Belföld

Népszavazási kérdés hitelesítését utasította el az NVB

Az Összefogás Párt írt volna ki referendumot

Megtagadta a levélben szavazás kiterjesztéséről szóló országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az NVB-hez az Összefogás Párt nyújtotta be a következő kérdést hitelesítésre: "Egyetért-e Ön azzal, hogy hazánk Országgyűlése módosítsa a választási törvényt annak érdekében, hogy az országgyűlési, önkormányzati választások, népszavazások időszakában külföldön tartózkodó, dolgozó, tanuló magyar állampolgárok alkotmányos jogukkal élve levélben is szavazhassanak, így nyilvánítva ki választói szabad akaratukat?"
Az NVB csütörtöki ülésén egyhangú döntéssel megtagadta a kérdés hitelesítését.
A vitában Patyi András, a testület elnöke arra hívta fel a figyelmet, a kérdés részben arra vonatkozik, hogy az önkormányzati választásnál is biztosítsák a levélben szavazás lehetőségét.
Azonban - mint mondta - az alaptörvény rögzíti, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a választópolgár a lakóhelyén vagy a bejelentett tartózkodási helyén választhat, és a szavazás jogát a lakóhelyén vagy a bejelentett tartózkodási helyén gyakorolhatja. Ezért a kérdés alapján tartott eredményes népszavazás ennek a szabálynak a megváltoztatását is eredményezné, márpedig az alaptörvény módosításáról nem lehet országos népszavazást tartani. 
Hozzátette: az alaptörvény azt is meghatározza, mely kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, így a többi között az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásáról szóló törvények tartalmáról. Márpedig a kérdés ezt a tiltott tárgykört is érinti, ezért az NVB elnöke javasolta, hogy a testület tagadja meg a kérdés hitelesítését. 
Az NVB határozata nem jogerős, az ellen 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Zugló többé nem használja a központi paravánokat
Zuglóban a választások, népszavazások lebonyolításakor a jövőben nem használhatók a szavazóparavánok, kizárólag zárt fülkék kerülhetnek a szavazóhelyiségekbe - közölte csütörtökön Makranczi László, a 8-as számú országgyűlési egyéni választókerületi választási irodájának vezetője miurán Kúria döntése szerint a zuglói választási iroda megsértette a választás titkosságát, bár a papír szavazófülkéket a Nemzeti Választási Iroda bocsátotta a helyi iroda rendelkezésére.