Belföld

Orbán Viktor felkérte Tarlós Istvánt, hogy induljon el újra a főpolgármesteri posztért

A miniszterelnök bejelentette, hogy létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot +VIDEÓ

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. A kormányfő ezt szerdán Budapesten, a Városházán jelentette be, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal.

tarlós-OV-Ficsor576
A főpolgármester közölte azt is, hogy jövő év elején megszűnik a fővárosi közbeszerzési kft.

Orbán Viktor a főpolgármester társaságában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Tarlós Istvánnak "szigorú megkötései" voltak. Ezek közül a legfontosabbról már a szerdai kormányülésen - a főpolgármester jelenlétében - döntenek: létrehozzák a budapesti fejlesztési tanácsot, amelyet Tarlós Istvánnal társelnökségben közösen fognak vezetni, és ennek keretében közösen fogják fejleszteni és építeni Budapestet - közölte a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a meginduló fejlesztések közül több 2030-ig fut majd.

Tudatta egyúttal, hogy a 3-as metró felújításához szükséges több tízmilliárd forintos összegről is meg tudtak állapodni.

A kormányfő úgy fogalmazott: Budapest a budapestiek otthona, egyben a nemzet fővárosa és a Kárpát-medence természetes központja is, ez a meggyőződés vezeti a Budapestre vonatkozó kormányzati politikát.

Hozzátette, az elmúlt időszakban rengeteg budapesti fejlesztési programot indítottak meg, a mostani megbeszélésen egy 60 tételből álló listát mutatott be mint bizonyítékát annak, hogy a kormány elkötelezett a főváros fejlesztése mellett. A megvalósult beruházások közül megemlítette például a városligeti műjégpálya és a Nemzeti Lovarda rekonstrukcióját, a Budai Vigadó, a Dagály, a Zeneakadémia és a Gül Baba türbéje felújítását, valamint a Korányi-projektet. A folyamatban lévő ügyek közül kiemelte a budai Várnegyed, továbbá a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni úti zsidó temető felújítását, az Operaház megújítását, és a tervek szerint megépítendő új atlétikai stadiont.

A megvalósult beruházások több mint 280 milliárd forintot, a folyamatban lévők pedig több mint 600 milliárd forintot tesznek ki. Mindebben a közlekedési projektek nincsenek be, ezek esetében egy 700 milliárd forintot meghaladó tételről van szó - tette hozzá a miniszterelnök.

Azt is megjegyezte, hogy a kormány több mint 217 milliárd forintnyi adósságot vállalt át a fővárosi önkormányzattól.

"Mindannyiunknak az az érdekünk, hogy Budapest visszanyerje a régi fényét. A kormánynak az is meggyőződése, hogy Magyarország csak akkor lehet komoly ország, ha a fővárosa is komoly dolgokra vállalkozik" - mondta Orbán Viktor.
Szavai szerint ezeknek a céloknak az eléréséhez nélkülözhetetlen egy erős, magabiztos, közkedvelt polgármester. Hozzátette, a kormány és a fideszes kerületi polgármesterek véleménye egybeesik a kérdésben.

Kiemelkedő fejlesztések Budapesten az elmúlt nyolc év során
Tarlós 2013 óta több mint 280 milliárd forint értékben megvalósult magasépítési fejlesztésekkel járult hozzá Budapest modernizációjához. Többek között 2015-ben a Pesti Vigadó felújítása vagy Sorsok Háza Emlékhely létrehozása, egy évvel később a Széll Kálmán tér rekonstrukciója, 2017-ben a Duna Aréna megépítése vagy a Margitsziget felújítása, idén pedig például a Dagály Strand és a Testnevelési Egyetem campusának fejlesztése tartozik ezek közé. A folymatban lévő munkák közül kiemelendő a Budai Várnegyed megújítása, a Fiumei úti sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető műemléki felújítása, a Magyar Állami Operaház rekonstrukciója, illetve Puskás Ferenc Stadion újjáépítése vagy a Liget-projekt. A közlekedés is megújult a főpolgármester munkája nyomán, az M4-es metróvonal kivitelezése mellett az M0-s gyorsforgalmi út fejlesztése és az elővárosi vasútvonalak felújítása a már elvégzett projektek közé tartozik, míg várható még többek között az 1-es villamos meghosszabbítása is.

Objektum doboz


MSZP: Orbán és Tarlós egyetlen érdemi szót sem szólt Budapestről
A fővárosi MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon egyetlen érdemi szót sem szóltak Budapestről.
Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője gratulál Tarlósnak a főpolgármester-jelöltségért, de szerinte a budapestiek ennél többet érdemelnek. Az ellenzéki képviselő szerint Orbán Viktor már sokat elvett a budapestiektől és úgy látja, hogy már nem is ígér semmit.
Horváth Csaba megfogalmazása szerint a kormányfő ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem hívja vissza a főváros és Tarlós István "nyakára ültetett két helytartóját", Gulyás Gergely minisztert és Fürjes Balázst, a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkárt, sőt, formalizálják az eddigi helyzetet.
Orbán Viktor nem válaszolt egyebek mellett arra a kérdésre sem, hogy visszaadja-e a fővárosiak által befizetett pénzeket, hogy valóban az itt élők dönthessenek arról, hogyan fejlődjön, működjön a város - mondta az ellenzéki politikus. Jelezte: a budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek, még sincs elég forrás például az utak felújítására, kátyúmentesítésére vagy a város tisztán tartására.

Horváth Csaba úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor "ígért volna legalább egy picit, nem baj ha hazugság, akkor lenne miről beszélni".
Közölte, az ellenzék akkor járt el helyesen, ha Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki jelöltet állít. Elmondta: a háttérben már zajlanak az erről szóló egyeztetések.

Karácsony: Gyámság alá helyezte Budapestet a kormány

A Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere szerint a kormány gyámság alá helyezte Budapestet. Karácsony Gergely szerdai fővárosi sajtótájékoztatóján elmondta: önmagában az, hogy a Fidesz "méltóztatott" megőrizni a közvetlen főpolgármester-választást, nem jelenti, hogy nem sérült tovább a budapesti önkormányzatiság. A kormány támogatása nélkül semmilyen fejlesztést nem fog tudni megvalósítani a főváros - mondta, hozzátéve: az elmúlt nyolc évben rengeteget sérült Budapest függetlensége: a költségvetés a felére süllyedt és sok feladatot államosítottak. Most tulajdonképpen az történt, hogy egy alku keretében a Fidesz megőrizte az önkormányzatiság látszatát a közvetlen főpolgármester-választással, de gyakorlatilag államosította az összes fővárosi fejlesztést - jelentette ki.

Kiemelte: ami a kabinetnek fontos, az nem feltétlenül az a fővárosiaknak. Sok pénz megy el stadionokra és hasonló projektekre, melyek nem javítják, sőt akár rontják is az életminőséget.
Az, hogy a Fidesz kit indít a főpolgármester-választáson, a párt belügye, az azonban nem, hogy megőrződjön Budapest megmaradt autonómiája.
Karácsony Gergely közölte, hogy támogatják az előválasztás intézményét, és kérdésre felelve azt is: valószínűleg el fog indulni egy ilyen megmérettetésen. Azt mondta, ha így alakul, akkor főpolgármester lesz, és ő fogja vezetni a budapesti fejlesztési tanácsot.

DK: Tarlós előre lemondott minden fővárosi jogkörről
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Tarlós István úgy vállalta az újraindulást a főpolgármesteri posztért, hogy előre lemondott minden fővárosi jogkörről. "Tarlós István előre odaígérte fele királyságát Orbán Viktornak - kommentálta Gy. Németh Erzsébet a DK fővárosi képviselője a szerdai bejelentést. 

A DK politikusa szerint Tarlós István az indulásával előre lemondott minden fővárosi jogkörről, hiszen úgy vállalta az újrázást, hogy ezen túl minden fővárosi beruházásról a kormány dönt majd, a Fővárosi Közgyűlés beleszólása nélkül. A fővárosi fejlesztési tanács megalakítását kérdésre válaszolva úgy értékelte: ez a testület alkalmatlan arra, hogy a Budapest érvényesítse benne az érdekeit.
Gy. Németh Erzsébet arra is kitért: Tarlós István városvezetésének legnagyobb korrupciós botránya lehet a 3-as metró szerelvényeinek felújítása, amelynek ügyében a DK feljelentése nyomán most rendőrségi nyomozás indul különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági bűncselekmények gyanúja miatt.
Gy. Németh Erzsébet szerint a DK azt tartja fontosnak, hogy egy ellenzéki jelölt álljon majd szembe Tarlós Istvánnal, de mindegy, hogy tárgyalások vagy előválasztás útján választják ki a demokratikus ellenzék főpolgármester-jelöltjét. 

LMP: Avítt megoldás a budapesti fejlesztési tanács létrehozása
A Lehet Más a Politika (LMP) fővárosi képviselője szerint rossz és idejétmúlt ötlet, 20. századi, avítt megoldás a budapesti fejlesztési tanács létrehozása, helyette olyan intézményekre lenne szükség, mint például a rendszeres társadalmi egyeztetés és a népszavazás.

Gál József szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a jövő évi önkormányzati választás arról fog szólni, hogy az idejétmúlt, régimódi városvezetést le tudják-e cserélni egy fiatalosra, modernre, amely érti az ifjúság igényeit.
Autópályák helyett bicikliutakat, sétálóutcákat kéne építeni, fakivágások helyett több zöldterületre lenne szükség, a hajléktalanok "vegzálása" helyett biztonságos lakhatást kellene nyújtani mindenkinek - sorolta, megfelelő családalapítási és pályakezdési lehetőségeket sürgetve.
Budapest fénye folyamatosan kopik a fideszes városvezetés alatt - vélekedett Gál József.

Liberálisok: Tarlós nem a budapestiek, hanem a Fidesz pártján áll
A Magyar Liberális Párt szerint Tarlós István indulása a jövő évi főpolgármester-választáson azt igazolja, hogy nem a budapestiek, hanem a Fidesz pártján áll.

Az ellenzéki párt a főpolgármester szerdai bejelentésére reagálva közleményében azt írta, Tarlós István az elmúlt ciklusban nem egyszer nyilatkozott arról, hogy többet már nem méretteti meg magát a főpolgármester-választáson, mégis elindul jövőre, ezzel az Orbán-kormány bábjaként viselkedik.
A Liberálisok szerint Tarlós István a város vagyonának felélésével eljátszotta Budapest önállóságát, és minden vitás helyzetben az Orbán-kormány pártját fogta. Félbehagyta a négyes metró építését, "elkótyavetyélte" a HÉV-et, háborús övezetté tette a Városligetet, asszisztált az iskolák egyházasításához és a kórházak államosításához. A kerékpáros és a tömegközlekedés fejlesztése helyett a végtelen dugók fővárosává tette Budapestet - fogalmaztak.
Hozzátették: olyan vezetőre van szüksége a fővárosnak, aki valóban a budapestiek érdekét képviseli.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom