Belföld

Nő a feszültség a Jobbikban a tisztújítás előtt

Novák Előd szerint a pártvezetés támadja feleségét, Dúró Dórát, aki Toroczkai László elnökjelölt oldalán pályázik az újonnan alapszabályba került elnökhelyettesi posztra

Nem kell az összes Toroczkait támogató alapszervezetet feloszlatnia a pártvezetésnek, egy-kettő is elég lehet az ő elnökjelöltjükkel szemben induló politikus pozíciójának meggyengítéséhez.

jobbik
Toroczkait Vona emelte a vezetésbe, ám annak hívei most gyengítenék pozícióit (Fotó: Hegedüs Róbert)

Azonnali hatállyal feloszlatta a Jobbik vezetése a párt székesfehérvári alapszervezetét. Árgyelán János regionális igazgató közleményben cáfolta a hírt, miszerint a döntés oka, hogy a szervezet Toroczkai László elnökjelöltet támogatja a párt május 12-i tisztújító kongresszusán. Mint írta, a döntés nem politikai jellegű, ő maga is Toroczkait támogató alelnökjelöltként vesz részt a kampányban. Az elnökségért a Vona Gábor volt pártelnök bizalmasának számító Sneider Tamással szemben a párt radikálisabb szárnyát képviselő Toroczkai indul. A jelenlegi vezetés korábban a társelnöki rendszer bevezetését javasolta, de az alapszervezetek tiltakozása miatt végül új struktúrát vezettek be, amelyben az elnök és alelnökök mellett egy elnökhelyettes is helyet kap a pártvezetésben.

A Jobbik ügyeit ismerő forrásunk szerint mindkét rendszert a mai vezetés jelöltjére, Sneiderre szabták, aki mellé a több nyelven beszélő, diplomás Gyöngyösi Mártont szánták társelnöknek, illetve elnökhelyettesnek. Tartottak ugyanis attól, hogy Sneider önmagában nem lenne elég erős jelölt a karizmatikus és népszerű Toroczkaival szemben. Forrásunk szerint, ha a jelöltek támogatottsága azonos, a pártvezetésnek nem kell az összes Torocz­kait támogató alapszervezetet feloszlatnia, egy-kettő feloszlatása is elég lehet Toroczkai meggyengítéséhez. Közölte, szokatlan és nem elegáns, hogy „egy kétes legitimitású elnökség”, mandátuma végén hosszú távú, az önkormányzati választásokat is befolyásoló szervezeti döntést hoz.

Novák Előd, a párt volt alelnöke tegnap kijelentette, nem indul az alelnökségért, mert feleségét, az elnökhelyettes-jelöltként induló Dúró Dórát telefonos kampánnyal támadja a pártvezetés. Mint írja, a feleségét nem ő irányítja, „nem ő a báb!” Hozzátette, „a jelenlegi vezetés megmutathatta stratégiáját, ami a törzstáborunk jelentős részének elvesztésével járt”. Tiszteletre méltó, hogy Novák Előd önmagát szorította háttérbe, mert számára fontosabb a közösségünk jövője, mint a saját személye – reagált Toroczkai. Visszadobta a bíróság a Jobbik keresetét, amelyet a párt az Állami Számvevőszék bírsága miatt adott be – tudta meg a Hvg a Jobbik szóvivőjétől.


Továbbra sincs hivatalos tájékoztatás a támogatói aláírások számáról
Bukóban a béruniós akció

Egymillió aláírás kellene ahhoz, hogy az Európai Bizottság napirendre vegye a Jobbik bérunióról szóló kezdeményezését, a gyűjtési határidő május 22-én jár le, s az interneten elérhető nyilvántartás szerint online formában európai szinten egyelőre csupán valamivel több mint harminchatezren támogatják az ügyet. A Magyar Idők információi szerint a szignók összes száma nem éri el a hazai népszavazás kiírásához szükséges kétszázezret sem. Lapunk megkeresésére a párt lapzártánkig nem válaszolt, így sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta ezt az értesülést, ahogy arra sem reagált, milyen következményei lehetnek az esetleges kudarcnak.

Ismeretes, az ugyancsak európai polgári kezdeményezés keretében a kisebbségi jogokért Minority Safe Pack néven indított akció „állását” folyamatosan közölték a szervezők, végül meglett a szükséges egymillió aláírás. Az egyenlő fizetéseket garantáló, szakértők szerint aggályos bérunió ötlete a Jobbik kiemelt témája volt az elmúlt évben, így komoly kudarc lenne, ha nem lenne sikeres az érdekében indított kampány. Márpedig jelen állás szerint nem az. Az érdektelenséget jelzi, Lengyelországban az előírt aláírások egy százaléka sem gyűlt össze, Romániában egy-, Lettországban két-, Horvátországban három-, Szlová­kiában pedig négyszázaléknyi szignó futott be neten egy év alatt.


Vonáék gátlástalanul ragaszkodnak a hatalomhoz – állítja az elemző
Nem kizárt a pártszakadás

A Jobbikon belüli konfliktusok egyre élesebbek, a Vona Gáborhoz hű pártvezetés mindent megtesz azért, hogy csökkentse Toroczkai László esélyeit a hétvégi elnökválasztáson. Ennek tudható be az is, hogy feloszlatták a székesfehérvári alapszervezetet, mely Toroczkai elnökjelöltségét támogatta – nyilatkozta lapunknak Deák Dániel elemző. Kifejtette, ezek a lépések éppen az ellenkező hatást váltják ki, egyre többen látják, hogy Vona szövetségesei gátlástalanul ragaszkodnak a hatalomhoz. A Jobbik vidéki alapszervezetei nem értenek egyet a cukiságkampánnyal és többségében Toroczkait támogatják, ezt érzékeli a Vona-féle tábor is, így azzal próbálják csillapítani az elégedetlenséget, hogy Dúró Dórát is beemelnék az elnökségbe.

Ez csak szépségtapasz – magyarázta az elemző. Hozzátette, a Jobbik amellett, hogy identitását vesztett párt, Vona lemondását követően vezetési válsággal is küzd. Egyik elnökjelölt sem nevezhető karizmatikusnak, ami komoly versenyhátrányt jelent a többi párttal szemben. A közvélemény-kutatások alapján az elmúlt egy hónapban sok szavazót vesztett a párt, a belső botrányok hatására pedig folytatódhat a mélyrepülés. Emellett a pártszakadás sem elképzelhetetlen, hiszen a kongresszuson alulmaradó tábor tovább szíthatja majd az elégedetlenséget, jegyezte meg Deák.