Belföld

Nemzeti politikává emelkedett a Hungary Helps program

A világon felfigyeltek a magyar programra, mint a migráció megelőzésének helyes módjára

Azzal, hogy az Országgyűlés szerdán elfogadta a magyar humanitárius segítségnyújtásról, a Hungary Helps programról szóló törvényt, az nemzeti politikává emelkedett - mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára csütörtökön.

Azbej Tristan az M1 aktuális műsorában elmondta: a Hungary Helps program két évvel ezelőtt indult, politikai kezdeményezésként, és tulajdonképpen összefoglalta a magyar humanitárius segítségnyújtás alapelveit. 

Mint mondta, ilyen alapelv, hogy Magyarország a migrációt helyben szeretné megelőzni, és, hogy a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ott élő embereknek. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az üldözött keresztény közösségekre, mert - mint az államtitkár fogalmazott - ez a világon a legüldözöttebb vallási csoport, és úgy gondolják, megérdemlik a szolidaritást, ami a megmaradásukhoz, túlélésükhöz kell. 

Azbej Tristan elmondta azt is, a világon felfigyeltek a magyar programra, mint a migráció megelőzésének helyes módjára. 

Mint mondta, a Hungary Helps program nemzeti politikává emelkedett és ezt a státuszt rögzíti a szerdán elfogadott jogszabály. Hozzátette: a jogszabály rögzíti Magyarország hozzáállását a migrációs és humanitárius válságokhoz, emellett megadja a keretrendszerét és eszközeit a programnak azzal, hogy létrehoz egy támogatáskezelő ügynökséget.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom