Belföld

Orbán Viktor: Meg kell akadályozni a brüsszeli kvótajavaslatot

Egyeztetnek a vasárnapi pihenőnap kiterjesztéséről+VIDEÓ

A miniszterelnök a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását meg kell akadályozni. A kormány terrorellenes intézkedéscsomagjával kapcsolatban kifejtette: a nyugati országokéhoz hasonló terrorelhárító eszközöket kapnának a hazai szervezetek. Elmondta: egy év távlatából hétfőn tekintik át a vasárnapi boltbezárásról szóló törvény tapasztalatait.

Objektum doboz
orbán lead
Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon – mondta el Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Rámutatott: ha nem fordulunk szembe a kötelező betelepedési kvótára tett javaslattal, és azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország.

Nem a dublini szabályokat kellene átírni, hanem a schengenieket betartani és kiegészíteni, amelyre Magyarország javaslatot is tesz - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök tényszerű félreértésnek nevezte, hogy a megállapodás a törökökkel bármit megoldana hosszú távon. Az csupán a balkáni haladás megállítását eredményezi - közölte, hozzátéve: gond van ugyanakkor a már bent lévő 1,5 millió migránssal, de várható egyéb útvonalak előtérbe kerülése is.  

Az ellenzék nem veszi elég komolyan a fenyegetést – véli a kormányfő

Orbán Viktor úgy ítélte meg: az ellenzék technikai kérdéseket vetett fel a kormány terrorellenes intézkedéscsomagjának előterjesztésével kapcsolatban és bár a kabinet tiszteletben tartja az emberi jogokat védő álláspontot, azok szerinte másodlagosak akkor, amikor a magyar emberek élete kerülhet veszélybe.

Megismételte: bár a legutóbbi terrortámadás nem Magyarországon történt, az valójában az unió ellen, így ellenünk is irányult. Az ellenzék azonban nem veszi elég komolyan a fenyegetést - értékelte. Orbán Viktor szerint felelős ellenzéknek partnernek kell lenni a terrorelhárítási képesség javításában.  

A kormányfő megerősítette azt is, hogy a CIA-nak nincs tudomása olyan információról, amelyet a lengyel sajtó közölt magyarországi esetleges terrorcselekményekről.

Arról is beszélt: a fontos információknak egy központba kell befutniuk a jövőben, hogy azok összefüggései azonnal kiderüljenek, ezért egy ilyen rendszer kiépítését szorgalmazza. Hangsúlyozta: nem akarja, hogy megismétlődjön az, ahogyan a kommunizmusban a saját állampolgárok ellen használták fel a biztonsági szolgálatokat, „de Európában ma egy biztonsági válságot élünk át”.

A kormányfő a tagállamok titkosszolgálatai együttműködésének nehézségeiről szólva mindennél fontosabbnak nevezte, hogy a felek tájékoztassák egymást arról, ha tudomásuk van egy esetleges terrorcselekményről a partnerországban. Úgy fogalmazott: egy bizalmi alapon működő koordinációs egyeztetés, információátadás szükséges lesz a jövőben.

Hangsúlyozta azt is: minden ilyen hírt komolyan kell venni.  

Vasárnapi boltbezárás: A további lépésekről hétfőn dönt a kormány

A miniszterelnök kifejtette: nyilvánosságra hozzák majd azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.

Emlékeztetett: a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségről, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré.

Közölte: a kabinet az elmúlt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A kormányfő szólt arról is, hogy a kabinet első körben hétfőn tárgyal a jövő évi költségvetésről, amelynek filozófiája továbbra is az lesz, hogy mindenki léphessen egyet előre.  

Egyenként kell kivizsgálni a hazai szálakat

A magyarországi offshore-szálak egyenkénti kivizsgálására kéri a kormányfő a belügyminisztert, a titkosszolgálatokat, valamint az adóhivatalt felügyelő minisztert – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor leszögezte: az embereknek látniuk kell, hogy a tőkével rendelkezők betartják-e a jogszabályokat.

Úgy ítélte meg: a jelentős magyar politikai tényezők kívül állnak ezen az ügyön, a magyar szál szerinte leginkább bankárokhoz köthető, és bár nem kívánta pártdimenzióba terelni a kérést, úgy fogalmazott, inkább szocialista nagytőkésekhez.

A metrószerelvény-beszerzéssel kapcsolatban a kormányfő hangsúlyozta: az angol hatóságoktól meg kell kérni a visszaélésekre utaló bizonyítékokat, és ki kell vizsgálni azokat, amivel „a rendőrségnek és az ügyészségnek komoly munkája lesz”.

Orbán Viktor sikertörténetnek nevezte a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió felé fennálló magyar tartozás utolsó részletének visszafizetését, mondván: Magyarország kilóg a kedvezőtlen európai tendenciákból azzal, hogy államadósságát nem növeli.

A népszavazásról szóló törvény megváltoztatásáról azt mondta: a jelenleg hatályos jogszabály néhány technikai részletében messze van a tökéletestől, ami miatt méltatlan helyzetek alakulhatnak ki, a kormány által javasolt változtatások elfogadásával azonban a szabályozás gyenge pontjait kijavítják.  

 

Orbán Viktor: Meg kell akadályozni a brüsszeli kvótajavaslatot„Nem a dublini szabályokat kell átírni, hanem a...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. április 7.