Belföld

Orbán Viktor: Magyarország Európát is védi a határzárral

A miniszterelnök azt kéri az Európai Uniótól, hogy támogassa a magyar határvédelem ügyét - Brüsszel megvizsgálja a magyar kérést

Hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben - áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, azt kérve, hogy a brüsszeli testület 50 százalékban járuljon hozzá a magyar határvédelmi költségekhez, s amelynek teljes szövegét Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken bocsátotta az MTI rendelkezésére.

"Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz. A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben" - írta Orbán Viktor, kiemelve: az európai állampolgárok biztonságát is a magyar adófizetők finanszírozták.

Brüsszel megvizsgálja a magyar kérést a határvédelmi költségekhez való hozzájárulásról
Az Európai Bizottság kész megvizsgálni a magyar kormány azon kérését, hogy az Európai Unió fizesse ki Magyarország számára a határvédelmi költségek felét - közölte pénteken Alexander Winterstein, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.
A szóvivő a bizottság szokásos napi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az európai szolidaritás nem egy á la carte menü, amelyből az ember kiválaszthatja a számára hasznos részeket, mint a hozzájárulást a határvédelem költségeihez, miközben más elemeket elutasít, például az uniós menekültügyi kvótákat.

Az európai határok megvédése összességében 270 milliárd forintunkba került - szögezi le a kormányfő, aki emlékeztet arra is: az elmúlt két esztendőben ezt a magyar költségvetés számára komolynak számító, előre nem kalkulálható terhet Magyarország szinte teljesen egyedül viselte.
"A magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön. Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan a magyar oldalon felmerült, de közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az ilyenkor szokásos módon az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét. Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.
Levelének végén egyetértéséről biztosítja a bizottság elnökét abban, hogy a szolidaritás az európai közösség fontos alapelve. "Magyarország, amikor a közös határokat védte, cselekedettel és nem kéréssel kezdte. Remélem, hogy az európai szolidaritás jegyében joggal számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a többi tagállam képviseletében eljárva az eddig felmerült rendkívüli határvédelmi kiadásaink felét belátható időn belül megtéríti" - zárta levelét Orbán Viktor.

Magyarország nem hagyja, hogy kettős mérce érvényesüljön az európai szolidaritás ügyében

Magyarország nem hagyja, hogy kettős mérce érvényesüljön az európai szolidaritás ügyében, ezért kér támogatást a határvédelemhez - mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 aktuális csatornán pénteken.

Hozzátette: miközben más schengeni országok, például Görögország vagy Olaszország jelentős uniós támogatásban részesül az EU határainak védelméért, addig Magyarország támogatás helyett csak szolidaritásra hivatkozó támadásokat kap.
Ideje, hogy a dolgok visszatérjenek a normális mederbe, ezt szolgálja Orbán Viktor miniszterelnök Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének írt levele, melyben azt kéri: az EU a felét állja a magyar határvédelmi költségeknek - mutatott rá Kovács István.
Elmondta, a kormányfő levele egy politikai felvetés, melyre viszonylag hamar, akár már néhány nap múlva érkezhet válasz az EB elnökétől. Azután következhetnek a szakmai egyeztetések a pontos jogcímről, összegről.
A miniszterelnök levele szerint a "közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek" Magyarország számára eddig mintegy 270 milliárd forint költséget jelentettek.

Berlin üdvözli, hogy a magyar kormány elismeri a szolidaritás fontosságát

Berlin üdvözli, hogy a magyar kormány fontos európai elvként ismeri el az uniós tagállamok közötti szolidaritást a migrációs válság ügyében - mondta a német kormány szóvivője pénteken Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva kiemelte, hogy az Európai Bizottságnak kell értékelnie a tagállamoktól érkező támogatási kérelmeket, és a brüsszeli testület már nyilatkozott is a határvédelmi költségekre vonatkozó magyar kéréssel kapcsolatban.
Hozzátette, hogy a magyar kormány az európai szolidaritásra hivatkozik, ami a német szövetségi kormány számára az Európai Unióban folytatott együttműködés "nagyon központi eleme", különösen a "menekülés és migráció révén jelentkező kihívásokkal összefüggésben".
Ezért "üdvözöljük, hogy Magyarország szolidaritást követel, és ezzel fontos európai elvként ismeri el a szolidaritást" - mondta a szóvivő.
Azonban a szolidaritást "természetesen soha nem lehet szélsőségesen szelektív" módon kezelni, és az Európai Bizottság is arra utalt válaszában, hogy a szolidaritás "mindig két irányban járható utca" - húzta alá Steffen Seibert.
Orbán Viktor kormányfő csütörtökön levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az EU fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem 883 millió eurós (270 milliárd forintos) költségének felét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom