Belföld

Németh Szilárd: Megelőző lépés a válsághelyzet kihirdetése

„A magyar emberek biztonságát akarjuk garantálni”

A kormány megelőző lépésként rendelte el a migrációs válsághelyzetet, mert nem lehet tudni, hogy a nyugat-balkáni útvonalon feltorlódott emberek tömege merre próbál utat találni magának Európa irányába - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, a magyar családok, emberek biztonságát akarják ezzel a lépéssel garantálni, ugyanakkor ez nem korlátozza a magyar emberek jogait.

Erősítik a külképviseletek biztonságát
A tömeges migrációval és terrorfenyegetettséggel összefüggésben Magyarország veszélyeztetett külképviseletei biztonságának megerősítéséhez, infokommunikációs biztonságának fejlesztéséhez, valamint a stabil és a helyi szolgáltatótól független műholdas összeköttetés biztosításához szükséges intézkedésekről döntött a kormány, ehhez az idén csaknem hárommilliárd forintot biztosít.

Azt mondta, még nem lehet tudni, milyen reakciókat válthat ki az unió döntése a Nyugat-Balkánon rekedt tömegből, így például megtámadnak-e majd határokat.

Németh Szilárd közölte, azt tapasztalják, hogy egyre többen próbálnak a kerítésen át vagy vonaton utazva átlépni Magyarországra, és vannak, akiket már az ország belsejében fognak el.

Az hangoztatta: Magyarország álláspontja kerekedett felül arról, hogy a schengeni határokat meg kell védeni, és ebben kulcsszerepe van a nyugat-balkáni országoknak.

Az MSZP a honvédelmi bizottság összehívását kezdeményezi
Az MSZP a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelése miatt kezdeményezte az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának összehívását - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön. Harangozó Tamás, aki a bizottság alelnöke, közleményében azt írta, hogy a Belügyminisztériumnak és a Honvédelmi Minisztériumnak haladéktalanul számot kell adnia arról, pontosan milyen indokok alapján döntött a kormány a válsághelyzet kihirdetéséről.
A politikus elvárásként fogalmazta meg, hogy a tárcák megalapozott és hiteles információkkal igazolják az egész ország területére elrendelt rendkívüli intézkedés szükségességét.
Harangozó Tamás annak ismertetését is kéri az ülésen, mi várható a következő hetekben, továbbá részletes tájékoztatást vár arról, milyen konkrét rendkívüli intézkedések bevezetését tervezik.

Alapjogokért Központ: Jogszerű a válsághelyzet kihirdetése
Az Alapjogokért Központ szerint jogszerű a migrációs válsághelyzet szerdai kihirdetése, és a kormány által bevezetett intézkedések lényegében nem érintik a hétköznapi életet.
A szervezet közleményében azt írta: a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésének leglényegesebb következménye, hogy a honvédelmi és rendvédelmi szervek hatáskörei bővülnek, ez azonban nincs komolyabb hatással a magyar állampolgárok hétköznapi életére. A válsághelyzet ugyanis nem minősül különleges jogrendnek, tehát az alapvető jogok gyakorlásának felfüggesztésére nincs lehetőség - tették hozzá.
Az erre vonatkozó törvény arra biztosít lehetőséget, hogy válsághelyzet idején a honvédség jogszerűen működjön közre az államhatár védelmében, segítve a rendőrség tevékenységét. A katonák egyéb tekintetben is támogathatják a rendőrök munkáját, de nem vonhatják el feladat- és hatáskörüket.
Bizonyos mértékben a rendőrség hatásköre is bővül, valamint állami szervek ideiglenesen igénybe vehetnek egyes vagyontárgyakat, ez állampolgárok magántulajdonát azonban nem érintheti - hangsúlyozták. Mindezek mellett egyes közigazgatási, engedélyezési, építésügyi és menekültügyi eljárások is gyorsulnak vagy egyszerűsödnek.
Az Alapjogokért Központ kitért arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzethez hasonlóan a migrációs hullám kezelésére bevezetett korábbi intézkedéseket is sok bírálat érte, azonban utólag "bebizonyosodott, hogy a lépések szükségesek és hatékonyak voltak". Példaként a határzár felállítását, a menekültügyi gyorsított eljárást és a tranzitzónákat említették.
Véleményük szerint a balkáni térségben feltorlódott több tízezres migránstömeg miatt, "amelynek nyilvánvaló célja, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába induljon", feltehetően az új intézkedést is "igazolni fogja az idő és a valóság". Ez a veszély szolgált alapul arra, hogy a kormány kihirdethesse a válsághelyzetet, a törvény szerint ugyanis erre bármilyen olyan, a migrációs helyzettel összefüggő körülmény esetén lehetősége van, amely veszélyeztetheti a közbiztonságot - olvasható a közleményben. 

Németh Szilárd: Megelőző lépés a válsághelyzet kihirdetése„A magyar emberek biztonságát akarjuk garantálni” - A kormá...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 10.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom