Belföld

Orbán Viktor: Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa biztonságának helyreállítása

Elítéli a világ a barcelonai terrorcselekményt

Orbán Viktor miniszterelnök kondoleáló táviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a barcelonai merénylet kapcsán - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken az MTI-t.

A kormányfő azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a csütörtökön, Barcelonában elkövetett terrortámadásról. A magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek.

Orbán Viktor leszögezte: "ez a szörnyű támadás megerősíti azon meggyőződésünket, hogy az előttünk álló időszak legfontosabb feladata Európa és az európai emberek biztonságának helyreállítása".

"Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - zárta a spanyol kollégájához intézett táviratát a magyar miniszterelnök.

Kövér László részvétét fejezte ki a szenátus és a képviselőház elnökének

Részvétét fejezte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a csütörtöki barcelonai terrortámadás kapcsán a spanyol képviselőház, illetve a szenátus elnökének.

Az Ana Pastor képviselőházi és Pío García-Escudero szenátusi elnöknek címzett, az MTI-nek pénteken megküldött részvétnyilvánító levélben Kövér László azt írta, mély megdöbbenéssel értesült a terrorista merényletről, amely számos ember életét követelte és sokakat megsebesített.

Leszögezte: Magyarország határozottan elítéli az ilyen értelmetlen és embertelen cselekedeteket, és messzemenő támogatásáról biztosítja Spanyolországot a terrorizmus ellen folytatott közös harcban.

A házelnök a magyar Országgyűlés valamennyi tagja nevében mély részvétét fejezte ki a merényletben elhunytak hozzátartozóinak, és a sérülteknek mielőbb teljes felépülést kívánt.

Szijjártó: Európa minden országát fenyegeti a növekvő terrorveszély

A szörnyű barcelonai támadás minden jóérzésű ember megdöbbent és felhívja a figyelmet arra, hogy Európa minden országát fenyegeti a növekvő terrorveszély - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

Hangsúlyozta: mindenki számára nyilvánvaló, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van. Európának meg kell védenie magát, garantálni kell az európai emberek biztonságát. Ehhez szükség van a schengeni határok megerősítésére és a brüsszeli bevándorláspolitika megváltoztatására.

A miniszter közölte továbbá: a magyar kormány a jövőben is mindent megtesz azért, hogy a külső határok megvédésével és az illegális migráció visszaszorításával hozzájáruljon Európa biztonságának helyreállításához.

A KKM elítéli a merényletet, Áder János részvétét fejezte ki

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) mély megdöbbenéssel értesült a barcelonai terrortámadásról és a leghatározottabban elítéli a gyáva merényletet.
A külügyi tárca azt írta, Magyarország barcelonai főkonzulátusa folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal és minden szükséges konzuli segítséget megad a Barcelonában tartózkodó állampolgároknak és az érdeklődő hozzátartozóknak.
A KKM részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kíván. 
Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök VI. Fülöp spanyol királynak és Spanyolország valamennyi polgárának.
Az államfő a spanyol uralkodónak küldött gyásztáviratában azt írta, mély megrendüléssel értesült a barcelonai kegyetlen terrortámadásról, amelyben több békés járókelő is életét vesztette, sokan pedig súlyosan megsebesültek.
Megerősítette, hogy Magyarország az Európai Unió többi tagállamával együtt a jövőben is tevékeny szerepet vállal a pusztító erőszak elleni nemzetközi fellépésben.
"A gyász e nehéz óráiban szívből osztozunk fájdalmukban, és őszintén együttérzünk a brutális merénylet sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi és teljes felgyógyulást kívánunk" - fogalmazott Áder János.

