Belföld

Nőtt Orbán népszerűsége az idén

Századvég: Stabilizálódott a kormánypártok pozíciója

A Napi Gazdaságban ismertetett felmérés szerint a Fidesz magasan vezet a pártok között, és még Orbán is népszerűbb lett.

Stabilizálódott a kormánypártok pozíciója, a Jobbik elmúlt időszakban tapasztalható erősödése ellenére változatlan a Fidesz-KDNP fölénye, a baloldali pártok támogatottsága pedig stagnál - derül ki a Századvég legfrissebb, februári közvélemény-kutatásából, amelyet a Napi Gazdaság csütörtöki száma közöl.

A felmérés szerint a kormánypártok a teljes népességen belül 30 százalékon állnak, őket követi a Jobbik 16 százalékkal, a harmadik továbbra is az MSZP 12 százalékkal. Az LMP-re és a DK-ra 3-3, míg az Együttre a lakosok 2 százaléka adná szavazatát. Más pártok támogatottsága összesen 2 százalékos, a magukat bizonytalannak vallók aránya pedig 32 százalék a felnőtt lakosságon belül a február 5-10. között készült közvélemény-kutatás eredményei alapján.

A biztos pártválasztók körében is változatlan kormánypárti fölényt jeleztek az adatok. Ebben a közegben a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 25, az MSZP 19 százalékon áll. Az LMP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága 4-4, az Együtté 2, míg más pártoké 1 százalék.

Ami a vezető politikusok megítélését illeti, a miniszterelnök esetében javulást mért a Századvég, ez szintén a kabinet megítélésének stabilitására utal: most a felnőttkorú lakosság 42 százalékának kedvező a véleménye Orbán Viktorról, ez az arány decemberben 40 százalék volt - írta a lap.