Belföld

Norvégia elfogadhatatlannak tartja a házkutatásokat az ökotársnál

"A kormány aláássa a demokrácia és a jó kormányzás közös európai értékeit"

"Teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Norvégia kedden azokat a házkutatásokat, amelyeket előző nap tartottak a magyar hatóságok két norvég támogatású civil szervezetnél, s azzal vádolta a budapesti vezetést, hogy el akarja hallgattatni a bírálatokat.

"A magyar hatóságok a szeptember 8-i rendőri razziával megmutatták, hogy folytatódik a civil társadalom zaklatása, és nem szándékoznak tiszteletben tartani az ország által aláírt egyezményeket" - olvasható Vidar Helgesen európai uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszter közleményében, amelyet az AFP hírügynökség ismertetett.
A kiadott dokumentum szerint ez a lépés "teljesen elfogadhatatlan", és "azt mutatja, hogy a magyar kormány véget akar vetni a hatóságokkal szemben kritikus nemkormányzati szervezetek tevékenységének". A kommüniké leszögezi: a lépés "azt is mutatja, hogy a magyar kormány aláássa a demokrácia és a jó kormányzás közös európai értékeit."

norvégpénz576x356
A magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) az irodájánál is.

A független képviselő kijelentette, hogy „Orbán állama büntetőállam”. Meglátása szerint olyan civilek ellen indult támadás, akik évtizedek óta csendben, a kormánytól függetlenül, de ha kellett, akkor a kormányt kritizálva végezték a munkájukat. Az Ökotárs és Demnet elleni támadás a magyar demokrácia és a jogállam elleni támadás - emelte ki Szabó Tímea, hozzátéve, hogy az Ökortárssal szemben korábban megfogalmazott hűtlen kezelésről szóló gyanút sem egy könyvvizsgáló cég, sem pedig a PSZÁF nem látta bizonyítottnak. „Orbánnak és verőlegényének, Lázár Jánosnak kétféle magyar állampolgár létezik. Az akit már megfélemlítettek, akik már behódoltak” és azok „akiket majd most kell megfélemlíteni, most kell megtörni” – jelentette ki.
Az Együtt-PM meggyőződése, hogy eljött az éberség ideje, mert a jogainkat most már nem utólag kell megvédeni, hanem arra kell felkészülni, hogy mi lesz a kabinet következő lépése - fogalmazott Szabó Tímea. A büntető állam ellen meg kell szervezni a jogvédelem kis köreit, riadóláncot kell kialakítani – emelte ki a politikus, aki szerint a jogrendszer megszűnni látszik Magyarországon, „ezért nekünk kell kezünkbe vennünk a fellebbezés intézményeit”.
Szabó Tímea felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy az „Orbánnal való szotyizás helyett” valóban függetlenként végezze a munkáját és védje meg a demokráciáért dolgozó civileket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom