Belföld

Nyomoznak a Jobbik ügyeiben

Úgy tudjuk, Ander Balázs és Gyüre Csaba lehet a párt két új alelnöke

Lezárult a Jobbik zavaros pénzügyei miatt indult feljelentések kiegészítése, az adóhatóság megalapozottnak találta a bűncselekmény gyanúját.

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Jobbik gyanús pénzmozgásainak ügyé­ben. Ismert, korábban Szabó Balázs, a párt feloszlott szekszárdi alapszervezetének volt vezetője számolt be arról, hogy a Jobbik pártigazgatója a regionális igazgatókkal küldött nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű pénzt a választókerületekhez, amit a tagoknak kellett befizetniük a Jobbik számlájára. Utalt arra is, hogy a pénz Simicska Lajostól származhatott. A szekszárdi politikus csalás gyanúja miatt feljelentést tett az ügyben. Kisberk Szabolcs, a Jobbikhoz köthető N1TV volt főszerkesztője korábban szintén arról beszélt, hogy a választások előtt feltűnően nagy készpénzforgalom volt a Jobbiknál, és a televíziócsatornához is mil­liós nagyságrendű, ismeretlen eredetű pénz érkezett. Ezzel kapcsolatban a közérdekű feljelentéseiről ismert Tényi István csalás gyanúja miatt fordult a hatósághoz.

Az ügyészség úgy döntött, nem lehet kizárni a felvetett bűncselekmény gyanúját, ezért a két ügyet egyesítette, és feljelentéskiegészítéssel bízta meg a NAV-ot. A hatóság meghallgatta Szabó Balázst, aki átadta a rendelkezésére álló adatokat, és jelezte, hogy tizenöt személy hajlandó tanúvallomásával megerősíteni az állításait.

Lapunk információi szerint a Jobbikban a Volner János és Apáti István kilépése után megüresedett alelnöki posztokat Ander Balázs parlamenti képviselő és Gyüre Csaba korábbi alelnök tölti majd be. A posztokért kilencen indulnak ugyan, de az említetteken kívül komolyabb esélye csak a szegedi Tóth Péternek van, aki a lapunk által még nyáron nyilvánosságra hozott hangfelvételen „pénzt és bármit” ígér egy küldöttnek, és kérte, hogy Sneider Tamást támogassa az elnökválasztáson. Az antiszemita botrányba keveredett Szávay István közölte: lemondása után is a Jobbik tagja marad, nem érti, miért kellene kilépnie.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom