Belföld

Orbán Viktor: Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

"Benjamin Netanjahu látogatása új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában"

Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel közös budapesti sajtótájékoztatóján. A magyar kormányfő egyúttal hangsúlyozta: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. 

OV-Netan-HR4
Párbeszéd: a kormány fejezze be kettős beszédet!
A Párbeszéd arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a kettős beszédet, és Orbán Viktor ne csak elmondja azt, amit az adott pillanatban hasznosnak vél, hanem tettekkel is demonstrálja.

Az ellenzéki párt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel való találkozója után kijelentette: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. A kormányfő közölte: Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.
Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja közleményében azt írta, ideje volt kimondani ezeket a fontos mondatokat, de ideje lenne ebben a témában is befejeznie a kormánynak a kettős beszédet. Feltette a kérdést, hogyan lehet hinni a magyar miniszterelnöknek, aki korábban azt a Horthy Miklóst méltatta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar kormány bűnt követett el a zsidóság ellen. Az évek óta tartó tiltakozás ellenére miért támogatta Orbán Viktor a mai kijelentésével teljesen ellentétes üzenetű, "felelősséghárító Szabadság téri emlékmű felállítását?" - kérdezte az ellenzéki politikus.
A politikus közleményében arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne csak elmondja, amit az adott pillanatban hasznosnak vél, hanem tettekkel is demonstráljon, a kormány pedig határolódjon el Horthy Miklóstól és hagyatékától. Azt is kérte, hogy a kormány ne egy ismert zsidó milliárdossal próbáljon alaptalanul riogatni és hagyjon fel a gyűlöletkeltő propagandával.