Belföld

Orbán Viktor: Donald Trump nagyra tartja Magyarországot

A kormányfő telefonon beszélt a megválasztott elnökkel

Telefonon beszélt Donald Trumppal a magyar kormányfő, s az Egyesült Államok megválasztott elnöke meghívta Orbán Viktort Washingtonba.

Komoly remény mutatkozik, hogy rendeződhet Magyarország viszonya az Egyesült Államokkal - derül ki abból az interjúból, amelyet Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott, s amely csütörtökön késő este jelent meg az újság honlapján.

Arra a kérdésre, változhat-e Magyarország pozíciója attól, hogy új elnöke lesz jövőre az Egyesült Államoknak, a kormányfő azt válaszolta: valamivel többet tud már, mint ami a híradásokból kihámozható.   "Beszéltem telefonon az új amerikai elnökkel, így állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult. Donald Trump világossá tette, hogy nagyra tartja Magyarországot" - emelte ki a kormányfő, hozzátéve: meglátása szerint Trump tudja, hogy "a magyar egy bátor és szabadságharcos nép, amelynek az elmúlt hat évben elért gazdasági eredményei kiemelkedőek".

Szijjártó Péter: Donald Trump nagy tisztelője Magyarországnak 
Donald Trump Orbán Viktorral folytatott telefonbeszélgetése során köszönetét fejezte ki az amerikai magyarok támogatásáért, és elmondta azt is, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy pénteki, budapesti rendezvényen újságírói kérdésre válaszolva. A külügyminiszter ismertetése szerint Donald Trump azzal kezdte a beszélgetést, hogy megköszönte Orbán Viktornak az amerikai magyar közösség támogatását. Jelezte, nagyon sokat jelentett számára, hogy az amerikai magyarok nagy számban álltak mellé és ennek komoly jelentősége volt a győzelmében is. "I'm a big fan of Hungary" - Szijjártó Péter elmondása szerint a megválasztott elnök szó szerint így fejezte ki, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak.A külügyminiszter hozzátette: Donald Trump elmondta azt is, hogy respektálja a magyar miniszterelnök, Magyarország és a magyar gazdaság teljesítményét, valamint arról is beszélt, hogy izgalmas idők jönnek most a világban, ezért érdeklődéssel és várakozással tekint a közös munka elé a magyar miniszterelnökkel és Magyarországgal. Szijjártó Péter megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg. Szijjártó Péter szerint a telefonbeszélgetésből világosan kiderült, hogy két olyan politikusról van szó, akik egészen újfajta megközelítéssel állnak a világ kihívásai elé. Úgy vélte: az az új típusú megközelítés figyelhető meg Donald Trump kampányban elmondott beszédeiből, illetve gazdaságpolitikára és külpolitikára vonatkozó terveiből, mint amilyen új típusú megoldásokkal Magyarország nem csak túlélt 2010-ben, hanem a "megoldás részévé vált Európában és a világban is". Úgy vélte: a telefonbeszélgetés megerősítette, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választói döntés született az Egyesült Államokban. Magyarország számára jó hír, hogy végül Donald Trump nyerte el az amerikai emberek bizalmát - tette hozzá.

Orbán Viktor azt is közölte, hogy a megválasztott elnök meginvitálta őt Amerikába: "Meghívott Washingtonba, mire elmondtam neki, hogy már régen nem jártam ott, hiszen »fekete bárányként« kezeltek. Nevetve annyit válaszolt, hogy őt is. Donald Trumpról azt gondolom, hogy most olyan elnöke lesz Amerikának, aki ideológiailag nem korlátozott, tehát nyitott ember, és sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmény érdekli, mintsem a politikai elméletek. Ez nekünk kedvez, hiszen a tények mellettünk szólnak. A gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat" - emelte ki a kormányfő a Világgazdaságnak adott interjúban.

A csütörtökön aláírt bérmegállapodásról szólva Orbán Viktor kiemelte: annak legfontosabb üzenete az, hogy Magyarországon megéri dolgozni. Meglátása szerint a tény, hogy viszonylag gyorsan sikerült megállapodni a szociális partnerekkel, azt jelzi, hogy "nem veszett ki a józan ész a magyar gazdasági élet szereplőiből", és az is egyértelmű, hogy az érdekképviseleteknek van történelmi látásmódjuk, emlékeztek arra, hogy volt ez 2010-ben, amikor inkább a gazdaság összeomlása volt napirenden. 
A megállapodás alapja, hogy a magyarok képesek voltak többet, jobb minőségben dolgozni, és elhitték, hogy nem kell mindig a kiskapukat keresgélni, és a segélyre alapozott élet helyett érdemesebb a munkára alapozott életformát választani - mondta a kormányfő, aki szerint hat éve még a dolgozó emberek is azt látták, hogy ügyeskedésből, a segélyek és családtámogatások jó kihasználásából jobban meg lehet élni, mint munkából, és innen kellett eljutni a munkaalapú társadalom világába. 

