Belföld

Ösztöndíjat kapnak a továbbtanuló ápolók

A támogatás hatszáznegyvenezer forint is lehet

Már nemcsak a rezidenseknek, hanem az újonnan induló, ápolóknak szóló egyetemi mesterképzésben részt vevőknek is ösztöndíjat biztosít a kormány.

A Mihalicza-ösztöndíj egymilliárd-százötvenmillió forintos keretösszeggel pályázható – közölte tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyért felelős államtitkár az MTI tudósítása szerint úgy tájékoztatott: a képzés első félévében az ösztöndíj mértéke hatszáznegyvenezer forint is lehet, a második félévtől pedig háromszázhúszezer és hatszáznegyvenezer forint közötti összeget lehet elnyerni. A kormány nem tagadja le, hogy munkaerőhiány van az ágazatban, de minden lehetséges eszközt megragad ennek csökkentésére – közölte az államtitkár.

Betlehem József miniszteri biztos elmondta, szeptemberben három orvosegyetemen indul meg a képzés száz-száz fős keretszámmal, jövő februárban pedig a Semmelweis Egyetem keresztféléves képzés keretében kapcsolódik a programhoz. A képzések hat szakmai területen – például az aneszteziológiához és az alapellátáshoz kapcsolódva – indulnak. Az ösztöndíj feltétele, hogy a képzés után öt évig Magyarországon, de három évig közfinanszírozott egészségügyi intézményben kell elhelyezkedni.

A kormány azt reméli az ápolói mesterképzés bevezetésétől, hogy hatékonyabb lesz a betegellátás és nőni fog a betegek elégedettsége. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett, az elmúlt években számos intézkedés szolgálta az egészségügyben tapasztalható munkaerő-hiány csökkentését.

Megemlítette a béremelést, amely az elmúlt évben húszmilliárdos, idén pedig több mint százmilliárd forintos nagyságrendet jelent.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő héttől mobil CT-berendezést telepítenek az ajkai Magyar Imre Kórházba. Hangsúlyozta, hogy ez ideiglenes megoldás lesz, azonban a végleges megoldásról intézkednie kell a kórháznak.