Belföld

Novák Katalin: Velem nem érdemes ijesztgetni egyetlen kisebbséget sem

A családügyi államtitkár nem vesz részt a Budapest Pride-on

A hétvégi felvonuláson nem veszek részt, Képviselő Asszonynak azonban kívánom, hogy érezze jól magát, és kérem, hogy amennyiben – a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan – keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban – írta levelében Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyi Államtitkára kedden Bősz Anett (Liberálisok) levelére válaszul. 

Novák Katalin államtitkár az alábbiakat válaszolta a liberális politikusnak.
 
Tisztelt Képviselő Asszony!
 
Köszönöm levelét és meghívását az LMBTQ+ emberek budapesti felvonulására.
 
Abban bizonyára mindketten egyetértünk, hogy Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt.
 
Alaptörvényünk egyértelműen fogalmaz:  "Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony."
 
Sajnálom, hogy az egymás iránt szükséges tiszteletet néhányan hajlamosak kizárólag egy irányban értelmezni. Amikor egyes országokban betiltják a lányok szoknya-viselését, amikor az édesanyát nem lehet édesanyának, az édesapát édesapának szólítani, amikor gyerekeket eszközként használnak ideológiai küzdelmekhez, akkor nem emberi jogokról, nem tiszteletről, hanem éppen ellenkezőleg, tiszteletlenségről és a jogok elvitatásáról van szó.
 
Magyarországon tiszteljük a kisebbségeket és tiszteljük a többséget is.
 
Megnyugtatom, a kisebbségek jogait magam is tiszteletben tartom, így velem nem érdemes ijesztgetni őket.
 
A hétvégi felvonuláson nem veszek részt, Képviselő Asszonynak azonban kívánom, hogy érezze jól magát, és kérem, hogy amennyiben - a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan - keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban!
 
Üdvözlettel:
Novák Katalin