginél sokkal több idő és figyelem jusson - olvasható a kommünikében, amelyet Ikotity István, az LMP országgyűlési képviselője jegyez.