Arra a kérdésre, hogy a bérmegállpodással elkezdtük-e a felzárkózást az uniós bérekhez, Orbán Viktor  leszögezte, hogy sosem tekintette mércének az uniós béreket. Bár a szakírók és egyes politikusok "folyton a többi tagország béreihez méricskélnek", szerinte ez nagyon keveset mond.
Mint fogalmazott, csak részben igaz az, hogy sok magyar a fizetések miatt vállal külföldön munkát. Azáltal ugyanis, hogy Magyarország az egységes uniós munkaerőpiac része lett, "itt mindig is jönni-menni fognak az emberek" - mondta a kormányfő, aki szerint a fiatalokat nem lehet és nem is kell visszatartani. Akiben van elég bátorság, az hadd menjen és lássa a világot, de fontos, hogy legyen a hátterében egy olyan ország, ahová mindig vissza tud térni - fűzte hozzá.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy nem is lehet mindent forintosítani, hiszen felbecsülhetetlen, pénzben nem, csak életminőségben kifejezhető értéke van a magyarországi közbiztonságnak, a GMO-mentes termelésnek, valamint annak, hogy itt nincsenek nagy tömegben migránsok. "Ha néhány év múlva beérnek az egészségmegőrzési beruházások, elkészülnek a kerékpárutak és más rekreációs fejlesztések, akkor hazánk a legjobb életminőségű országok egyike lesz" - mondta. 
Kiemelte: csakis akkor fogja eredményesnek tekinteni a saját és kormánya munkáját, ha sikeressé tudják tenni az alsó középosztályt, valamint a legalsó társadalmi csoportok előtt is kinyílnak azok a kapuk, amelyek lehetőséget biztosítanak a középosztályba lépésre.

Orbán Viktor szerint nem igaz az a közkeletű vélekedés, amely szerint a magyar versenyelőny az alacsony munkabérekből származik. Magyarországon azért nem voltak eddig magasabbak a fizetések, mert nem volt gazdasági növekedés és hatékonyságjavulás. A versenyképes bérekhez ugyanis versenyképes cégekre van szükség, különben a társaságok bezárhatják a kapuikat - hangsúlyozta.
"Nem csupán történelmi, hanem gazdasági tény is, hogy Magyarország egy ezeréves állam, amelynek kormányzási formái mindig is a nyugati világ fősodrában voltak, kivéve a kommunista kísérlet időszakát. Európa szívében vagyunk, vagyis nemcsak a hadi utak, hanem a kereskedelmiek is rajtunk keresztül vezetnek. Egy kormánynak pedig ebből kell tőkét kovácsolnia például az infrastruktúra fejlesztésével" - nyilatkozta a miniszterelnök.
A versenyképesség szempontjából az egyik legfontosabb tényezőnek nevezte, ha Magyarország olcsóbban tud áramot adni a gazdasági szereplőknek, mint a többi nyugat-európai állam, ezért, mint mondta, elkötelezett híve a paksi fejlesztésnek.
Hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy nő a visegrádi négyek szerepe az Európai Unión belül.

A nyugdíjasokról szólva Orbán Viktor azt mondta, megállapodtak velük, hogy megőrzik ellátásuk reálértékét. Ezt be is tartották, sőt túlteljesítették, reálérték-növekedést érték el - szögezte le.
Úgy fogalmazott: jelenleg nem lehet feszegetni a nyugdíjrendszer határait. Amit tehetnek, az a megélhetési költségek csökkentése, amiben nagy szerepe van az általános forgalmi adó csökkentésének. Emellett a most megkötött bérmegállapodással lehetővé vált, hogy 0,9 százalékról 1,6 százalékra növeljék a jövő évi nyugdíjemelés mértékét - fűzte hozzá.
A miniszterelnök azt mondta, régóta "szívügye", hogy kilenc százalékra csökkenjen a személyi jövedelemadó kulcsa, erre azonban most nincs lehetőség. "A szándék tehát megvan, de a végrehajtás az elkövetkező évek teljesítményétől függ" - fogalmazott.

Objektum doboz