Belföld

Németh Szilárd: Ideje volt kilépni a Nyílt Kormányzati Együttműködésből

"Iskolaszövetkezetes visszaélések köthetők Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s politikushoz"

Több iskolaszövetkezetes visszaélés is köthető Czeglédy Csaba szombathelyi MSZP-s politikus nevéhez, aki a baloldal közös képviselőjelöltje lehet a vasi megyeszékhelyen 2018-ban a parlamenti választáson - erről beszélt Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus szerint Czeglédy Csabának - aki az MSZP szombathelyi szervezetének elnöke, önkormányzati közgyűlési frakcióvezető - megvan az esélye a baloldali képviselő-jelöltségre, mert "Gyurcsány Ferenc teljes támogatásáról biztosította, hiszen egymást segítik".

Németh Szilárd - hivatkozva a közelgő, december 9-i korrupcióellenes világnapra - arról beszélt, hogy Czeglédy Csaba már nemcsak Nyugat-Magyarországon, hanem - mint arról "egy nagyon komoly büntetőfeljelentés, büntetőeljárás alapján tudomásunk van" - "Makó térségében is mozog, lenyúlta a diákmunka-lehetőségeket", és "kiajánl embereket Gyurcsány Ferencnek" ezekből a diákmunka-szervezetekből, "tehát az ifjú kommunisták, ifjú szélsőbalosok csapatát innen lehet építeni".

Azt is felelevenítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt.-vel kapcsolatban egy "komoly ingatlanbulira" mutatott rá, amelyben "a vételárat elfelejtették megfizetni". A bűnügyi anyagok szerint mintegy 160 millió forintos visszaélés történt - közölte.
Évekkel ezelőtt pedig a Rébusz Iskolaszövetkezetben elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát - mondta.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki szerint az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel, felszólította Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, "Czeglédy Csaba legfőbb támogatóját", jól gondolja meg, hogy Czeglédyt - akire "ennyi korrupciós árnyék vetül" - elindítják-e jelöltként 2018-ban Szombathelyen.

Németh Szilárdot arra kérték, kommentálja, hogy Magyarország bejelentette kilépését a Nyílt Kormányzati Együttműködés elnevezésű nemzetközi kezdeményezésből, éppen a szervezet párizsi tanácskozása előtt. Erre úgy reagált: "épp itt volt az ideje". Ez "nagyon pozitív fényt vet ránk, hiszen nem akarunk részt venni ilyen társalkodószervezetekben, amelyek önmagukkal beszélgetnek, és kinéznek maguknak valakit, aztán kipécézik", majd "egyoldalú jelentésekkel, tényelferdítésekkel, civilnek hazudott szervezeteknek az összeállított anyagaival - amelyeket egyébként többnyire Soros György finanszíroz - próbálják Magyarországot sakkban tartani" - fogalmazott.
Szerinte jó döntés volt a kilépés, ami "szép ajándék arra az időszakra, amikor ezek ott összeülnek, azt megint bólogatnak nagyokat Magyarország ellen".

A rezsicsökkentés ügyében feltett kérdésre a politikus azt mondta: amíg a Fidesz-KDNP kormányoz, addig van rezsicsökkentés, és vannak hatósági árak is.

Jobbik: A kormánynak küzdenie kellene a korrupció ellen
A Jobbik szerint a kormánynak inkább küzdenie kellene a korrupció ellen, ahelyett, hogy kilép egy nemzetközi antikorrupciós szervezetből.

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője már azt sem érti, hogy 2012-ben miért léptek be, mivel a szervezet összes törekvése ellentétes a kormány tevékenységével.
Szerinte kormányzati szintre emelték a korrupciót, a törvényalkotást pedig alárendelték a "haverok bizniszének".
Szilágyi György szóvá tette egyebek mellett, hogy nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva titkosítottak beruházásokat és nem átláthatók a jegybanki alapítványok költségei. Javítani kell a közbeszerzési adatok kereshetőségén, továbbá a családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá kell tenni - sorolta.
A képviselő azt is kifogásolta, hogy "Fidesz-pártkatona" irányítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt és szinte nap mint nap előkerülnek egy miniszterhez köthető botrányok. Az offshore cégek pedig még soha nem voltak ilyen erősek Magyarországon, mint most - tette hozzá.

DK: a kormány már a látszatra sem ad
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány már ott tart Magyarország "kifosztásában", hogy a látszatra sem ad, ezért lépett ki a Nyílt Kormányzati Együttműködésből.

A párt szóvivője szerdán úgy fogalmazott: a kilépéssel a Fidesz nyilvánvalóan előremenekült, hiszen "a magyar történelem legkorruptabb kormányaként" előbb-utóbb így is, úgy is kizárták volna az együttműködésből. Orbán Viktor miniszterelnök tiszta vizet öntött a pohárba: nem akar átláthatóságot, nem akar társadalmi részvételt, nem akar sajtószabadságot - jelentette ki Gréczy Zsolt.
A DK szerint Orbán Viktor és "bűntársai" nagyon tévednek, ha azt gondolják, hogy a kilépéssel elkerülhetik a felelősségre vonást, mert a kormány bukása után minden egyes "fideszes lopás ki lesz vizsgálva", az elkövetők pedig börtönbe fognak kerülni - mondta.
A DK továbbra is azért dolgozik, hogy 2018-tól Magyarország újra demokratikus, európai jogállam legyen, ahol nem lehet ellopni a magyarok közös vagyonát, ahol nem lehet szegénységben tartani magyarok millióit, ahol nem lehet szétverni az oktatást és az egészségügyet - közölte.