Belföld

Nézőpont: Megőriznék a keresztény Európát a magyarok

Csak a megkérdezettek negyede támogatja a multikulturalizmust

A Nézőpont Intézet online villámkutatást végzett, melyből kiderült, hogy a magyarok kétharmada (65 százaléka) szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát.

Márc15-HR576
Hatalmas tömeg hallgatta a kormányfő ünnepi beszédét a Múzeumkertben - Fotó: Hegedüs Róbert/Magyar Hírlap

Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédének legfontosabb üzenete az volt, hogy Európának meg kell őriznie a keresztény kultúráját. A Nézőpont Intézetennek kapcsán végzett el egy online villámkutatást 600 fő megkérdezésével, melyből kiderült, hogy a magyarok kétharmada (65 százaléka) szerint meg kell őrizni a keresztény kultúrájú Európát, csupán egynegyedük (24 százalék) szerint kell elfogadni, hogy más vallások és kultúrák is megvessék a lábukat a kontinensen. A kormánypárti szimpatizánsok körében a keresztény kultúrájú Európa megőrzésének gondolata egyöntetű támogatásra talál (83 százalék), sőt még az ellenzéki szimpatizánsok körében is többen gondolják így (48 százalék), mint amennyien a multikulturalizmust támogatják (36 százalék).
Mindössze a magyarok negyede (24 százalék) szeretné, hogy a liberalizmus legyen az Európai Unió legfontosabb értéke, két és félszer ennyien (58 százalék) mondták azt, hogy inkább a kereszténység.
Emellett a villámkutatásból kiderült az is, hogy a magyarok kétharmada (65 százalék) örül annak, hogy az utóbbi években a korábbinál is jobbak lettek a lengyel-magyar kapcsolatok, még az ellenzékiek körében is többséget élvez ez az álláspont. Ezzel összefüggésben közel kétszer annyi magyar örült (49 százalék) annak, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólalt a március 15-i ünnepi rendezvényen, mint amennyien nem örültek ennek (26 százalék), derül ki a Nézőpont felméréséből.