Belföld

Orbán Viktor: A dicséret a választóké

„Brüsszelben harcolni kell a migrációs szabályok megváltoztatásáért”

Harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a menekültekkel kapcsolatos, életidegen szabályok – jelentette ki tegnap Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Mint mondta, nem a kormányt, hanem a választókat illeti a dicséret a devizaadósok problémáinak megoldásáért.

Orbán 20150119
„Ilyenkor kell szerénynek lenni” (Forrás: Orban Viktor Facebook-oldala)

„Ilyenkor kell szerénynek lenni, mint az ibolya” – jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő ezt a megállapítást arra tette, hogy az eddig kormánykritikus külföldi sajtó megdicsérte a miniszterelnököt a devizahitelek jó ütemű, még a svájci frank robbanásszerű erősödése előtti forintosítása miatt. Orbán szerint a dicséret nem a kormányt, hanem azokat a választókat illeti, akik négy éve és tavaly hatalmas közbizalommal és felhatalmazással tüntették ki őket.

„A kormány unortodoxnak mondott, szokatlan, rendkívül sok pénzügyi érdekcsoport és bank húsba vágó pénzügyi érdekével szemben is képes volt arra, hogy az emberek javát szolgáló döntéseket hozzon” – magyarázta.

Úgy folytatta, hiába fogadta volna el a parlament a forintosításról szóló törvényt, ha ezután a nemzeti bank nem biztosított volna azonnal devizát a magyar bankoknak, hogy fedezzék a többletkiadásaikat. Kiemelte a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György szerepét, mert a jegybank közreműködése és bátor lépései nélkül nem lehetne eredményekről beszélni. Elmondta, a kormány megoldotta a devizában felvett ingatlanhitelek ügyét, a bírósági ítéletek is egyértelmű helyzetet teremtettek, de a fogyasztási hitelek egy másik ügykörbe tartoznak. Hozzátette, a bírósági ítéletek szerint az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőnek kell viselnie. Kifejtette, a frankerősödés miatt érintett kör, a devizaalapú fogyasztói és autóhitelesek ügyében a bankoknak és a hiteleseknek kell tárgyalniuk, a kormány közvetíthet közöttük.

A miniszterelnök az interjúban beszélt a bevándorlásról is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-s tagállamokon belül szabadon lehet mozogni turistaként vagy munkavállalóként, így az uniós tagországokon belül nincs szó be- vagy kivándorlásról. Az EU ugyanis egy, közös akarattal létrehozott gazdasági tér. Ezért tartja abszurdnak, hogy nálunk sokan politikai felhanggal beszélnek magyarok Németországba vagy Londonba történő kivándorlásáról. Ez nem kivándorlás, hanem unión belüli szabad munkavállalás.

„Bevándorlásnak azt nevezik, amikor az unión kívüli országokból érkeznek emberek az EU-ba” – hangsúlyozta. Az uniós szabályozás alapján, ha valaki engedély nélkül lép be Magyarországra, és arra hivatkozik, hogy politikai menekült, majd menedékjogot kér, akkor nem lehet úgy kezelni – ami egyébként a valóságnak megfelelne –, mintha megélhetési bevándorló lenne. Orbán úgy vélekedett, „tömegesen kiképzett emberekről van szó”, és szemben a korábbi állapottal, most már ügyvédek, jogászok által felkészített emberek érkeznek, akik pontosan tudják, mit kell tenniük azért, hogy ne tiltott határátlépők, hanem menedékjogot kérők legyenek.

„Ez egy keresztény ország, van a szívünkben irgalom, aki üldözött, annak segítséget kell nyújtani” – magyarázta. Szerinte a megélhetési bevándorlóknak viszont nemet kell mondani, és világossá kell tenni számukra, hogy itt nem fogják megtalálni a megélhetésüket, „nem akarjuk, hogy a megélhetési bevándorlók célországa legyen Magyarország”. Riasztónak nevezte azt a tendenciát, hogy tavaly a korábbi duplájára, negyvenháromezerre nőtt a bevándorlók száma. Amennyiben Brüsszel nem akar megvédeni minket, nekünk kell megoldást találnunk. „Harcolni kell azért, hogy Brüsszelben megváltozzanak a szabályok, és ne életidegen szabályokat erőltessenek ránk” – mondta.