Európa és az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Spanyolországot a terrorizmus elleni harcban

Európa és az Egyesült Államok egyaránt támogatásáról biztosította Spanyolországot a barcelonai merényletet követően. 
Több uniós vezető, illetve a NATO és az Európa Tanács főtitkára is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben ítélte el a számos áldozatot követelő terrortámadást.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, miszerint mélységesen lesújtották és elszomorították a történtek. Mint írta, Brüsszel készen áll minden szükséges segítséget megadni a helyi hatóságoknak, ugyanakkor hangsúlyozta: "soha nem fogjuk hagyni, hogy megfélemlítsenek az ilyen barbár cselekedetek".

Az Európai Unió részéről mások mellett Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Antonio Tajani, az Európai Parlament, és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is részvétét fejezte ki. Utóbbi leszögezte, hogy "egész Európa Barcelona mellett áll".
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is együttérzését fejezte ki, elítélve a "borzalmas merényletet".

A történtekre Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára is reagált, azt írta, hogy "sokkolták és elborzasztották" a barcelonai események, és szolidaritásáról 
biztosította Spanyolországot.
Mélyen megrázott bennünket a barcelonai merénylet. Együttérzünk az áldozatok hozzátartozóival - írta Twitter-üzenetében Sigmar Gabriel (SPD) német külügyminiszter. A francia kormány szintén szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a hatóságokkal és a spanyol néppel. Jean-Yves Le Drian külügyminiszter és Nathalie Loiseau, az európai ügyek minisztere közleményben tudatta, hogy valós időben tájékozódnak a helyzet alakulásáról. Theresa May brit miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatoknak.
"A terroristák gyilkos őrülete Barcelonára csapott le" - írta a mikroblogon Didier Reynders belga külügyminiszter, akinek az országában a dzsihadisták szintén súlyos merényleteket követtek el korábban. A csütörtöki barcelonai merényletben egy belga nő is életét vesztette.
Donald Trump amerikai elnök, akit folyamatosan tájékoztatnak a barcelonai helyzetről, Twitter-üzenetben ítélte el a terrortámadást, és közölte: bármit megtesznek, hogy segítséget nyújtsanak. Külügyminisztere, Rex Tillerson japán kollégájával, Kóno Taróval tartott közös sajtótájékoztatóján felajánlotta az Egyesült Államok támogatását a spanyol hatóságoknak. "A terroristáknak világszerte tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesei eltökéltek, hogy megtalálják és bíróság elé állítsák őket" - mondta Tillerson. 
Az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán határozottan elítélte a barcelonai támadást és hangsúlyozta, hogy erre a gonosztettre nem lehet mentség".
Elítélte a gázolásos merényletet hasonló merényletek által sújtott London, Párizs és Nizza polgármestere is. A munkáspárti Sadiq Khan londoni főpolgármester kijelentette, hogy a brit főváros támogatást nyújt a véres terrortámadás után Barcelonának.     
Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere Twitter-oldalán közzétett üzenetében aláhúzta: "Barcelona és Párizs a nyitottság, a szeretet és a tolerancia városa. Ezek az értékek erősebbek, mint a gyalázatos és gyáva terrorizmus". 
Christian Estrosi, Nizza polgármestere támogatásáról biztosította a borzalmas támadás áldozatait. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök határozottan elítélte "a kegyetlen és cinikus bűncselekményt", és "az egész nemzetközi közösségnek a terrorizmus erői elleni erőfeszítései tényleges egyesítését" szorgalmazta - tudatta a Kreml sajtószolgálata. Az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán hangsúlyozta, hogy erre a gonosztettre nem lehet mentség".
Elítélte a merényletet Paolo Gentiloni olasz, Justin Trudeau kanadai, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Michelle Bachelet chilei és Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök, valamint több latin-amerikai - közöttük az argentin - kormány is.
Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter a merénylet után kijelentette: "Lengyelországban nincsenek hasonló incidensek, mert nincsenek a befogadó országba nem integrálódó emberek lakta enklávék. Blaszczak szerint a menekültek áthelyezése "olyan mechanizmus, amely milliókat bátorít fel arra, hogy Európába jöjjenek. Ennek pedig tragikus a vége. A civilizációk összeütközésének tanúi vagyunk" - tette hozzá a lengyel belügyminiszter, aki szerint "az egyetlen lehetőség Európa számára, hogy bezárja a kapuit".
Ferenc pápa "mélységes aggodalmát és a spanyol nép iránti szolidaritását tolmácsolta a vatikáni szóvivő, Greg Burk közleménye révén.

