Belföld

Orvosi rendelő a pályaudvarokon

A Máltai Lovagrend a menekülteket kibocsátó országokban is tevékenykedik

Elsősorban egészségügyi ellátással segíti a hazánkba érkező migránsokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A győri, szegedi, a budapesti Keleti és Kelenföldi pályaudvarokon szakképzett orvosok, ápolók nyújtanak elsősegélyt az érkezőknek. Azt vallják, nem kérdezik, mikor lépték át a határt, találkoztak-e a hatóságokkal, ha segítségre van szükségük, segítenek.

„Segíteni csak jól szabad, ez a Magyarországra érkező menekültek esetében is alapelvünk” – mondta lapunknak Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője. „Jól segíteni úgy lehet, ha azt adjuk, amire a bajba jutottaknak szüksége van. Az elmúlt hetekben sokan próbáltak segíteni az érkezőknek, sok civil ad élelmiszert és vizet, mások ruhát osztanak közöttük. Úgy láttuk, fontos lenne, ha a megpróbáltatásokon átesett emberek kisebb-nagyobb sérüléseit el tudnánk látni, ezért többek között az egészségügyi ellátás megszervezésére helyeztük a hangsúlyt. Ha a helyzet úgy alakul, akkor persze élelmiszert és vizet is tudunk osztani, vagy pótolhatjuk az elszakadt cipőket, tönkrement ruhaneműt is, hiszen ezekre is felkészültünk” – magyarázta.

Morva Emília beszámolója szerint elsősorban a pályaudvarokon kezdtek el tevékenykedni: Szegeden, Győrben, Budapesten a Keletinél és a Kelenföldinél. Szakképzett munkatársakkal, orvosokkal, ápolókkal dolgoznak.

A máltai szeretetszolgálat munkatársai Szegeden és Győrben elsősegély-felszereléssel mennek ki a helyszínekre, Budapesten azonban teljesen felszerelt mozgó orvosi rendelő érkezik az emberekhez.
Kezdetben, az első napokon alig néhányan fordultak hozzájuk segítségért, azután viszont tapasztalták, ahogy egyre nagyobb bizalommal vannak irántuk. Most már sokan tudják, hogy mikor érkezik a máltai rendelő, de erről az önkéntesek is tájékoztatják a migránsokat, akik közül naponta huszonöt–harminc ember szorul ellátásra.

A régióvezető arról is beszélt, a Máltai Szeretetszolgálat nem kér papírokat, „nem kérdezzük, ki mikor lépte át a határt, találkozott-e a hatóságokkal. Elég, hogy segítségre van szüksége”. Hozzátette, hogy sok esetben az út és a viszontagságok nyomait jelzik a vízhólyagos, vérhólyagos, kisebesedett lábak. Az ellátottak között volt lázas kisgyermek és megfázott fiatal, aki segítségre szorult. „A személyes higié­néhez szükséges eszközök sokuknál hiányoznak, de ilyesmit többen nem is kérnek, mert szégyellnék, ezért diszkréten becsomagolva adjuk át, nehogy megbántsuk, vagy kínos helyzetbe hozzuk az érintetteket” – folytatta Morva Emília. Beszámolt arról is, hogy fejtörést okozott, milyen gyógyszert adhatnak az idegen országból, idegen kultúrából jött ismeretlen embereknek, hogy azt el is fogadják. Végül a terepen dolgozók kitalálták, olyan gyógyszereket választanak, amelyeknek a hatóanyaga máshol is ismert.

A legnagyobb gondot a nyelvismeret hiányából fakadó kommunikációs nehézségek okozzák – folytatta a szeretetszolgálat munkatársa, megjegyezve, nagy szükségük lenne olyan segítőkre, akik ismerik az érkezők kultúráját, nyelvét, hiszen ez lehet a kapocs, ez teremtheti meg a bizalmat.

A szervezet korábban szűkszavú nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták: a jelenlegi menekültügyi helyzet kialakulásának kezdetétől segítséget nyújtanak a legkiszolgáltatottabb családoknak, ezt a tevékenységét azonban – az érintettek érdekeire tekintettel – a jövőben is csak a lehető legkisebb nyilvánosság mellett végezhetik. Tudatták, hogy a szeretetszolgálat nemzetközi hátterét adó, a világ több mint száz országában jelen lévő Szuverén Máltai Lovagrend számos humanitárius programot valósít meg a menekülteket kibocsátó országokban, így kórházat tart fenn a török–szír határon, több területi egészségügyi központot létesített Libanonban, Észak-Irakban, mozgó orvosi rendelőket működtet a határok mentén, emellett gondoskodik a szíriai menekülttáborokban felhasznált egészségügyi kellékek folyamatos utánpótlásáról is.

 

Orvosi rendelő a pályaudvarokonA Máltai Lovagrend a menekülteket kibocsátó országokban is tevékenykedik - Elsősorban...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. július 31.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom