Belföld

Orbán Viktort választotta miniszterelnöknek az Országgyűlés

„Kormányom a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz”

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort csütörtökön az Országgyűlés. A Fidesz elnökét - aki 2010 óta tölti be a kormányfői tisztséget - 134 igen szavazattal, 28 nem ellenében választották meg a képviselők.

ov-taps
Orbán Viktor: Kormányom a három harmadot szolgálja majd 

Ellenezni fogjuk a kötelező kvótát, kiállunk a keresztény kultúráért és harcolni fogunk a határok megvédéséért - jelentette ki Orbán Viktor csütörtök délután a parlamentben. A miniszterelnök beiktatási beszédében hangsúlyozta: szükségünk van az unióra, és az EU-nak is szüksége van ránk, ki kell és ki is fogunk állni az európai politika pástjára. Kijelentette azt is: kormánya a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz. Hangsúlyozta: tudja, hogy sokan majd hihetetlennek tartják, ő azonban elérhetőnek, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni.

Orbán Viktor beszéde elején hangsúlyozta: a kormány a kétharmados alkotmányos többség alapján áll, de mindig a háromharmadot szolgálja majd. Szavai szerint a haza nem lehet ellenzékben, mert magasan a pártok felett áll, és "szolgálata nem függhet attól, hogy éppen ellenzékiek vagy kormánypártiak vagyunk". Politikai ellenfeleinek azt ígérte: a pártharcban a lovagiasság szabályai szerint fog vívni, de "ha támadnak bennünket (...), olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten". "Derűlátón, bizakodóan és tettre készen állok most Önök előtt" - jelentette ki, köszönetet mondva egyúttal mindenkinek, aki részt vett a választáson, különösen is azoknak, akik a Fidesz-KDNP-re szavaztak.

"Az elvégzett munka kellő önbizalmat adhat mindannyiunknak" - folytatta -, "a hibajegyzékkel együtt is azt kívánjuk Magyarországnak, soha rosszabb nyolc éve ne legyen". Szerinte ezt a választópolgárok is így gondolhatják, ez húzódhat meg a mögött a prózai és matematikai tény mögött, hogy a Fidesz-KDNP szövetségére többen szavaztak, mint a parlamentben ülő összes többi pártra együttvéve. Előrevetítette: a követező négy évben nagy dolgokra fognak vállalkozni, "igazi nagy fába, sőt fákba akarjuk vágni a fejszénket. "Tudjuk azt is, hogy bizonyos nézőpontból egy veréb lehet jobb, mint egy túzok, de mi most igazi nagyvadakra akarunk menni" - fogalmazott. Azt is mondta: régen álltak olyan jól a csillagok Magyarország felett, mint éppen most. "A magyar ügy ma nyert ügy, minden együtt van, amit a nagy tervek megkövetelnek" - fogalmazott.

Objektum doboz

Jobbik: Imponáló lenne Orbán Viktor beszéde, ha nem ő mondta volna el

Fidesz: Az ellenzéki pártok nem tudják elfogadni a választási vereséget
A magyar emberek döntöttek április 8-án, és egy világos döntést hoztak, az ellenzéki pártok azonban nem tudják elfogadni a választási vereséget - hangsúlyozta a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtökön telefonon az MTI-nek arra reagálva, hogy több ellenzéki párt nem vett részt az Országgyűlés csütörtöki ülésén, illetve nem szavazta meg Orbán Viktor miniszterelnökké választását. Hidvéghi Balázs kiemelte, hogy a Fidesz-KDNP több szavazatot kapott az áprilisi választáson, mint a parlamentben ülő ellenzéki pártok összesen.

A Jobbik szerint imponáló lenne Orbán Viktor beszéde, ha nem ő tartotta volna, és az elmúlt nyolc évben nem ő lett volna a miniszterelnök. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a kormányfő beszéde után sajtótájékoztatón csütörtökön azt mondta, sok szép szó és gesztus fogalmazódott meg, ezek között említette a háromharmad képviseletét. Furcsállotta azonban, hogy az elmúlt nyolc évben a megosztás politikáját mutatta be a miniszterelnök. Hozzátette: legutóbb Gyurcsány Ferenc alkalmazta az "oszd meg és uralkodj" elvet, de az a politika megbukott. Elmondta azt is, hogy a miniszterelnök beszéde több ponton fenyegetés is tartalmazott, de Gyöngyösi Márton szerint csak az fenyegetőzik, aki fél.

A frakcióvezető szerint Orbán Viktor olyan gazdasági és társadalmi víziót rajzol fel, amely "köszönőviszonyban sincs" a realitásokkal. Az országot az elvándorlás, a demográfiai katasztrófa és az elszegényedés jellemzi. Közölte továbbá, ha igaz lenne az, amit Orbán Viktor állít, hogy Magyarország a lehetőségek országa, akkor nem a külföldi álláskeresések száma, hanem a külföldről beáramló emberek száma növekedne, akik itt akarnának boldogulni. Ma az ország Gyöngyösi Márton elmondása szerint a korrupcióra épül, oligarchák működtetik, a fiatalok pedig tömegesen menekülnek el.

Kitért arra is, hogy "csúcsra járatták" a gyűlöletkampányt és a megosztás politikáját, Magyarország pedig nemzetközi szinten elszigetelődött. Ehelyett az összefogás politikáját kell követni, és úgy lehet az országot emelkedő pályára állítani, ha eljuttatják a magyar álláspontot a brüsszeli tárgyalóasztalokig. 

Az MSZP-Párbeszéd választások manipulálása miatt nem vett részt a miniszterelnök megválasztásán

Az MSZP-Párbeszéd a választások bizonyítottan rendszerszintű manipulálása miatt nem vett részt Orbán Viktor parlamenti megválasztásán - közölte az MSZP frakcióvezetője, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Tóth Bertalan azt mondta, nem kívántak "sem tapsolni, sem gratulálni" egy olyan miniszterelnöknek, akinek pártja "bizonyítottan rendszerszinten manipulálta a választásokat".

Felhívta a figyelmet a választási eljárási törvényre, amit szerinte Áder János köztársasági elnök és Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is kifogásolt. Tóth Bertalan közölte, nem kívántak sem tapsolni, sem gratulálni egy olyan miniszterelnöknek, akinek gázszerelője uniós és magyar adófizetői pénzekből ma már Magyarország leggazdagabb embere. Hozzátette: azért sem vettek részt a választáson, mert a kormányfő családtagja "bizonyítottan szervezetten csalta el az európai uniós pénzeket". Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is, nem volt lehetőség arra, hogy a kormány programjáról vitatkozzanak.   Tóth Bertalan szerint Orbán Viktor egyoldalúan közölte álláspontját, és ilyet már hallottak 2010-ben és 2014-ben is, csak éppen soha nem az történt, amit a miniszterelnök bejelentett.

2010-ben nem jelentette be, hogy elvonják a magánnyugdíjpénztári befizetéseket, hogy százmilliárdokat vonnak ki az egészségügyből, az oktatásból, hogy megvonják a szociális ellátásokat, hogy korlátozzák és kiüresítik az önkormányzati rendszert - sorolta. A szocialista politikus közölte, most is arra készülnek nem az fog történni, amit a miniszterelnök bejelentett.

Tóth Bertalan kitért arra, hogy lehetetlennek tűnő dolgokat ígért a kormányfő, amikor azt mondta, Magyarország 2030-ra Európa első öt legélhetőbb országa között lesz. Szerinte azért eddig tervez Orbán Viktor, mert eddig tart az EU következő költségvetési ciklusa.

Összegzése szerint Orbán Viktor az elmúlt nyolc évhez hasonló igazságtalan gazdaságpolitikát akar folytatni, az MSZP-Párbeszéd viszont az igazságosságra épülő szociális demokráciában hisz.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője semmitmondónak értékelte a miniszterelnök beszédét és jelezte, nem arra figyelnek, amit Orbán Viktor mondott, hanem amit tenni fog.  Hozzátette: a miniszterelnök beszédében a szöges ellentétét vázolta fel annak, amit az elmúlt nyolc évben csinált. Folyamatos forráskivonás történt az egészségügyből és az oktatásból - mondta. Elmondta, az MSZP-Párbeszéd a kormányfő egészségügy ésszerűsítésére vonatkozó kijelentését nem tudja másként értelmezni, minthogy "Orbán Viktor az egészségügy privatizációjára készül". Mindent megtesznek azért, hogy ezt megakadályozzák - hangoztatta.

Szabó Tímea szerint Orbán Viktor szavaiból egyértelművé vált, a következő négy évben Magyarország semmi jóra nem számíthat. A miniszterelnök 2030-ig továbbra is le kívánja nyúlni saját haverjainak az uniós pénzeket, ez egy egészen konkrét ígéret - mondta. Jelezte, az MSZP-Párbeszéd a korrupció megállításán és szociális demokrácia meghonosításán fog dolgozni.

Kérdezték a frakcióvezetőket arról, mit szólnak ahhoz, hogy az Országgyűlés alakuló üléséről távozóban egyházi vezetőket köptek le tüntetők kedden. Szabó Tímea és Tóth Bertalan is elítélte a történteket, elutasították az erőszak minden formáját. Szabó Tímea közölte, sajnálják, hogy ilyen atrocitás érte az egyházi vezetőket, de meg kell érteni az emberek elkeseredettségét. Szerinte ma a parlament nem az emberekért való munkát jelképezi, hanem a korrupciót, a lopást, az emberek kizsákmányolását.

LMP: Nem hangzott el konkrétum Orbán Viktor beszédében

Nem hangzott el konkrétum Orbán Viktor beszédében - mondta Ungár Péter, a Lehet Más a Politika párt (LMP) országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten.

Az ellenzéki politikus szerint "semmit nem tudunk arról", hogy a miniszterelnök hogyan akarja "Magyarországot a top ötbe kormányozni a következő időszakban", mint ahogy nem világos az sem, hogy "minek a top ötjébe". Ungár Péter szerint ismét egy számon kérhetetlen ígéret hangzott el.

Hozzátette: az LMP álláspontja amíg Magyarországon európai árak vannak, de európai átlag alatti bérek, és 28 500 forint az alapnyugdíj, addig nem lehet felzárkózásról vagy az európai átlag megelőzéséről beszélni

Ungár Péter botrányosnak nevezte, hogy a miniszterelnök Paks II.-t a napenergiával egy lapon emlegette, és mind a kettőt fenntartható energiának nevezte, mert szerinte Paks "mocskos energia", és ígéretet tett arra, hogy az LMP tovább küzd Paks II. ellen.

Kitért arra is: addig nem lesz demográfiai fordulat, amíg a kormány csak a 2. és 3. gyermek születését támogatja, miközben a magyar családoknak már az első gyermek vállalása is gondot okoz, valamint amíg nem támogatja az egyszülős családokat.

Arról, hogy az ellenzéki párt tagjai miért nem vettek részt Orbán Viktor eskütételén, azt mondta, pártja politikusai arra szerződtek, hogy annak a 404 ezer embernek a hangját fogják hallatni az országgyűlésben, akik rájuk szavaztak, de ma erre nem volt lehetőség, hiszen nem volt szó a kormányprogramról, és nem volt semmilyen vita.

A DK képviselői nem szavazták meg Orbán Viktort miniszterelnöknek

Vadai Ágnes, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, a szavazás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, "egy agymosásra, félelemkeltésre és választási csalásra épülő illiberális hatalom nem lehet legitim, ezért Orbán Viktor sem lehet legitim miniszterelnök".

Közölte, döntésük nem pusztán arról szól, hogy a DK szembenáll Orbán Viktorral. Ez a döntés arról szól - folytatta - , hogy a választás nem volt sem szabad, sem tisztességes, és ilyen helyzetben senki sem hivatkozhat a népakaratra.

Szerinte minden hazugság, gyűlöletkeltés és fenyegetés az elmúlt hónapokban és években "ezért a napért volt". Hozzátette: ezért tartották hazugságban az országot "migránsapokalipszissel riogatva". Ezért hallgatták el a kormánypárti sajtóban az ország szisztematikus szétlopását. Ezért utaztatták ukránok tömegét a Fideszre szavazni és minden bizonnyal ezért történtek a csalások az április 8-i választáson - sorolta kifogásait. Kijelentette, egy olyan országban, ahol a választási bizottság választási csalásokat fedez, a hatalom ne számítson arra, hogy a DK legitimnek fogja tekinteni. Vadai Ágnes jelezte, a parlament ülésén bent lesznek.

Kérdezték arról, mit szólnak ahhoz, hogy az Országgyűlés alakuló üléséről távozóban egyházi vezetőket köptek le tüntetők. Vadai Ágnes azt mondta, nem helyes dulakodni, köpködni. Emlékeztetett arra, hogy pár évvel ezelőtt a DK elnökét is leköpték, azzal sem értettek egyet, és ezzel sem értenek egyet.

Volt kérdés arról, hogy a Direkt36 szerint útlevélcsalási ügyek miatt veszélybe került a magyar vízummentesség az Egyesült Államokban. A DK-s politikus szerint többször felhívták a figyelmet arra, hogy az egyszerűsített honosításoknál bűncselekmények fordultak elő.

Hozzátette: felül kell vizsgálni az összes eljárást, meg kell nézni, kik azok, akik valóban jogosultak az állampolgárságra, és kik voltak azok, akik csalással jutottak hozzá. Akik csalással jutottak az állampolgársághoz, azokat meg kell fosztani attól, akik pedig elkövették a csalást, azokat bíróság elé kell állítani - mondta.