Belföld

Orbán Viktor: Magyarország védi Európa szárazföldi határait, a tengeri határokat Olaszországnak kell védenie

A kormányfő a visegrádi országok képviselőivel tárgyalt Brüsszelben

"A visegrádi négyek ma arról döntöttek, hogy jelentős pénzügyi támogatás adunk és közreműködést vállalunk Olaszország megsegítése érdekében, hogy meg tudja védeni a saját tengeri határait, így Európát és így bennünket is" - emeli ki a kormányfő a V4-ek találkozója után készült videóüzenetében.  

Objektum doboz

Orbán Viktor kijelentette, "mindannyian tudjuk, hogy Magyarország védi Európa szárazföldi határait, a tengeri határokat pedig Olaszországnak kell védenie". 
Azon múlik személyes, a nemzeti, a családi biztonság, a gyermekeik jövője, közbiztonsága és terrormentes élete, hogy sikerül-e a magyaroknak a szárazföldön, az olaszoknak a tengeren megvédeni Európa külső határait - húzta alá.

"A visegrádi négyek bőven kiveszik a részüket a szolidaritásból"
A visegrádi négyek bőven kiveszik a részüket a szolidaritásból az illegális bevándorlás ügyében, amiről az is tanúskodik, hogy 35 millió euróval (11 milliárd forinttal) támogatják a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést - jelentette ki a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.
Kovács Zoltán azt mondta, a kvóta a felelőtlenség következménye, Európába ugyanis azért érkezett sok migráns, mert egyes tagállamok a kötelezettségükkel ellentétben nem védték meg az unió külső határait.
A keresztény közösségek megsegítése a Közel-Keleten a leghatékonyabb módja a népvándorlás megállításának - hangsúlyozta a kormányszóvivő, megjegyezve: a kvótarendszer ötlete rossz, a kvóta meghívót jelent.


A miniszterelnök a tanácskozást követően tett nyilatkozatában aláhúzta, a hozzájárulás segíti az Európai Unió líbiai területen kifejtett erőfeszítéseit, ugyanis a visegrádi országok vezetői arról döntöttek, hogy jelentősen támogatják, és ezzel biztosítják a líbiai határvédelmet is erősítő program második szakaszának teljes körű finanszírozását, és felajánlották együttműködésüket annak végrehajtásához. 
A támogatásról az uniós migrációs politika erősítése érdekében döntöttek - tette hozzá.
"Azért tettünk így, mert hiszünk az Európai Unió egységében" - fogalmazott a miniszterelnök.
Csütörtökön, az uniós állam- illetve kormányfők csúcstalálkozóját megelőzően tartott V4-es találkozó keretében a tanácskozó vezetők a magyar V4-elnökség koordinálásával a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök részvétele mellett.
 A nyilatkozat szerint arról határoztak a visegrádi országok vezetői, hogy az európai uniós és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül 35 millió euró (11 milliárd forint) felajánlásával támogatják az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom