Belföld

Orbán Viktor: Csökkenőben a szegénység

Számított arra Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a választások utáni fél évben tüntetések lesznek, ahogy ez 2010 után is bekövetkezett.

Emlékeztetett, épp az ő generációja harcolt azért, hogy lehessen tüntetni az országban. A miniszterelnök szerint nincs szó a kormánytagok „urizálásáról”, az ugyanis magamutogatást jelentene. „Ha el akarsz jutni Új-Zélandra, ami gyerekkori vágyad volt, és tizenhat év debreceni polgármesterség után megteheted, akkor tedd, de állj bele. Állj bele, és védd meg. Én nem vagyok híve az álszenteskedésnek. Ne akarjon népszerűségi vagy egyéb okokból senki más lenni, mint amilyen” – fejtette ki. Arról is beszélt, a képviselői vagyonnyilatkozat összevethető az adóbevallásokkal, ha nem stimmelnek, az büntetőügyet jelent.

A Fidesz hátországában lévő elégedetlenségről és Simicska Lajos nagyvállalkozó politikai szerepvállalása kapcsán azt mondta, „a reklámadó és a földalapú támogatások rendszerének átalakítása sértették üzleti csoportok érdekeit”, a nagybirtokkal rendelkező vállalkozók eddig megszokott előnyét korlátozták. Mint folytatta, üzletemberek, köztük „az említett úr” is, ellenvéleményüket fejtették ki. A kormány viszont meghozta a döntéseket, nem szabad összekeverni a személyes viszonyokat az ország érdekeivel. „Ami az ország érdeke, azt akkor is meg kell tenni, ha az egyébként hozzánk közel álló embereket sért” – magyarázta. Szerinte az élet majd eldönti, hogy menthető-e még a barátsága Simicskával, akinek „módja van” elindulni a veszprémi időközi választáson.

A miniszterelnök arról is beszélt, a tények azt mutatják, hogy csökken a szegénység az országban. A gyermekéhezés ellen pedig a kötelező óvodáztatással tesznek, hiszen így minden gyermek napi háromszori étkezéshez jut majd.