Georg Spöttle: Sok ilyen őrült van még

A sikeres támadásnak lehet folytatása - mondta a 13 halálos áldozatot követelő barcelonai terrorakcióval kapcsolatban Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán péntek reggel. Pozitív, hogy az elkövetők többségét "semlegesítették", "de sok ilyen őrült van még" - jegyezte meg. Georg Spöttle szerint a komolyan megszervezett csütörtök délutáni támadás a meglepetés erejével hatott. Európában sokfelé hozzá kell szokni a terrorfenyegetéshez, Londontól Rómáig számos metropolisban már a városképhez tartoznak a terrorelhárítók és a páncélozott járművek – jelezte. Azzal hírrel kapcsolatban, hogy Bulgária a török határra vezényelte hadseregét az illegális bevándorlás miatt, a biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet: a földközi-tengeri útvonalak lezárásával a Balkánon nőhet meg a migrációs nyomás.

Beata Szydlo: Európának együtt kell szembenéznie a fenyegetésekkel

Európának együtt kell szembenéznie a fenyegetésekkel, és határozott nemet kell mondania a kontinensre a gonosz ideológiáját rákényszeríteni akaró terroristáknak - írta Beata Szydlo lengyel kormányfő a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek küldött részvéttáviratban.

A csütörtökön Barcelonában és Cambrilsben elkövetett merényleteket a leghatározottabban elítélve a lengyel miniszterelnök így fogalmazott: "Bár a könnyek és a szenvedés ideje jött el, nem engedhetjük meg, hogy a félelem megbénítsa cselekvésünket". 
"Európának együtt kell szembenéznie a fenyegetésekkel, határozott nemet mondva a terroristáknak, akik erőszakkal és kegyetlenséggel a gonosz ideológiáját próbálják ránk kényszeríteni" - áll a táviratban, mely Lengyelország szolidaritásáról és a terrorizmus elleni harcban való részvételéről biztosítja a spanyol kormányfőt.
Nyilatkozatot adott ki pénteken a külügyi tárca is, amely szerint Lengyelország készen áll arra, hogy részt vállaljon olyan nemzetközi lépésekben, melyek megvédik "az élet, a méltóság és a jövő civilizációját".
A tárca közölte: egyelőre nem tud róla, hogy a merényleteknek lengyel áldozatai is lennének. 
Michal Dworczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes a lengyel televízióban pénteken megerősítette: Varsó nem egyezik bele a kötelező menekültkvótákba. Szerinte változtatni kell az európai biztonságpolitikán, a megelőzésre, a külső határok védelmére, valamint az Európába már megérkezett menekültek biztonsági ellenőrzésére kell fektetni a hangsúlyt.
E vonatkozásban kifogásolta "a rosszul felfogott, az Európai Uniót jelenleg nyomasztó politikai korrektséget". "Nem szabad elfogadni a társadalommal nem integrálódó enklávékat. Nem egyezünk bele a biztonság, személyazonosság szempontjából ellenőrizhetetlen személyek átirányításába" - hangsúlyozta Dworczyk.
A menekültelosztási kvótát csütörtök este ismételten elutasította Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter is.
Grzegorz Schetyna, a vezető lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke viszont csütörtök esti reagálásában úgy vélte, hogy a terrorizmus ellen nem a határok lezárásával, hanem az európai és globális biztonsági szolgálatok együttműködésével kell harcolni. "Be kell szivárogni az európai radikális muzulmán közösségekbe" - javasolta. Egyúttal szorgalmazta, hogy Lengyelország fogadjon be keresztény menekülteket, főleg nőket és gyermekeket.